• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolej w świętokrzyskim

torowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.218 2 1
Stacja kolejowa Kozłów ... kiedyś Przysieka cz. 1. Po drodze do stacji Tunel (4)

Stacja kolejowa Kozłów położona jest na terenie województwa małopolskiego. Otwarcie stacji kolejowej na tym terenie nastąpiło w czasach, gdy Kozłów i Przysieka należały do województwa kieleckiego, a zarząd nad linią kolejową przebiegającą na tym obszarze sprawowała Dyrekcja Okręgowa Kolei Państwowych w Radomiu. Związki stacji Kozłów z województwem kieleckim są bardzo silne - w latach 1919-1939 i 1975–1998 Kozłów i Przysieka położone były w województwie kieleckim.

wątku o kolei na terenie Małopolski nie ma na forum, więc Kozłów "przyłączyłem" do ziemi świętokrzyskiej :mad: :p

kozlow_23.jpg

torowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.218 2 1
W to miejsce raczej nie trafiają miłośnicy świętokrzyskiej kolei ... Boksycka rozpoznana (rozpoznane?) bojem ...
EN57- 2051 jako PolRegio R23318/9 (Ostrowiec Św. - Kraków Główny) odjeżdża z przystanku Boksycka | 23 lipca 2021

boksycka.JPG

torowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.218 2 1
EP05-023 na czele pociągu Korona (Turkol), relacji Radom Gł. - Kielce Herbskie, jedzie po jednotorowej łącznicy kolejowej nr 567, między posterunkiem odgałęźnym Piaski koło Kielc, a stacją kolejową Kielce Herbskie. Lokomotywa przejeżdża po mostach herbskich, które w rzeczywistości są wiaduktami, ale w Kielcach wiele osób mówi "mosty herbskie". Dla pociągu pasażerskiego to więcej niż nietypowa linia kolejowa, bo po torze łącznicy od lat nie jeżdżą rozkładowe pociągi pasażerskie, a w przeszłości różnie bywało. Jeden pociąg, który przejeżdżał tędy o północy z 2 na 3 listopada 1976 zapisał się tragicznie w historii polskiej kolei.
Z dużym prawdopodobieństwem można też powiedzieć, że przez ostatnie 50 lat lokomotywa serii EP05 nie pojawiła się w tym miejscu, a jeżeli już, to nikt o tym nie pamięta. | Kielce 21.10.2022

EP05-023.JPG

Michstrow

Nowy użytkownik
Reakcje
21 0 0
Kielce Herbskie - 4 luty 2025, korzystając z chwili i pogody drugi raz udałem się na kładkę nad torami, udało się rozpoznać kilka lokomotyw: SM42 po modernizacji, widać było tylko dach kabiny, ET22 813, ET22 697, ET22 964, ET22 1007, ET22 bez rozpoznanego numeru oraz trzy ET41 w tym pierwszy o numerze 181 B. A także EU07 1034.
KH 16.JPG
KH 01.JPG
KH 02.JPG
KH 03.JPG
KH 04.JPG
KH 05 E22 813.JPG
KH 07.JPG
KH 08 ET22 697.JPG
KH 09 ET22 954.JPG
KH 10 ET22 697.JPG
KH 11.JPG
KH 12.JPG
KH 13.JPG
KH 15.JPG
KH 16.JPG
KH 17.JPG
KH 18.JPG

Michstrow

Nowy użytkownik
Reakcje
21 0 0
Kilka co się nie zmieściło :)

Mam pytanie, przy podejściu do ET22 813 i Jamników, na pierwszym planie są tory, prowadzą one do lokomotywowni, z której została tylko obrotnica, nie byłem tam jeszcze choć mnie kusi ale chciałem zapytać, przekroczenie tych torów i przechadzka wzdłuż Jamników byłaby właściwa?

Z przejazdu ET22 pod kładką byłby fajny film ale zdecydowałem się rozkoszować chwilą i tylko takie zdjęcie wyszło, plus krótkie nagranie.

Pozdrawiam kolegę co też fotografował w tym czasie, nie spojrzałem, wzrok mam słaby, mówię sobie idzie typ i jeszcze mi aparat wyrwie a gdy wróciłem do samochodu siostra powiedziała że typ też aparat trzymał ;)

Załączniki