• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

(Kolej nie-realna) Pm37 prezentuje

OP
OP
P

Pm37

Znany użytkownik
Reakcje
100 0 0
Złapałem chwilę czasu i oddechu. Pora zatem pokazać się w pełnej krasie.

43-224.jpg
depol luska.jpg
hmm.jpg
huehuehue.jpg
jada wozy kolorowe.jpg
jamnik.jpg
nieostrzona wersja.jpg
Pm372_20180327_0004.jpg
Pm372_20180331_0004.jpg
Pm372_20180331_0012.jpg
SU45-073.jpg
tandem 43v2.jpg

Dzisiaj jest naprawdę wszystko - dla każdego. Dla fanów nowoczesności, dla fanów przeszłości i nawet drobny akcent wąskotorowy. :)

Wesołych Świąt :)

OP
OP
P

Pm37

Znany użytkownik
Reakcje
100 0 0
45-054v2.jpg
311D-10.jpg
Pindol.jpg

No miałem tym razem nie mały problem. Muszę nieskromnie przyznać, że zrobiłem sam sobie niemały sztos tym screenem z Pendolino, że aż wstyd było mi coś innego dorzucać do niego. Więc aktualizacja jest uboższa ilościowo, ale jakościowo... no to chyba wolę wam zostawić to do oceny. :)

OP
OP
P

Pm37

Znany użytkownik
Reakcje
100 0 0
Trochę nie rozumiem. Jedno zdjęcie ciut obcięte, a drugie ze zmienionymi proporcjami. Jeśli mogę spytać - o co dokładnie Ci chodzi?

Ja w tej kwestii u siebie nie chcę nic ruszać - po prostu format ma się nadawać pod ewentualną tapetę na pulpit :)

Za jakiś czas być może nawet wkroczę w erę 4K, więc możliwe, że moje zabawki będą jeszcze większe :)

FENIX

Znany użytkownik
Reakcje
3.963 262 31
Mam wrażenie ,że wysokość składu wynikająca ze skrótu perspektywicznego w osi pionowej jest za mała ,
to też pozwoliłem sobie zmienić proporcje długość/wysokość. Czy nie lepiej wygląda?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.172 657 30
Też mi się wydaje, że w oryginalnej wersji proporcje są lepsze. Po rozciągnięciu pendolino zrobiło się za bardzo pękate. A do ostatniego obrazka mam uwagę, oczywiście dotyczącą sygnalizacji. Piszę to nie dlatego, żeby krytykować, tylko żeby zwrócić uwagę na nieprawidłowość, która nie powinna być dla innych wzorem do naśladowania np. na makiecie. Otóż pomijając rzadkość występowania blokady samoczynnej na liniach jednotorowych (zakładam, że może to być jakaś łącznica, na co może wskazywać obecność innego toru w pobliżu - semafor z zielonym światłem po prawej stronie), to w sytuacji jak na rysunku semafor dla przeciwnego kierunku (w stosunku do jazdy pociągu) powinien być po drugiej stronie toru, czyli po prawej w stosunku do kierunku jazdy, którego dotyczy. Nie mówiąc już o tym, że w tym wypadku (brak słupów trakcyjnych po stronie semaforów) nie ma potrzeby stosowania semafora z wysięgnikiem.

Odległość między dwoma semaforami, stojącymi plecami do siebie (dotyczącymi tego samego toru, niezależnie od tego, po której stronie toru stoją), powinna wynosić min. 30 m. - tu wydaje się trochę za mała. Wymóg ten wynika z umieszczenia granicy odstępów (obwodów torowych), która powinna być min. 15 m. za semaforem.

OP
OP
P

Pm37

Znany użytkownik
Reakcje
100 0 0
Na przyszłość postaram się to skorygować, żebym nie sadził babola, gdy znowu skorzystam z tego miejsca.

A tu (nie wiem, nie jestem aż tak biegły w przepisach i wiedzy kolejowej) ta linia jest oryginalnie dwutorowa, tyle, że akurat w tym miejscu rozbita na "tor lewy" i "tor prawy", a kawałek dalej już ze sobą ładnie się zbiega. Nie wiem czy to mogę nazwać łącznicą. W każdym razie bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi :)

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.172 657 30
To by się zgadzało z moimi domysłami, choć faktycznie akurat w tym wypadku to raczej nie jest łącznica. Ale to w sumie nie ma znaczenia. Sbl zdarza się nawet na liniach jednotorowych, choć jest to raczej rzadkość. Natomiast w tym konkretnym wypadku semafor powinien być po drugiej stronie toru, niezależnie od tego, czy jest to linia 1-torowa, czy jeden tor linii 2-torowej, ale tu akurat położony daleko od drugiego toru.

Kanclerz

Znany użytkownik
Reakcje
395 3 0
Szanowny Panie Andrzeju!

Wystąpię również w obronie wspaniałych screenów kolegi. Linię kolejową, którą pokazał kolega budował ktoś inny. Ta osoba w pewien dość karkołomny sposób podeszła zarówno do tematyki sieci trakcyjnej, sygnalizacji kolejowej i ogólnopojętych przepisów ruchu kolejowego. Wiele wskaźników nie ma odpowiednich dróg hamowania, stoją w złych miejscach, więc semafory ustawione w zły sposób nie powinny dziwić. Ale to tylko dygresja jako, że również korzystam z tego symulatora.

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
15.172 657 30
Myślę, że kolega Pm37 nie potrzebuje obrony, a przynajmniej nie przede mną. Napisałem przecież:
Piszę to nie dlatego, żeby krytykować, tylko żeby zwrócić uwagę na nieprawidłowość, która nie powinna być dla innych wzorem do naśladowania np. na makiecie.
Rysunki kolegi Pm37 są świetne, a zdarzające się czasem drobne błędy merytoryczne w niczym nie zmieniają mojej pozytywnej opinii o tych pracach.