• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jastarnia w Bydgoszczy

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
339 2 3
ciekma napisał(a):
Nie ma się co sprzeczać który profil lepszy, skoro i tak nie ma czasu, kasy i chęci...
Sporo prawdy jest w tym co piszesz Maćku. Modelarz dużo czasu musi poświęcić na plan i dokumentację tego co chce wykonać. Niestety, żeby zrobić dobry moduł nie wystarczy pomyśleć "zrobię moduł". Trzeba stworzyć sobie obraz tego co ma postać, a najbardziej pomocna jest wizja lokalna plus własnoręcznie wykonana dokumentacja fotograficzna. Jeśli nie da się to warto poszukać w sieci, gazetach, mapach, etc...

Bez tego trudno zrobić coś interesującego...

OP
OP
A

Amoath

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
zrobię to na LL500 bo mam wydrukowany w skali 1:1 i też będzie dobrze ;)
A dokumentacje zbieram, jak macie kledzy coś o stacji w Jastarni z wielką chęcią przyjmę ;)

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
339 2 3
Amoath napisał(a):
Może i będzie dobrze tylko pomyśl, że moduły robi się po to by łączyć się z innymi. A jeśli masz standard bardzo lokalny to i tylko lokalnie łączyć się będziesz....

OP
OP
A

Amoath

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Corwin napisał(a):
Amoath napisał(a):
Może i będzie dobrze tylko pomyśl, że moduły robi się po to by łączyć się z innymi. A jeśli masz standard bardzo lokalny to i tylko lokalnie łączyć się będziesz....
nie posiadam samochodu, za młody jestem jeszcze.więc daleko to sobie nie pojeżdżę.
Ale zastanowię się nad FREMO ;) I dziękuje za ten link z profilem FREMO

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
339 2 3
Amoath napisał(a):
Corwin napisał(a):
Amoath napisał(a):
nie posiadam samochodu, za młody jestem jeszcze.więc daleko to sobie nie pojeżdżę.
Jest duża szansa na imprezę FREMO w Warszawie w tym roku. Z Bydgoszczy chyba nie jest tak daleko? A jak się sprawdzi to może imprezy będą częściej :)

OP
OP
A

Amoath

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Corwin napisał(a):
Jest duża szansa na imprezę FREMO w Warszawie w tym roku. Z Bydgoszczy chyba nie jest tak daleko? A jak się sprawdzi to może imprezy będą częściej :)
tak na oko z 350km ;) Jak się wyrobie to może bym się pjawił, jeśli oczywiście wybiorę FREMO a nie LL500. Zobaczymy jutro jak z dostępnością w moim mieście z materiałami zaczniemy zabawe:)

Grzeju

Aktywny użytkownik
Reakcje
22 0 0
To tyle modułów sie ukrywa? Ciekawe... Z reszta co to znaczy "impreza FREMO"? Do tej pory wielokrotnie łączyliśmy w Polsce Fremo z PMM i z KKMK i dla tych co chcieli się pobawić wspólnie nie były to żadne przeszkody... Ale o tej imprezie nikt nic nie wie...

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Grzeju, nie przejmuj się, ja też nic nie wiem :)

Amoath napisał(a):
Niektórzy to tylko zniechęcają ...
No właśnie jestem zniechęcony tabunami tych co tylko planują.
Albo gorzej - planują planować i oczekują że inni wszystko za nich zrobią.
Mogę zrozumieć zrozumieć, że jako niepełnoletni i niezarabiający nie możesz sam ot tak pojechać do tej Jastarni (chociaż jeśli koszt biletu jest przeszkodą, to nie wiem jak pokonasz znacznie wyższe przeszkody w finansowaniu budowy makiety, nie wiem tez po co Ci makieta modułowa jeśli dojazd z nią na imprezę jest problemem) - ale nie rozumiem tego że brak chęci?
Wydaje mi się, że masz chęć jedynie pospamować forum i wątek nadaje się na bocznicę.
Mam nadzieję, że pokażesz iż się mylę :)

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
339 2 3
Grzeju napisał(a):
To tyle modułów sie ukrywa? Ciekawe... Z reszta co to znaczy "impreza FREMO"? Do tej pory wielokrotnie łączyliśmy w Polsce Fremo z PMM i z KKMK i dla tych co chcieli się pobawić wspólnie nie były to żadne przeszkody... Ale o tej imprezie nikt nic nie wie...
KKMK to praktycznie FREMO, a PMM bardzo często robi imprezy tylko dla PMM, to tym razem może być impreza tylko dla FREMO i KKMK. Jak wszystkie ustalenia z lokalizacją zostaną załatwione to informacja o imprezie zostanie dostarczona do zainteresowanych oraz podana publicznie na forum.

OP
OP
A

Amoath

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
ciekma napisał(a):
Grzeju, nie przejmuj się, ja też nic nie wiem :)

Amoath napisał(a):
Niektórzy to tylko zniechęcają ...
No właśnie jestem zniechęcony tabunami tych co tylko planują.
Albo gorzej - planują planować i oczekują że inni wszystko za nich zrobią.
Mogę zrozumieć zrozumieć, że jako niepełnoletni i niezarabiający nie możesz sam ot tak pojechać do tej Jastarni (chociaż jeśli koszt biletu jest przeszkodą, to nie wiem jak pokonasz znacznie wyższe przeszkody w finansowaniu budowy makiety, nie wiem tez po co Ci makieta modułowa jeśli dojazd z nią na imprezę jest problemem) - ale nie rozumiem tego że brak chęci?
Wydaje mi się, że masz chęć jedynie pospamować forum i wątek nadaje się na bocznicę.
Mam nadzieję, że pokażesz iż się mylę :)
Kolego wiem że to duże koszty budowy takiej makiety, ale po malutku dotrę do końca. Dziś niestety nie zdarzę pójść do sklepu z art. Budowlanymi bo zaraz ide do szkoły i siedzę w niej do 21 :) Ale jutro z gotowymi wymiarami (900mm długości, profil FREMO, szerokość 500mm).
A co do jazdy do Jastarni to na pewno powodem nie jest koszt biletu. Postaram się nie nawalić ;)
pozdrawiam

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Jastarnia..mniam :) Wjazd po łuku, niewielka stacyjka, łatwa do otworzenia, wyjazd po urokliwej "esie", na głowicach nie potrzeba wielu rozjazdów, genialnie oddająca charakter helskiej linii. Jedyne pytanie jakie trzeba sobie zadać to czy chcesz zbudować makietę stacji Jastarnia czy też wyrób jastarniopodobny. Profil LL500 (lub podobny we FREMO) na końcach w pewien sposób obliguje do odtworzenia oryginalnego otoczenia jakie znajduje się w Jastarni a tam ciutkę się dzieje. Oczywiście ilość odtworzonego otoczenia a co za tym idzie pracy i kosztów zależy też od tego jaki odcinek tej stacji chcesz odtworzyć.

OP
OP
A

Amoath

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
no ten las mnie "martwi" :p Ale myśl że mi się uda, przecież zawsze mogę poprosić was kolegów, którzy jesteście bardziej doświadczeni

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
928 79 5
Komoskę się sadzi, gdy noce najkrótsze :twisted:
Na marginesie, stacja w Jastarni jakoś mnie nie kręciła nigdy, ale szlak na mierzei jest przecudny.

OP
OP
A

Amoath

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Jak by mi to wyszło na dobrym poziomie to może rzucił bym się na hel :) Ale wątpię że to będzie piękne, cudne i wszyscy będą zachwalać, właśnie pracuje nad wymiarami by jutro kupić potrzebne materiały i ruszam ten projekt!

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0
Acid Rain 1973 napisał(a):
Jastarnia..mniam :) Wjazd po łuku, niewielka stacyjka, łatwa do otworzenia, wyjazd po urokliwej "esie", na głowicach nie potrzeba wielu rozjazdów, genialnie oddająca charakter helskiej linii. Jedyne pytanie jakie trzeba sobie zadać to czy chcesz zbudować makietę stacji Jastarnia czy też wyrób jastarniopodobny. Profil LL500 (lub podobny we FREMO) na końcach w pewien sposób obliguje do odtworzenia oryginalnego otoczenia jakie znajduje się w Jastarni a tam ciutkę się dzieje. Oczywiście ilość odtworzonego otoczenia a co za tym idzie pracy i kosztów zależy też od tego jaki odcinek tej stacji chcesz odtworzyć.
Przy kilku 'niebieskich' pozycjach wyskoczyło coś takiego :D

Code:
Oficjalna strona Lodzkiego Klubu Modelarzy Kolejowych

Stary grzebie w bazie danych więc strona jest raczej niedostępna. Powrót ON-LINE jak Bóg da wkrótce...