• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kolej na Mazowszu

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.002 79 12
...przedwczoraj, Mińsk Mazowiecki, tor 9...
Lubuskie ( sądząc po malaturze) SA133-003 wybiera się na próbę biegu...
IMG_20230524_132350697~2.jpg

Pozdr,...

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.896 129 86
Ciekawe kto pierwszy wypuści jakiegoś szynobusa PESA w modelu... ten na zdjęciu u góry to z serii 218M (jednej z pierwszych z PESA).

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.417 551 30

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.002 79 12
Czy tylko mnie umknęło uruchomienie po 29 latach przerwy połączenia kolejowego do Zegrza?
Po 29 latach wraca połączenie kolejowe do Zegrza Południowego | TVN Warszawa (tvn24.pl)

PS. Szukałem wątku o kolejach w Warszawie i okolicy, ale jest tylko taki z prefiksem "Fotografie". Może usunąć prefiks i zrobić z tamtego wątek ogólny dotyczący kolei w Warszawie? A może założyć oddzielny wątek?
Andrzeju, na YT już widziałem kilka"relacji" z przejazdu pierwszego pociągu ( sposób i poziom ich realizacji pominę)...
Pomijam fakt, że na ostatniej służbie robiłem zapoznanie szlaku i to co zobaczyłem pozostawie bez komentarza ( Zegrze - perony jednokrawędziowe różnej dlugości, gdzie skład o długości 184m wjedzie tylko na jedną krawędz peronową, peron na Wieliszew Centrum po zewnętrznej dość ostrego łuku z zerową możliwością obserwacji krawędzi przez kierownika - już widzę te skargi, że pociag odjechał sprzed nosa, bo skarżącego w kamerach można było niedostrzec - ekran 22cale podzielony na 16 obrazków)...
A co do forum i prefiksu... Sądze, ze usunięcie prefiksu powinno wystarczyć, po co kolejny wątek robiący zamieszanie...

Pozdr,..

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.456 138 19
2023.10.31. - szlak Nasielsk - Płońsk - profilarka toru USP-303-458 oraz podbijarka rozjazdów i torów UNIMAT 09-32/4S DYNAMIC "MARZENNA", należące do Pomorskiego Przedsiębiorstwa Mechaniczno-Torowego, zbliżają się do stacji Płońsk, gdzie skończą bieg i odstawią się na torze nr 8 przy nastawni dysponującej "Pł". Maszyny wracają z Nasielska, gdzie trwają prace związane z wymianą toru szlakowego linii kolejowej nr 27 Nasielsk - Toruń Wschodni.

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.456 138 19
2023.11.14. - Sierpc - w wietrzny, deszczowy i chłodny listopadowy dzień na stację wjeżdża wypożyczony przez PKP Intercity od Kolei Czeskich "Brejlovec" 754 026-3 z opóźnionym 10 minut pociągiem TLK 54102 "FLISAK" relacji Gdynia Główna - Katowice. Pomimo zgłoszenia gotowości do odjazdu przez drużynę konduktorską, a także mimo opóźnienia, pociąg chwilę stoi w peronie - w tym czasie dyżurny ruchu dyktował maszyniście treść rozjazdu pisemnego "S", na podstawie którego maszynista mógł minąć semafor wyjazdowy E wskazujący sygnał Sr1 "Stój".

Skład pociągu tworzyły wagony:
111A-2 PL-PKPIC 51 51 20-71 095-6 B10nouz [ Stacja GDYNIA ] [REV|RID|29.07.23]
112Ar PL-PKPIC 50 51 39-78 001-7 AB9nou [ Stacja GDYNIA ] [REV|RID|15.07.21]
111A-2 PL-PKPIC 51 51 20-71 076-6 B10nouz [ Stacja GDYNIA ] [REV|RID|16.03.22]

Film trochę nieudolnie nakręcony, gdyż nie podejrzewałem, że maszynista podjedzie aż tak blisko (ustawiłem statyw praktycznie na końcu peronu, tuż przy przejściu) - zabrakło niewiele... następnie obróciłem telefon w kierunku semafora, licząc że za chwilę uwiecznię podanie sygnału Sr 3 "Wolna droga ze zmniejszoną szybkością", ale tak się niestety nie stało... "spóźniłem się" i już nigdy "nie zdążę", bo bezpowrotnie zaprzestano podawania sygnałów do wyjazdu na semaforach wyjazdowych... skończyła się pewna epoka w Sierpcu - odchodzą kolejne semafory kształtowe na JSL.

Ostatnio edytowane:

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.002 79 12
...szukałem na dysku czego innego, znalazłem to... ( na podstawie nazwy pliku ) 4 września 2017, ex ZNTK MM, obecnie PESA MM...
EW 51 przed liftingiem...
IMG_20170904_123230.jpg

...zdjęcie robione przez płot... Jak się powtarzam, to ad kosz...

Pozdr,...

Preki

Aktywny użytkownik
PGMK
Reakcje
131 3 0
Przemek, ta cała linia trzyma się na słowo honoru, a zapowiedzi o jej modernizacji słyszę jakoś od... 2005 roku. Jest to chyba jeden z najgorzej zbudowanych głównych traktów kolejowych w kraju, bo problemy z jego infrastrukturą nie występują od wczoraj. Według mojej wiedzy, w niektórych miejscach wypadałoby wymienić podtorze, a nawet nasypy, pod którymi biegną tory. Zresztą, widać to po torze nr 2 między Puszczą Mariańską a Mszczonowem, którego nasyp osunął się tuż przed tą stacją w okolicy 2000 roku, a PLK, jak to PLK, nic sobie z tego nie robi i czeka na nie wiadomo co, i po dziś dzień jest ruch jednotorowy. Może wezmą się za modernizację dopiero, jak szlakowa jedynka też będzie niezdatna do użytku w wyniku tożsamego defektu. Podczas elektryfikacji linii w zasadzie wykonano tylko to - elektryfikację, cała reszta została nietknięta i prezentuje obecnie stan zbliżony do tego, jaki prezentowała sobą D29-8 aż do modernizacji.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.002 79 12
Przetycz dziś (od tej rzadziej fotografowanej strony) Zobacz załącznik 1079252
...i chyba jak tak się tam pałętałem ostatnio to bardziej urokliwej strony...
Swoją drogą trzeba się jeszcze wybrać koniecznie do Ostrowi Mazowieckiej
( linia Ostrołęka - Małkinia )...
(...od 37:15...)
Stacja w pełni na sygnalizacji kształtowej ( nawet tarcze ostrzegawcze przed semaforami kształtowymi są)...

Pozdr,...