• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolej Przeworsk Dynów

Dobrzyn

Moderator Forum Prawdziwa kolej wąskotorowa.
Zespół forum
Reakcje
1.256 3 1
Podejrzewam, że kolej Przeworsk-Dynów, jak już przewalą się przez Podkarpacie powodzie i ulewy, nie będzie pierwsza na liście do odbudowy
Aczkolwiek sądzę że będzie. I to nie z funduszy gminnych ani powiatowych.
Generalnie: jest to ogromna tragedia, aczkolwiek jestem dobrej myśli

kosia51

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 0 0
Buduję makietę modułową H0e fragmentów szlaku wąskotorowego Przeworsk Dynów (wątek Stacja kolejowa Kańczuga H0e) i taka ciekawostka - odbitki oryginalnych planów tunelu z czasów jego budowy. 1902 -1904.
Tunel 1.GIF
Tunel 2.GIF
Tunel 3.GIF
Dysponuję również planami stacji kolejowych z w/w trasy z czasów Miłościwie nam Panującego - lekki ukłon w stronę Wiednia - Polski międzywojennej i z lat (prawdopodobnie) 1950 - 1960.
Polecam lekturę: Rocznik Historyczny Dynoviana 2015 poświęcony w całości historii kolei wąskotorowej Przeworsk Dynów
Obecnie trwa remont generalny tej trasy - wymiana torowisk, remont mostków i mostów itd. - planowane zakończenie 2024, pewnie chcą zdążyć na 120 rocznicę działalności Przeworsko Dynowskiej Kolei Dojazdowej.
Pozdrawiam Tomasz Sądaj

kosia51

Aktywny użytkownik
Reakcje
253 0 0
Witam
Z tego, co wyczytałem w prasie remont trwa. Jak to wygląda teraz nie wiem, ostatnio byłem w Dynowie w sierpniu, a w miejsce, gdzie były podmyte tory, w Hadlach Szklarskich i Kańczudzkich nie można było wtedy dojechać; podmyło również drogę. Na przestrzeni lat funkcjonowania kolejki kilkakrotnie zdarzały się powodzie podmywające torowisko. Szczególnie newralgicznym miejscem jest właśnie to ze zdjęcia, które Pan zamieścił, granica Hadli Szklarskich i Kańczudzkich. Mleczka - rzeczka w dolinie której biegnie linia kolejowa a i też droga - w tym miejscu wypływa na wypłaszczenie terenu a jedynym zabezpieczeniem przed rozlaniem się jej szerzej jest nasyp, na którym biegną tory. Nic więc dziwnego, że przy obfitych opadach deszczu, a takie były właśnie w ubiegłym roku - suchy zbiornik retencyjny w miejscowości Manasterz w przeciągu pół godziny wypełnił się całkowicie i woda przelała się przez zaporę rozlewając się na równinie i zalewając m.in. stację kolejową w Kańczudze. Inna sprawa, że jak opowiadali mieszkańcy Hadli woda podniosła się zalewając niżej położone gospodarstwa w przeciągu 5 minut Nie zdołali przed nią uciec nawet strażacy, którzy jechali ratować powodzian. Ciężki wóz bojowy został porwany przez wodę. Armagedon. Teraz trwa remont odcinka trasy Bachórz Dynów wymiana podkładów, podsypki naprawa mostków itp. Gazeta codzienna Nowiny (rzeszowska) od czasu do czasu coś na temat kolejki publikuje, ale dużo tego nie ma.
Więcej ale też bardzo mało tutaj .
Pozdrawiam

JSz

Aktywny użytkownik
Reakcje
202 12 0
Nie wiem jak tam sytuacja na kolejce po powodzi. Coś juz naprawiono?

W 1987 też kolejka ucierpiala po powodzi

Z tego co pamietam, to lokomotywa wykoleiła się dla tego, że torowisko było podmyte

Zdjęcie ze strony http://archeo.kolej.pl/milosz/pkd/history/
Niestety ta Lxd2 o numerze 341, po tym wykolejeniu nigdy więcej o własnych siłach nie pojechała:
1611688801974.png

Zdjęcie pochodzi stąd:
http://www.tabor.wask.pl/egzemplarz.php?&id=50437#opzdj

Wojtek_Kraków

Aktywny użytkownik
Reakcje
429 1 0
Pierwszy raz w Przeworsku bylem w 89'. Miałem wtedy 7 lat. Niestety przez to że czymś wyprowadziłem tatę z równowagi za karę nie pojechałem wąskotorówka (a tak ponlatach to myślę że pociąg odjechał a następny był po południu albo po prostu nie miał kasy na taka frajdę). Na przejażdżkę wróciłem dopiero po 25 latach. Parę lat później zabrałem syna, żonę i... tatę Planowałem w Tym roku wyjazd właśnie na Dynów. A tu lipa. Do Jedrzejowa też chyba nie ma po co jechać bo remontują.

hobbystah0

Znany użytkownik
Reakcje
589 22 1
Wrzucę od siebie film z sezonu 2021, kiedy to kolejka kursowała na trasie Przeworsk Wąskotorowy - Łopuszka Mała. Na czas remontu stacji początkowej powstał nowy, schludny peron w rejonie lokomotywowni w Przeworsku. Obsługa, jak zwykle, bardzo miła.

JanuszJ

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
T M M
Reakcje
244 7 0
Kilka fotek z Dynowa - wrzesień 2021

Załączniki