• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Katastrofy i wypadki

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
541 1 1
Jak tak dalej pójdzie, to rogatki będą zamykały się w poprzek torów:cenzura:
Ręce opadają, jak na przestrzeni ostatnich lat, doszło super driverów na ulicach...
Szkoda gadać, może sytuacja się poprawi, jak wszystkie pojazdy zostaną autonomiczne.
Dopóki, ktoś ich nie zhakuje:)

Pawelec

Aktywny użytkownik
Reakcje
541 1 1
Niestety, spora część przypadków na drogach i nie tylko jest spowodowana, że łby są przyklejone do smartfona.
Zanim taki/a się odklei od ekranu, to już jest za późno niestety:ostrozny:
Widać samo po tym, jaka jest płynność ruszania na zielonym, kiedyś przejeżdżało 20 samochodów, teraz "5" to max...
Społeczeństwo staje się jak zombie.

Ostatnio edytowane:

Tomasz Sauer

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
2.221 100 4
Syn właśnie robił prawo jazdy i chyba system nie jest taki zły, tak sądzę. Poprostu na głupotę żaden system nie poradzi.
Uczy się i wymaga od kierowców jazdy między liniami, a nie logicznego myślenia na drodze, a na egzaminach wymaga wyuczonych formułek zamiast faktycznej znajomości przepisów.
Moja żona za drugim razem zdała egzamin, ale może dobrze że nie musi jeździć, bo gdy raz była taka konieczność już na pierwszym skrzyżowaniu doszłoby do tragedii. Każdy człowiek ma określone predyspozycje i nie każdy musi być zarówno projektantem mody, jak i kierowcą.
Moim skromnym zdaniem może wzorem kierowców zawodowych każdy winien przejść testy psychotechniczne.

Harry Potter

Znany użytkownik
Reakcje
3.127 81 12
Uczy się i wymaga od kierowców jazdy między liniami, a nie logicznego myślenia na drodze, a na egzaminach wymaga wyuczonych formułek zamiast faktycznej znajomości przepisów.
Moja żona za drugim razem zdała egzamin, ale może dobrze że nie musi jeździć, bo gdy raz była taka konieczność już na pierwszym skrzyżowaniu doszłoby do tragedii. Każdy człowiek ma określone predyspozycje i nie każdy musi być zarówno projektantem mody, jak i kierowcą.
Moim skromnym zdaniem może wzorem kierowców zawodowych każdy winien przejść testy psychotechniczne.
To tak z drugiej strony ( jako maszynista)...
Badania okresowe w ramach kolejowej (!!!) medycyny pracy są max co dwa.lata ( po 50ym roku życia co rok) w tym psychotechnika ( refleks, koordynacja ruchowa, testy psychologiczne)...
U kierowców zawodowych zakres pewnie podobny...
Badania u kierowców na zwykłą kategorie B są jedynie przy kursie na prawko, a ich jakość bywa dyskusyjna...

Niestety, w przypadku (ogólnie) kierowców w wielu przypadkach bywa widoczny syndrom " zmieścisz się...", więc mnie wiele rzeczy już nie dziwi...

Pozdr,...

Reakcje
3.127 81 12
"Jakby głupota unosiła w powietrzu" to niektórzy polecieliby nawet na orbitę okołoziemską. Pamiętacie całe to zdanie, którego zacytowałem początek?
...PLL Lot by zbankrutował z powodu silnej konkurencji... Wersja bardziej przyziemna;)

Pozdr,...

ps. Generalnie było jeszcze " jakby glupota miała skrzydła" lub " dodawała skrzydeł"...

Reakcje
3.748 32 0
"... to latała by pani jak gołębica", czy coś w tym stylu :LOL:. Tak powiedział doktor Strosmajer do którejś z pielęgniarek w czechosłowackim serialu "Szpital na peryferiach". A kolega M-G "zrobił" mi dzień, swoim wpisem (wprowadził w dobry humor), bo właśnie szykowałem się do wyjścia i myślę sobie zerknę na forum modelarstwo. Dzięki !

Krzysztof Fiałka

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
1.491 23 0
Widać samo po tym, jaka jest płynność ruszania na zielonym, kiedyś przejeżdżało 20 samochodów, teraz "5" to max...
Społeczeństwo staje się jak zombie.
I to może być przyczyna, nie koniecznie głupota czy niedouczenie a odruch bezwarunkowy.
Dość częsta sytuacja na skrzyżowaniach, zapala się zielone, kierowca "w telefonie", z tyłu trąbią. I taka osoba nie do końca ogarnia co się wokół dzieje bo myślami jest zupełnie gdzie indziej ale rusza, bo trąbią. Może w tym przypadku zadział ten sam automatyzm -ktoś trąbi, odkłada telefon i rusza, zanim się orientuje w sytuacji jest boom..
Jedziesz -nie pij, jedziesz -nie smartfonuj ... to też uzależnienie

Ostatnio edytowane:

Krzysztof Fiałka

Znany użytkownik
FREMO Polska
KSK Wrocław
Reakcje
1.491 23 0
Wypadki lotnicze bada się kompleksowo, sprawdza się wszystkie aspekty nawet jeśli sprawa jest oczywista.
Inny wypadek, drogowy, głośny. Polityk na S3 jedzie za zielonym samochodem, ewidentnie agresywnie, potem wyprzedza z prawej strony, i zajeżdżając drogę dochodzi do kolizji.
Wszyscy jak jeden mąż ... winny! A ja mam wątpliwości, po pierwsze trzeba zobaczyć cały zapis rejestratora, nie samą końcówkę zdarzenia, nie wiadomo jak długo i jak kierowca zielonego auta jechał lewym pasem, po drugie, sama kolizja, z punktu widzenia kamery w zielonym aucie skoda zajeżdża drogę zwalniając, a co jeśli zielony samochód przyspieszył uderzając w skodę, kamera zobaczy dokładnie to samo. Ocenić kto w kogo wjechał będzie można dopiero po analizie szybkości lub zmiany szybkości z jaką samochody mijały linię przerywaną między pasami ruchu. Może się okazać, że obaj kierowcy są winni zajścia, niech więc sąd to rozstrzyga.
Żeby sprawa była jasna, uważam, że jeździć trzeba tak, żeby za wszelką cenę unikać wypadków.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Koleje w Polsce 0
Koleje w Polsce 84