• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolej w polskich filmach

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
Niezwykle interesujący jest ten tender sztywnoramowy z obniżoną skrzynią węglową. Jeszcze ciekawsze są ujęcia infrastruktury Dolnego Śląska. Ciekawe jest to, że w warunkach odbudowy kraju nie pocięto na złom pozostałości elektryfikacji linii kolejowych co pozostawili Rosjanie. Czyżby już wtedy planowano reelektryfikację?

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.073 16 0
Witajcie
Jeszcze jest taki film "Pułkownik Kwiatkowski" z Markiem Kondradem i Renią Dancewicz i tam jest scena z parowozem i wagonami towarowymi, stoją na bocznicy. Później tą lokomotywę widać z okna nastawni zza pleców

Robert

Znany użytkownik
Reakcje
477 1 0
W filmie "Pociąg" z 1959 roku, występuje parowóz Ol49-38, stojący dzisiaj w Korszach na pomniku.
I taka jeszcze ciekawostka. Stacja Nielestno, znana z pierwszych scen w filmie "Jak rozpętałem II woję światową" Dworzec kolejowy w Cieplicach, był w scenie gdy Franek i Józek uciekają tuż przed nadjeżdżającym pociągiem:
Mistrzu!, co to za stacja? zdrzemnąłem się cholera w wagonie i.....

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.695 112 11
Niezwykle interesujący jest ten tender sztywnoramowy z obniżoną skrzynią węglową. Jeszcze ciekawsze są ujęcia infrastruktury Dolnego Śląska. Ciekawe jest to, że w warunkach odbudowy kraju nie pocięto na złom pozostałości elektryfikacji linii kolejowych co pozostawili Rosjanie. Czyżby już wtedy planowano reelektryfikację?
Wlasnie mialem sie zapytac, czy scena otwierajaca toczy sie w Jeleniej Goze? Bo do zludzenia przypomina glownice zachodnia stacji. Niestety nie widac tego na moim "ekranie", wieze sieci elektrycznej byly zbudowane z czesci okraglych w przeciwienstwie do innych stacji, gdzie w zasadzie wieze byly z katownikow. Byly to chyba unikatowe wieze dla Jeleniej Gory bo na zadnej innej stacji Dolnego Slaska tego nie widzialem. Niestety w 1986r. wieze te zastapiono typowo polskimi bramkami podczas elektryfikacji do Weglinca. Jesli chodzi o Rosjan rozkradajacych siec elektryczna po prostu nie wszystko im sie udalo poniewaz wieze w Walbrzychu jak i w Jaworzynie Slaskiej tez ponownie uzyto podczas elektryfikacji w latach 60-tych.

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
Można zobaczyć też film "Lekcja martwego języka". Klimaty kolejowe są, ale źle, niesynchronicznie podłożony odgłos parowozu, ktoś kto zna się na tym - cierpi.
Nieudolna przeróbka TKt 48 na jakiś austro-węgierski tendrzak...Poza tym ładna stacyjka, przypomina trochę Mszanę Dolną, może ktoś z Forum rozpozna tę stację.
Film kręcony w latach 70-tych - parowozy były jeszcze w powszechnym użyciu, można było zrobić to od strony kolejowej lepiej. Inna sprawa, kto wtedy się przejmował zgodnością historyczną taboru.:( No i tajemnica państwowa.
W serialu "Na kłopoty - Bednarski" - tytułowy bohater ginie w 1939 r. na dworcu pod parowozem 52 (Ty-2), które weszły do produkcji w 1942 r...:niepewny:

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.073 16 0
W "Młodych Wilkach" jest scena jak odbywa sie kontrola celna w wagonie kl 1, z okna ostatniego wagonu widać jak kolesie coś tam robią przy torach:). W "Wyjściu awaryjnym" motyw w kl 2. Nie wiem czemu ale obecnie w tych polskich produkcjach odchodzi się od wizerunku kolejowego. Co tam obecnie puszczaja w telewizorni ? chyba tylko kolej TV i to koniec(n) . U mnie wręcz przeciwnie wszedzie mase kolejowych klimatów, wszedzie promują kolej ile sie da ale tak juz jest, było i będzie. W Polsce gdzieś ten nurt powoli zanika, filmy są coraz gorsze i przewaznie w kółko nawijka o jednym. Takie jest moje zdanie.

Zwrotniczy_1960

Aktywny użytkownik
Reakcje
137 0 0
W filmie "Szyfry" z 1966 r. jest piękny wjazd pociągu z EU 06 na krakowski dworzec od strony Katowic. Oprócz tego widać nieistniejącą już nastawnie i niegdysiejsze stare perony...:(
A klimacik z bagażowym i tłumem ludzi - bezcenny.

teigrekty2

Znany użytkownik
NAMR
Reakcje
4.695 112 11
W "Młodych Wilkach" jest scena jak odbywa sie kontrola celna w wagonie kl 1, z okna ostatniego wagonu widać jak kolesie coś tam robią przy torach:). W "Wyjściu awaryjnym" motyw w kl 2. Nie wiem czemu ale obecnie w tych polskich produkcjach odchodzi się od wizerunku kolejowego. Co tam obecnie puszczaja w telewizorni ? chyba tylko kolej TV i to koniec(n) . U mnie wręcz przeciwnie wszedzie mase kolejowych klimatów, wszedzie promują kolej ile sie da ale tak juz jest, było i będzie. W Polsce gdzieś ten nurt powoli zanika, filmy są coraz gorsze i przewaznie w kółko nawijka o jednym. Takie jest moje zdanie.
Kiedys wladze komunistyczne promowali kolej troche w inny "sposob". Widac a Anglii zdaja sobie sprawe z tego ze jak nie bedzie kolei to bedzie jeden wielki korek jak z Kedzierzyna do Nysy. Niestey w Polsce biora przyklady z Ameryki, czyli najgorszy przyklad jaki moze byc.

Railways

Znany użytkownik
Reakcje
1.073 16 0
Kiedys wladze komunistyczne promowali kolej troche w inny "sposob". Widac a Anglii zdaja sobie sprawe z tego ze jak nie bedzie kolei to bedzie jeden wielki korek jak z Kedzierzyna do Nysy. Niestey w Polsce biora przyklady z Ameryki, czyli najgorszy przyklad jaki moze byc.
Myślę że byłby wiekszy ;)

Szwed1978

Znany użytkownik
Reakcje
5.551 60 3
Film "Pociąg" koniec filmu krecony na Pólwyspie Helskim stacja końcowa krecona w Kuźnicy gdzie bochaterka z pociagu wysiada i idzie na plazę to samo miejsce w którym sa fotografie Tp 3 olejowego w temacie II epoka PKP - początki stalowego piękna RP.

maniek2820

Znany użytkownik
Reakcje
12 1 0
obecnie na youtube jest reklama studia filmowego semafor a w niej sceny z różnych filmów.
jest scena na nieistniejącej kładce na lok ODOLANY.jaki to film?

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
955 79 5
''Wszystko na sprzedaż''- taki ówczesny film, jak dzisiaj. Gdzie wszystkie gwiazdy musiały mieć zatrudnienie.
Warto oglądnąć pierwszą część. Jest troszkę kolei, przede wszystkim kultowy pojazd z wytwórni Ganz Mavag Budapest.(y)