• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Kolej w Warszawie i okolicach

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGM
Reakcje
1.504 34 1
Na wschodniej głowicy dworca Warszawa Centralna nie ma połączenia między torem 1 i 2 (takie połączenie jest tylko na głowicy zachodniej). W związku z budową dworca Warszawa Zachodnia przez pewien czas na odcinku W-wa Centralna - W-wa Wschodnia prowadzony był ruch w tym samym kierunku po obu torach: około 5 rano w kierunku Centralnego, a około 15 w kierunku Wschodniego. Udało mi się nawet złapać oba semafory samoczynnej blokady liniowej podające sygnał "wolna droga".
Rzadki widok.jpg

Santo Dzidzione

Mistrz tłuczniowania
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
864 4 0
15.01.2021, Konstancin Jeziorna, bocznica PGNiG
ST48-077 i ST48-002 PKP Cargo ze składami próżnych węglarek będą odjeżdżać w stronę stacji Warszawa Okęcie. Kolejny skład ładownych węglarek czeka na zabranie do EC Siekierki. Dodatkowo trzy węglarki CD Cargo.
01.jpeg 02.jpeg 04.jpeg 05.jpeg 06.jpeg 10.jpeg
Bardzo urzekła mnie kozioł oporowy:
07.jpeg 08.jpeg 09.jpeg

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.178 504 30
Pamiętam, jak do Zegrza jechało się "ryflakami" ciągniętymi przez TKt48 z Gdańskiej do Legionowa, gdzie na sąsiednim torze przy tym samym peronie czekał pojedynczy SN61, jeszcze kremowo-niebieski. Ganz był bez wagonów doczepnych, bo w Zegrzu nie było ani jednego rozjazdu i nie można było oblecieć składu.

Kamil97

Aktywny użytkownik
Reakcje
190 0 0
Obecnie mogę podrzucić taki schemat zrobiony na szybko. Moja wiedza na ten temat opiera się na zdjęciach lotniczych z lat 70 i 80, zdjęciach które wykonałem przed rozpoczęciem odbudowy i rozmowach z dyżurnymi z Wieliszewa. Jestem jeszcze w trakcie ustalania czy tory boczne należały do PKP czy był to punkt zdawczo-odbiorczy JW, ale wydaje mi się, że to drugie bo to pasowałoby do braku możliwości oblotu przez pociągi osobowe PKP. Na nastawni w Wieliszewie zachowało się jeszcze urządzenie służące do blokowania możliwości wpuszczenia na linię drugiego składu.
20220209_231116.jpg

Kamil97

Aktywny użytkownik
Reakcje
190 0 0
Po 80 jest przecinek. Oczywiście zdjęcia, które wykonałem sam są z poziomu ziemi i z lat współczesnych. Zdjecia lotnicze można zobaczyć na stronie UM Warszawa w zakładce mapy historyczne.

Misiek

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
5.744 141 0
Może źle patrzę na stronie UM, ale dla mnie lata 4 epokowe są ocenzurowane? Akurat okolice Zegrza :{
Jest Wieliszew, jest nawet bocznica do wodociągów, Zagrze - biała lub czarna plama.

Speedway

Znany użytkownik
Reakcje
9.487 18 0
13.02.2022r. Na Warszawie Pradze spotkałem ciekawy skład. Na jego czele stał ET41-010.
6.jpg

Tuż za nim, ET22-1054, jako "przesyłka" z Łodzi Olechowa na Warszawę Odolany.
6a.jpg

Co należy prowadzić na końcu składu?
6b.jpg

Ano to...
6c.jpg

6d.jpg

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
2.739 78 12
13.02.2022r. Na Warszawie Pradze spotkałem ciekawy skład. Na jego czele stał ET41-010.
Zobacz załącznik 876892

Tuż za nim, ET22-1054, jako "przesyłka" z Łodzi Olechowa na Warszawę Odolany.
Zobacz załącznik 876893

Co należy prowadzić na końcu składu?
Zobacz załącznik 876894

Ano to...
Zobacz załącznik 876895
Zobacz załącznik 876896
Fota zajefajna..., znalazłeś się w dobrym miejscu o dobrej porze... Swoją drogą, ciekawi mnie jaką to ma mase hamującą, mase własną ....

Pozdr,...

Ps, Przepraszam za oftop, zboczenie zawodowe...