• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Fotografie Kolej w Krakowie i okolicach

salio

Aktywny użytkownik
Reakcje
16 1 0
A propos lini do Kocmyrzowa , relikt pozostałości po mostku kolejowym na młynówce odchodzącej od Dłubni przy parkingu Lidla u DSC_0618.JPG DSC_0619.JPG zbiegu ulic Bulwarowej i Kocmurzowskiej

lokfan

Znany użytkownik
Reakcje
1.578 10 0

Załączniki

salio

Aktywny użytkownik
Reakcje
16 1 0
spacer po Łagiewnikach zaowocował reliktami po zakładach Solvaya DSC_0642.JPG mostek na Wildze po bocznicy wąskotorowej którędy zwożono urobek z kamieniołomu na Zakrzówku ,obok w przylegającej uliczcu zaasfaltowane szyny nieśmiało wystające(n) DSC_0640.JPG miejsce gdzie bocznica normalnotorowa włączała się do linii 94 DSC_0638.JPG i mostek owej bocznicy na Wildze DSC_0637.JPG

salio

Aktywny użytkownik
Reakcje
16 1 0
wycieczka do Spytkowic na lini 94 obok Zatoru, zaowocowała znalezieniem śladu po starotorzu zaraz za wylotem ze stacji w kierunku mostu na Skawie rys. z google poniżej i tu moje pytanie kiedy doszło do zmiany przebiegu i czy złagodzenie łuku w kierunku mostu było jedyną przyczyną przebudowy? DSC_0677.JPG po prawej stronie zdjęcia widać obecny przebieg a miedzy drzewami dawny również widoczne przyczółki mostu po czym? DSC_0678.JPG i ładnie zachowany przepust pod starotorzem
[DOUBLEPOST=1485976170,1485975809][/DOUBLEPOST]natomiast za stacją Spytkowice w kierunku Krakowa ślad po dawnej bocznicy , czemu dedykowanej nie znalazłem . Czy ktoś z szanownych Kolegów wie?

Załączniki

salio

Aktywny użytkownik
Reakcje
16 1 0
widział Pan a ja myślałem że to jakieś CK jeszcze!
[DOUBLEPOST=1488227734,1488227378][/DOUBLEPOST]jak Kolega taki oblatany to mam jeszcze pytanie, co to za pozostałości przed wjazdem torów na stację Nowa Huta Ruszcza od strony Batowic DSC_0710.JPG DSC_0711.JPG

radek_m

Aktywny użytkownik
Reakcje
176 5 0
Coś było w planach i niedokończyli. Brakuje nasypów po obu stronach i toru górą. Ale może ktoś z okolic KR będzie więcej wiedział
Przykłady użycia z Warszawy - okolice W-wy zachodniej (odejście linii na Radom od linii na Skierniwice i Sochaczew) 52.214618, 20.942355 i tu tylko jeden 52.214618, 20.942355 (w kierunku centralnej. Górą tor do dawnej Głównej przy Towarowej)

salio

Aktywny użytkownik
Reakcje
16 1 0
Psina również przyjezdna :podstepny: , ale ciekawa sprawa z tym nie dokończonym wiaduktem bo na zdjęciu nie widać , a po lewej stronie przechodził jeszcze jeden tor dawnej Kocmyrzówki i nad nim konstrukcji nie ma... a pewnie w czasie budowy tor ten jeszcze był w ruchu (n)

kptkloss

Aktywny użytkownik
Reakcje
257 12 1
Wiadukt jest jedyną pozostałością rozpoczętej w 1950 r., ale nieukończonej budowy łącznicy Zastów - Nowa Huta. Oprócz tej konstrukcji praktycznie w terenie nie wykonano nic więcej. Kocmyrzówka w tym czasie prowadziła jeszcze starą trasą przez Czyżyny - Bieńczyce i prawdopodobnie nikomu nie śniło się, że jej tor pojawi się za kilkanaście lat w rejonie Ruszczy. Nową łącznicę o podobnym charakterze (Raciborowice - Dłubnia) otwarto w zupełnie innej lokalizacji w 1979 r.