• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Z (1:220) Jeszcze mniejsze - auta 1:220

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Na razie obejrzyj sobie jak wyzwalaliśmy NRD po zdradzieckim ataku z zachodu:podstepny:
Oczywiście jednostki powietrzno desantowe są siłą stricte ofensywną i możliwą do zastosowania TYLKO przy panowaniu w powietrzu w danym rejonie, więc te bajki o użyciu dywizji w warunkach obronnych nie trzymają się kupy, no ale popatrzeć na chłopaków można:cool:

Co do sprzętu pancernego - w poniższym filmie ukazującym działania Dywizji w czasie manewrów "Burza Październikowa" (Oktober Sturm) z 65 roku, działa pancerne ASU-85 (część z nich jeszcze bez hamulców wylotowych na końcach luf) zostały stronie polskiej pożyczone przez "Bratnią Armię" (wraz z kierowcami ubranymi w polskie mundury:oops:). Dopiero rok później po zorganizowaniu stosownych kursów dla operatorów, działa zostały zakupione i w 68mym roku dzielnie broniły socjalizmu w Czechosłowacji:(

Ostatnio edytowane:
OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Moderator Skala 1:220 (Z)
Zespół forum
Reakcje
6.278 39 0
Co do sprzętu pancernego - w poniższym filmie ukazującym działania Dywizji w czasie manewrów "Burza Październikowa" (Oktober Sturm) z 65 roku, działa pancerne ASU-85 (część z nich jeszcze bez hamulców wylotowych na końcach luf) zostały stronie polskiej pożyczone przez "Bratnią Armię" (wraz z kierowcami ubranymi w polskie mundury:oops:). Dopiero rok później po zorganizowaniu stosownych kursów dla operatorów, działa zostały zakupione i w 68mym roku dzielnie broniły socjalizmu w Czechosłowacji:(
ASU-85 pewnie też da się załatwić - znalazłem w 1:200 ale myślę, że będzie opcja na przeskalowanie.... GAZ, ASU-85 - może coś jeszcze mieli kołowego na wyposażeniu ?

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
W filmie masz BRDM-1, ale one chyba nie były na stanie 6PDPD. Jeśli już to w 48mej kompanii rozpoznawczej z Krakowa, ale pewności nie mam. Musisz poszukać w necie, albo w jakiejś monografii.

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.278 39 0
W filmie masz BRDM-1, ale one chyba nie były na stanie 6PDPD. Jeśli już to w 48mej kompanii rozpoznawczej z Krakowa, ale pewności nie mam. Musisz poszukać w necie, albo w jakiejś monografii.
BRDM-1 i SKOTy - były w oznakowaniu 6PDPD ale nie były na jej etatowym wyposażeniu na tych manewrach. Co ciekawe te modele są w 1:220 dostępne. Pewnie do Polski wracały na wagonach ...

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Z kołowych tematów na pewno były Stary 660. Mój brat cioteczny służył w czerwonych beretach jako kierowca 660tki.
Nawet załapał się na misję ONZ na wzgórzach Golan.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
27.341 389 20
Pięknie to wygląda. Trudno uwierzyć, że to taka skala. 1:220 to naprawdę maleństwa. Jestem pod wrażeniem (y)

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.278 39 0
Pięknie to wygląda. Trudno uwierzyć, że to taka skala. 1:220 to naprawdę maleństwa. Jestem pod wrażeniem (y)
Dzięki - do końca fajnie będzie na platformach kolejowych to wojsko wyglądało ... No i apetyt rośnie w miarę jedzenia (sklejania, malowania...). Szykuje się do podejścia pod kalkomanie tablic rejestracyjnych i znaków jednostek - no tylko niektórych - tak jak wyżej wpisałem pierwsza do próby pójdzie 6PDPD. Zobaczymy jak to będzie wyglądać.

Udało mi się też znaleźć potencjalnego dostawcę figurek - żołnierzy - będą w beretach - mam nadzieję że coś z tego wyjdzie i uda się do kilku gazików załadować czerwone berety.

Sama diorama też zmierza do końca pracy - będzie musiała jeszcze poczekać na tło bo nie mam gotowego odpowiedniego.

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.278 39 0
Trafiłem na kolejnego człowieka który na Shapeways zaprojektował coś polskiego. Na pierwszy ogień poszedł ... pierwszy polski powojenny samochód ciężarowy Star 20:

IMG_3333.JPG

IMG_3334.JPG

No i coś do eszelonu Star 660. Pewnie jeszcze zrobię mu szyby z Clearfixa. I pewnie jakieś oznakowania jak będą kalkomanie. Starów będzie pewnie jeszcze kilka bo są też możliwe do zamówienia w zabudowie sanitarnej i cysterny. Szczerze powiedziawszy to jak zwykle kusi mnie żeby coś pokombinować

IMG_3331.JPG

IMG_3332.JPG

Szczerze powiedziawszy to jak zwykle kusi mnie żeby coś jeszcze pokombinować - inspiracją do tego myślenia jest oczywiście ta fotka:

jan-pawel-ii-papamobile-pielgrzymka-star2-e1559575250567.jpg

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.278 39 0
Powstał pełen zestaw 3 Starów 660 - prezentujący różny stopień zużycia plandek. W przyszłości pewnie będą jeszcze inne wersje (cysterna, wóz dowodzenia/sanitarka).

IMG_3353.jpg

OP
OP
Zdrada69

Zdrada69

Zespół forum
Reakcje
6.278 39 0
Kalki przyszły więc UAZ jest jeszcze bardziej jednoznacznie policyjny...

Po
Tu oryginał:

UazPolicja7-vi.jpg

A tu to co ja na ten moment zrobiłem:

IMG_3621-1.jpg

IMG_3623.jpg

Po obejrzeniu raz jeszcze fotki ... może trzeba spróbować tablice rejestracyjne jeszcze dorobić ?