• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jastarnia w Bydgoszczy

Amoath

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam.
Po długich przemyśleniach, czytaniu, myśleniu i zbieraniu funduszy
Zdecydowałem się ze względów sentymentalnych na stacje JASTARNIA
Otóż plan mam
http://semaforek.xt.pl/wiki/images/1/17/Jastarnia.gif
są i zdjęcia.
Skala oczywiście 1:87 epoka V i VI
i teraz moje pytania

Chce budować modułami 1500mm długości profile LL500(dobrze?), ile potrzebował bym zbudować takich modułów by makieta była odzwierciedleniem tej prawdziwej?
Czy ktoś mógł lub pomógł dopisać odległości semaforów od siebie, od stacji itp?
I czy tory Tillig standard H0 się nadają?
I ostatnie czy ktoś podał by mi link do taniego a dobrego sklepu modelarskiego?

Sterowanie będzie DCC(tylko potrzebuje kasy ;P)

OP
OP
A

Amoath

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
jutro wybieram się po materiały na skrzynki, jeśli tylko koledzy pomogą mi w obliczeniu długości użytecznych toru ;)

Gała

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Te 1,5 m na skrzynke to troszkę sporo biorąc pod wzglad ich transport. Jest wątek o DUT na stacji więc poszukaj :)

Gała

Użytkownik
Reakcje
1 0 0
Będą optymalne :) Ilosć modułów zależy od długosci stacji. Poczytaj ile bedziesz potrzebował DUT i wtedy bedziesz mógł policzyc jaką długość bedzie miała twoja stacja. Co do materiału torowego to preferowany jest Tillig code 83 2,1 mm lub Roco Line 2,1. Co do zwrotnic to ponizej 12 st.

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Amoath napisał(a):
Chce budować modułami 1500mm długości profile LL500(dobrze?), ile potrzebował bym zbudować takich modułów by makieta była odzwierciedleniem tej prawdziwej?
I czy tory Tillig standard H0 się nadają?
I ostatnie czy ktoś podał by mi link do taniego a dobrego sklepu modelarskiego?
1. FREMO jest bardziej uniwersalne musisz poczytać.
2. Jaką długość ma stacja w rzeczywistości?
3. Tak Tillig ellite code 83
4. www.modelmania.com.pl

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Kolega....poszukaj tu
dzial ....makieta i modol...nastepnie zobacz......na skroty.....moderator swietnie i tematycznie poskladal wszystko do kupy :D Wszystko co Cie interesuje ...tam znajdziesz !

OP
OP
A

Amoath

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czyli podjęte 2,5m szlaku w tym stacja i kawałek szlaku, narazie niestety jednotorowa ale myślę że wystarczy:) No to jutro zaczynamy. Dziś jeszcze przeniosę sobie to do programu by wiedzcie co i ile kupić:)) Pozdrawiam pomagających

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Amoath napisał(a):
ile potrzebował bym zbudować takich modułów by makieta była odzwierciedleniem tej prawdziwej?
Ręce i nogi opadają, chcesz robić makietę rzeczywistej stacji bez odlepienia siedzenia od monitora?
A nawet jak nie możesz się odlepić i pojechać obejrzeć tę stację, to jest chociażby google maps, gdzie akurat Jastarnię bardzo dokładnie widać (tudzież SU46 z 3ma wagonami).

Grzeju

Aktywny użytkownik
Reakcje
22 0 0
Mi z planu Jastarni wychodzi ok 400 m sama stacja plus odległości do semaforów i tarcz ostrzegawczych po 200 m w każda stronę, to wychodzi 800m czyli 9,5m makiety :D

Co do długości: flexy są długości 920mm, dlatego najrozsądniej robić moduły 90 cm.

Ciekawe ile modułów zbudował kolega KuKu, i na ilu imprezach modułowych był że wie który profil lepszy...

OP
OP
A

Amoath

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
ciekma napisał(a):
Amoath napisał(a):
ile potrzebował bym zbudować takich modułów by makieta była odzwierciedleniem tej prawdziwej?
Ręce i nogi opadają, chcesz robić makietę rzeczywistej stacji bez odlepienia siedzenia od monitora?
A nawet jak nie możesz się odlepić i pojechać obejrzeć tę stację, to jest chociażby google maps, gdzie akurat Jastarnię bardzo dokładnie widać (tudzież SU46 z 3ma wagonami).
nie pojadę tam bo nie ma na to czasu, kasy i chęci :) A z google map mało kiedy korzystam ale dziękuje za wskazówkę

KuKu

Aktywny użytkownik
Reakcje
14 0 0
Grzeju, nie buduje modułów ale z czego co widzę w Czechach budują w normie FREMO i w innych krajach też oraz ta norma co raz większą popularność zyskuję u nas też ;)

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
339 2 3
KuKu napisał(a):
Grzeju, nie buduje modułów ale z czego co widzę w Czechach budują w normie FREMO i w innych krajach też oraz ta norma co raz większą popularność zyskuję u nas też ;)
Popieram kolegę. FREMO to norma dużo bardziej uniwersalna.

Poniżej masz linka do profili w formacie Corel Draw które możesz wyciąć laserem:
http://www.modelarstwo.info/index.php?o ... Itemid=143

Dodatkowo możesz napisać do Kapitana Nemo który za małe pieniądze profesjonalnie wytnie Ci takie profile.

ciekma

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
7 1 0
Nie ma się co sprzeczać który profil lepszy, skoro i tak nie ma czasu, kasy i chęci...

OP
OP
A

Amoath

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
jazdy do Jastarni, czytaj panie do końca :) Cyba forum nie jest po to byśmy sobie docinali? zrobiłem panu coś moją niewiedzą? wie pan więcej super, kiedyś też będę tyle wiedział. jeśli ręce i nogi opadają to po co czytać i komentować?
Niektórzy to tylko zniechęcają ...