• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Kempol skleja

adamwyt

Znany użytkownik
Reakcje
3.736 15 0
Tylko Marku nie pomyśl że teraz wszyscy naskoczyli na Twój model. Przyzwyczaiłeś nas do pewnego standardu i w porównaniu z innymi Twojej roboty, poprostu na razie nie wygląda jeszcze zbyt dobrze.
Ja wiem że krytykować jest łatwo a metalowe odlewy to trudny temat. Mam kilka sugestii jak ja bym do tego podszedł. Zrobisz jak zechcesz ale może z tego wyjść bardzo fajny model.

Czasami lepiej jest podejść do tematu zupełnie od nowa i mnie też kilka razy się zdarzyło zmywać farbę. Pierwsza sprawa, to teraz widoczne są wszystkie niedoskonałości odlewu ale dzięki temu bardzo łatwo jest je doszlifować. Dremelek i różne końcówki do szlifowania powinny w tym pomóc.
Obawiam się że samo wcięcie szybek i pomalowanie lusterek nie pomoże. Pomysł dobry ale ja najpierw mocno przycieniowałbym słupki od środka, następnie poprawiłby diamentowymi pilniczkami wszystkie ramki okienne.
Dopiero po tym wrzuciłbym karoserię do zmywacza. Teraz kąpiel w gorącej wodzie z płynem do naczyń a po wyschnięciu odtłuszczamy mocnym alkoholem 99%.
Teraz jest dobry moment na spasowanie szybek. Pamiętaj, że te wytłoczki są znacznie mniejsze niż nawet wewnętrzna strona karoserii i co za tym idzie profil szyb może być całkowicie inny. Wytnij sobie te szybki z jak największym marginesem, spróbuj przystawić każdą do zewnętrznej strony ramki okiennej i jeżeli trzeba delikatnie skorygować na gorąco. To jest dosyć trudna sprawa bo te wytłoczki lubią się kurczyć. Jeżeli różnica jest niewielka to lepiej sobie darować to formowanie termiczne. Przy wstawianiu szybek raczej staraj się delikatnie przyszlifowywać niż wycinać, powinny się ładniej wpasować.
Psikasz podkładówką samochodową i po wyschnięciu korygujesz wszystkie niedoskonałości czyli papier ścierny na gąbeczce i szpachla aż do skutku. Jak już będziesz zadowolony, to jeszcze raz robisz kąpiel i jeszcze raz cienka warstwa podkładówki. Dopiero teraz kilkukrotnie malujesz. Reszta to już jak inne modele.
Tak jak koledzy też sugerowałbym czarny kolor i raczej delikatny półmat. Ten samochód był w Polsce używany jako samochód służbowy różnych dyrektorów i taki kolor chyba najlepiej by pasował a przy okazji ukryłby wszelkie niedoskonałości metalowego odlewu.
Pamiętaj że ramki okienne były w nim srebrne.
Taki czarny klasyk wyglądał pięknie.
B6C0ED25-6B08-45A9-808D-3EC1D3E1007A.jpeg
Zdjęcie ze strony https://automobilownia.pl/przejazdzka-po-godzinach-vzduchem-chlazeny-vzadu-umisteny/

OP
OP
Kempol

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.309 216 0
Adaś, spoko, ja się dopiero wszystkiego uczę. Bardzo ciekawy pomysł z tym szlifowaniem wewnątrz i obróbką termiczną szybek.
Po świętach ruszam dalej z pracami, bo jestem już w domu, a warsztat ma wolne teraz.

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.863 305 15
Jeśli chodzi o wytłoczkę, to uważaj, bo na gorąco lubi się wyprostować :) zawsze możesz wytłoczkę wypełnić żywicą, wydłubać, a potem szpachlą korygować i samemu zrobić własną. Wielkiej w tym filozofii nie ma. O ile masz odkurzacz i piekarnik :D

OP
OP
Kempol

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.309 216 0
Tatra 603

Będzie musiała poczekać, niestety szlifowanie na dobre jej nie wyszło. Odlew z którego jest wykonana jest bardzo kruchy. Trzy słupki odpadły, a pozostałe dwa pękły.:(
Czekam na lepszy dzień.

Praga V3S Szambiarka

Zostajemy dalej w czeskich klimatach, model Pragi V3S firmy JMPK, jakościowo o niebo lepiej niż SDV. Odlew żywiczny z dużą ilością dodatków fototrawionych.

Podwozie już złożone:
F30032F9-B6F8-4D4C-9008-2EF435C335FF.jpeg
A814424E-4B0A-4C34-9D14-D36CC10DA016.jpeg

Ostatnio edytowane:

Misiek

Znany użytkownik
H0m
NAMR
Reakcje
7.153 149 0
Łorety. Straszny jest ten odlew podwozia.
15 lat temu tak się odlewało z kleju typu distal w domowych warunkach, ale teraz?

(teraz też distal, tylko formy z silikonu dedykowanego, a nie hydraulicznego czy stomatologicznego)

OP
OP
Kempol

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.309 216 0
Misiek, a tam zaraz straszny, straszne to są SDVały.
Ten w rzeczywistości wygląda całkiem ładnie. Poczekaj na efekt końcowy.

OP
OP
Kempol

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.309 216 0
Praga V3S Szambiarka

Beczka po pierwszym podkładzie, parę miejsc do szpachlowania i szlifowania.
IMG_9063.jpg
IMG_9064.jpg
IMG_9065.jpg
IMG_9066.jpg
IMG_9068.jpg

Jelcz 080

Pierwszy podkład, jak sobie poradzić z tymi małymi okienkami na przedzie?

IMG_9055.jpg
IMG_9058.jpg

Ostatnio edytowane:

Michal88

Aktywny użytkownik
Reakcje
515 16 0
Co do tej Pragi to widać, że była robiona na 100% ręcznie na pewno rama, może i kabina.
W tym tygodniu przygotuję przedsprzedaż KIT-ów Stara 660 & Waryński K-407 ale nie więcej niż kilka sztuk. Masowo będę sprzedawał te KIT-y jak tylko ukończę jeszcze 2 wersje Stara 660 (warsztat i skrzynia).
Autobusy PR-110 i 080 też się pojawią ale TYLKO KITY.

OP
OP
Kempol

Kempol

Administrator
Zespół forum
Donator forum
BGM
MSMK
Reakcje
19.309 216 0
Ostatnio znalazłem informację, że do farb akrylowych Tamiya zdecydowanie lepsze efekty daje 87194 Lacquer Thinner (Retarder Type) ten z pomarańczową zakrętką, niż przeznaczony do akryli 81040 - X-20A Thinner z białą zakrętką.
Właśnie testuję i potwierdzam, że farba zachowuje się dużo lepiej.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
W robocie 1415
W robocie 18
W robocie 176
W robocie 832
W robocie 310