• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Jastarnia - Projekt H0

Arturro

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
143 6 0
dla jednych za jasno dla drugich za ciemno co wy tak naprawdę chcecie od chłopaków ja ich popieram poza tym mam dwie nastawnie w garażu i jak bym chciał odwzorować moje torowisko to trochę miejsca zajmuje owszem efekt pierwsza klasa ale nie oto chodzi na makiecie jak przeważnie każdy was ma garaz albo pokój na poddaszu mało miejsca na makietę bo dzieci zona itp nikt tego nie bieżne pod uwagę tylko potraficie krytykować
Nie chodzi tu o krytykę dla samej krytyki. Chłopaki robią super fajny projekt, a uwagi forumowiczów mają służyć dla poprawienia jakości pracy i zwiększenia motywacji.
Podjęcie się budowy realnej stacji jest zobowiązujące. Tak myślę.:)
Ile razy, kto buduje makietę po jakimś czasie zastanawia się, że coś można było zrobić lepiej, inaczej.
Krytyka konstruktywna skłania do myślenia i nie można cały czas doszukiwać się tylko negatywnych aspektów.

Panowie trzymam kciuki za wasz projekt.(y)

OP
OP
chojrak91

chojrak91

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Kolejne postępy
Doszły semafory C1 i D1

Niestety prace postępują wolno z powodu dużej pracy na uczelni oraz licznymi wyjazdami służbowymi.

Chcielibyśmy wszystkim podziękować za słowa otuchy i kibicowanie w dalszej pracy związanej z naszą makietą.

Załączniki

OP
OP
chojrak91

chojrak91

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam Was wszystkich bardzo serdecznie. Cała ta cisza, brak nowinek spowodowany jest dość napiętym naszym harmonogramem - ja w tygodniu siedzę od rana do wieczora na uczelni, a w weekendy najczęściej wyjeżdżam do pracy; drugi budowniczy makiety wyjechał na miesiąc do pracy.
Żeby nie było tak smutno, pragnę Was poinformować, że po tym weekendzie, prace nad Jastarnia - Projekt H0 znów ruszają, a zapału nam nie brakuje (tym się nie martwcie)!! :D

Najbliższe cele:
- uporządkowanie piwnicy
- przeprowadzka makiety ze strychu do piwnicy (na Przymorze)
- ukończenie pulpitu
- doprowadzenie makiety do stanu przejezdności

Pozdrawiamy
Piotrek i Mateusz
Jastarnia - Projekt H0

Aurel

Aktywny użytkownik
Reakcje
173 10 0
Super, że robicie tak wielkie przedsięwzięcie, kibicuję szczerze i bardzo mi się Wasz pomysł podoba :)
Na pulpicie nie wiem, czy dobrze widzę jest wyjazd oznaczony jako KuźnicE, a powinna być KuźnicA.
Taki mały drobiażdżek ;)

OP
OP
chojrak91

chojrak91

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Tak, niestety, ale jest taki mały błąd, który został za późno wykryty i niestety nie dało się już zmienić bo poszło do druku...

Aurel

Aktywny użytkownik
Reakcje
173 10 0
To pierdołka, w żadnym stopniu nie umniejszająca Waszej pracy, którą od początku śledzę i podziwiam. Trzymajcie się pomysł rewelacja !!!

schumix1982

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Jestem bardzo ciekaw efektu finalnego, ponieważ z dobrych czasów pamiętam wyjazdy wakacyjne do Władysławowa i Jastarnii, nie wspomnę już o Helu :) Trzymam kciuki za udaną finalizację projektu :)

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Ten projekt jeszcze żyje???
A co, chciałbyś już oglądać gotową makietę? Nie każdy ma czas siedzieć od rana do wieczora i dłubać przy makiecie. Dajcie chłopakowi spokojnie pracować. Jak coś nowego będzie miał do pokazania - to pokaże.

Osobiście wiem, że jak ktoś nie pała się zawodowo budową makiet - lepiej dłubać kilka lat i pokazać dopiero wówczas jak się skończy planowany projekt, bo w przypadku pokazywania od razu - gdy się nie za wiele ma i późniejszych przerw potrzebnych na pracę - potem tylko pytania nasiąknięte zdziwieniem że projekt jeszcze żyje...

Reakcje
45 2 5
@jafrap - widzę jak moje pytanie mogło zostać opacznie zrozumiane. Nie chodziło mi o "to ten projekt jeszcze żyje?" wyrażające zdziwienie faktem lecz o "czy ten projekt jeszcze żyje?" pragnące ujrzeć postępy w pracy. Także proszę o spokój.

Projekt jest ciekawy i ambitny dlatego wartoby pokazywać np skrzynki, prace nad budynkami, itd.

Makietę robię dla siebie i też mam bogate życie zawodowe i rodzinne :)

OP
OP
chojrak91

chojrak91

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Wszystkiego co najlepsze w 2015 roku! Dużo zdrowia, miłości i pomyślności
Mamy nadzieję, że w Nowym Roku również będziecie z nami - już w styczniu ruszamy z kolejnymi pracami nad makietą Do zobaczenia!

OP
OP
chojrak91

chojrak91

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zgodnie z wcześniejszym postem już za chwilę udostępnimy postęp prac. Wprowadzenie Sygnałów zastępczych na pulpicie. Trzeba popracować jeszcze nad mocą świecenia białej diody.

Całe zamieszanie przez tą małą płytkę ;)

Załączniki

Arti55

Znany użytkownik
FREMO Polska
MSMK
Reakcje
124 0 0
Zgodnie z wcześniejszym postem już za chwilę udostępnimy postęp prac. Wprowadzenie Sygnałów zastępczych na pulpicie. Trzeba popracować jeszcze nad mocą świecenia białej diody.

Całe zamieszanie przez tą małą płytkę ;)
Projekt fajny. Nie jestem elektronikiem, ale wydaje mi się, że nie powinno się tak lutować kable jak widać na tej płytce. Jak już co to są różnego rodzaju połączenia, lub kostki

OP
OP
chojrak91

chojrak91

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Projekt fajny. Nie jestem elektronikiem, ale wydaje mi się, że nie powinno się tak lutować kable jak widać na tej płytce. Jak już co to są różnego rodzaju połączenia, lub kostki
Też nie jestem elektronikiem, ale zaczerpnąłem informacji. Jeżeli dany "obwód" nie jest zbyt często używany to można tak zrobić, no i wiadomo, że nie będzie tamtędy przepływał prąd o nie wiadomo jakim napięciu. Oczywiście przy głównym węźle tuż za włącznikiem jest zastosowana kostka.