A teraz ja mam pytanie: laserowe wycinanki z kartonu rodem z GPMu - czym to kleić?
Nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Metodą prób i błędów każdy z czasem dochodzi do
swoich klei i
swoich technik klejenia które stosuje w zależności od tego co chce lub potrzebuje skleić. Oczywiście jedno i drugie uważa za jedynie słuszne i nie da się przekonać do czegokolwiek innego

Wszelkie papierowe wycinanki sklejam wyłącznie klejem BCG i opcjonalnie CA ale tylko jeżeli trzeba dokleić coś nie papierowego (metal,plastik).
Impregnuję papier Paraloidem przed sklejaniem ale tylko wtedy kiedy z góry wiem że model będę malować na mokro, farbą wodorozcieńczalną.
W tym drugim przypadku używam wyłącznie kleju CA zarówno gęstego wolnoschnącego jak i rzadkiego szybkoschnącego.
Co do kleju typu wikol to używam tylko Pattexa mocno odparowanego jako szpachlówki do uzupełniania szpar i ubytków (bardzo rzadko)
Spotkałem się z opinią że klej BCG do niczego się nie nadaje a już najmniej do klejenia papieru.
Natomiast kleje CA są trujące , szkodliwe i w ogóle niebezpieczne i lepiej ich unikać.
Życzę przyjemnego sklejania