• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

jaka jest najlepsza baza do wykonania lokomotyw PKP EU43

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
Nie żebym sam potrafił lepiej, ale dwupantografowa BR185 AC nijak nie przypomina czteropantografowej BR186 MS. Są spore różnice w pudle, np. to, gdzie kończy się pierwsza sekcja dachu za kabiną.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
Faktycznie, dla wielu osób może to być dobra baza do przeróbek. Jednak różnice pomiędzy tym modelem, a oryginałem, są te same we wszystkich maszynach tego typu od Roco.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
Dziś wreszcie dotarł do mnie model-baza do wykonania EU43, z firmy A.C.M.E.
Model jest wykonany pięknie i odwzorowane ma w zasadzie niemal wszystko, co się tylko da. Wszystko profesjonalne. Nawet opakowanie ładne, dobrze zabezpiecza model. Dokumentacja pięknie wydrukowana na nie byle jakim papierze.
Jeszcze modelu nie puściłem po torze, ale już porównywałem jego wygląd i detale ze zdjęciami oryginału. Zgodność niemal idealna, tylko dosłownie kilka rzeczy jest inaczej, ale to kwestia tak prostych i szybkich przeróbek, że nie ma nawet o czym mówić. Na czole dosłownie wszystkie elementy są przestrzenne, nawet te najmniejsze. Wózki, mimo że bardzo proste w budowie, to ale też ładnie się prezentują, również mają detale przestrzenne dołączane osobno. Model posiada wiele niezwykle filigranowych części, niedostępnych w innych modelach. Wszystko pięknie odlane. Model można ocenić tylko na 6-tkę, i wcale nie żałuję że go kupiłem. W wersji PKP będzie pięknym uzupełnieniem kolekcji.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
Dodam może teraz tyle, że oglądałem sobie ostatnio dokładniej jeden z modeli Roco elektrycznej lokomotywy. Była to chyba maszyna typu 185. Wyglądała bardzo ładnie, oraz wszelkie detale też miała odwzorowane ładniutko. Jednak podtrzymuję tezę, że A.C.M.E. poszło o kroczek dalej w detalach. Na przykład stopnie na czole wyglądają na trawione.
Inna sprawa. W tym oglądanym modelu w sposób wręcz idiotyczny rozwiązano odgarniacz. Jest on przymocowany do wózków na długich wysięgnikach. Przez to oczywiście na łukach odgarniacz się wychyla na boki.

A co do samej konwersji. Ja jej wykonywać nie będę. Zlecę to innej osobie. Sam zaś szukam najpierw wszystkiego, co do tego jest potrzebne, czyli modelu-bazy, kalkomanii, oraz zdjęć oryginału.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
Ktoś mnie trzymał za słowo, co do wykonania zdjęć tego modelu.
Ostatnio troszkę się bawiłem aparatem, wykorzystując uwagi od Was chłopaki. Dzięki za wszystkie informacje. Zaczyna mi coś z tego wychodzić.
A oto zdjęcia modelu. Jest ich mało, bo i czasu niewiele mam.

Załączniki

xdamian

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
zdjęcia wyszły super, jak by loko jeszcze na torach stał to już by była pełnia szczęścia. A i o zdjęcie detali na dachu jeśli można prosić.

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.413 16 0
Lokomotywa faktycznie bardzo ładna. no i ma wpusty na bokach karoserii czego w Roco nie ma.
Gratuluję wyboru, teraz tylko należy odpalić sprężarkę, dobrze pooklejać i do dzieła.

Uriel

Znany użytkownik
Reakcje
17 0 0
:shock: Szok, detal tego modelu przytłacza mnie jeszcze bardziej kiedy patrzę na swoje marne modele ...
No to teraz malowanie, kalki, dopieszczenie i do gabloty ;)

ps no to mogę już 'puścić' Twoje słowo CoCu :D

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
Dzięki Uriel. :grin:
Panowie mili, nie przesadzajmy. Roco przy tym modelu wygląda niemal tak samo, jest tylko troszkę gorszy, dlatego napisałem że A.C.M.E. poszło o kroczek dalej.

xdamian, zdjęcia aż takie piękne nie są. Widziałem tutaj na forum już dużo lepsze. Chciałem zrobić zdjęcie dachu, ale nie mam statywu to wychodziły z ręki oczywiście rozmazane. Wolę nie dawać nic, niż i tak nic nie warte. A kawałka toru nie mam nawet, bo mam tylko długie fleksy przymocowane do desek, by puszczać swoje nabytki. Do zdjęcia by to mi się nie zmieściło w tym miejscu, co cykałem zdjęcia.

psz, klameczki są ładne, ale nie są przestrzenne. To też jest odlew z pudłem, tylko ładnie to pomalowano (czytaj dokładnie).

DarekW, właśnie między innymi te wpusty na środku pudła zdecydowały o wyborze. Poza tym, niemal w 100% detale podwozia są zgodne, czego powiedzieć nie można o Roco.

Wracając jeszcze do zdjęć, to nieskromnie przyznam, że mi się najbardziej podoba ta druga fotka.

No i wciąż jeszcze nie jeździłem tym modelem. Zaraz to uczynię. :grin:

A propos firmy A.C.M.E. Właśnie się ukazała informacja, że ma być EU11 tej firmy. Jeśli jakość będzie taka, jak tego modelu, to będzie piękny model.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
szelmek, popracujemy i nad tym. :grin:
Jakbyście zobaczyli co ja kombinowałem, aby zrobić te zdjęcia, to byście się śmiali. Nie mam za bardzo warunków nawet do robienia ich. By dobrze wyszły, musi być trochę miejsca, stabilne podłoże i dobre oświetlenie. A z tym wszystkim u mnie krucho.

rocketman

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
Bardzo mi się podoba konwersja E484 ROCO - prawie idealna. Co do napisów PKP CARGO Sp. akc. i numer które nie trzymają skali - tak to już bywa z kalkomaniami Alegratki które mają błedy i są w ciemno robione. Można było zainwestować kilkanaście zł w maskę i pomalować ten napis lub kilkadziesiąt zł w tampodruk. Wygląd byłby o niebo lepszy! Kładziona w tym miejscu kalkomania ma jeszcze sporo do życzenia (technicznie i wymiarowo).

Osobiscie nie pokusiłbym się o taką konwersje bo zwsze się ktoś do czegoś przyczepi że szczegół inny, schemat malowania uważam przeciętny (tak samo jak EU43 (I) a i koszt znaczny. Gdyby już to wolałbym wziąć jakiś gotowy lok w malowaniu Angel Trains do przeróbki lub poczekać choćby na gotowy nawet jakby miała go wypuscić firma PIKO za parę lat. Jednak każdy może spróbować swoich sił i z tego należy sie cieszyć.

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
CoCu napisał(a):
Chciałbym się Was spytać, jaki model spośród wszystkich wyprodukowanych dotychczas najlepiej się nadaje na bazę do wykonania konwersji na nasze najnowsze elektrowozy PKP serii EU43? Oczywiście mówimy tu o jakimś jak najlepszym jakościowo modelu, a nie o byle zabawce.
Kiedyś troszkę tu na forum było o tym wspominane przy innych okazjach. Wtedy też padło stwierdzenie, że najlepszą bazą jest model firmy A.C.M.E.
Może znacie jakiś inny jeszcze lepiej nadający się na przeróbkę na EU43 model?
KLIK - Ten to chyba byłby najlepszy, EU43-002 - tylko czy na... przeróbkę ?? ;)

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.413 16 0
rocketman napisał(a):
poczekać choćby na gotowy nawet jakby miała go wypuscić firma PIKO za parę lat.
Gdyby wszyscy czekali na gotowe modele nie było by tego forum, gdzie każdy próbuje pokazać co udało się mu zrobić, bez oczekiwania na gotowy model. Nie było by miejsca gdzie ci wszyscy, którzy zaczynają zabawę z modelarstwem mogli by podpatrzyć jak można udoskonalić, przerobić posiadany tabor itp.
Ja nie czekałem zachęcony przez CoCu wykonałem jak potrafię model, który dzielnie ciagnie po moim torcie składy wagonów.

http://www.youtube.com/watch?v=AQ84sqzM ... annel_page

http://www.youtube.com/watch?v=qvb4IkKL ... re=channel

LUKASZdiy

Aktywny użytkownik
Reakcje
4 0 0
Niebęde otwierał nowego wątku

Czy któryś z kolegów mogł by doradzić odnośnie numerów farbek do konwersji?
Czy ktoryś z kolegów spotkal sie z kalkami na ten modelik ewentualnie gdzie zamówić?

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
LUKASZdiy, ja posiadam niepotrzebne kalki na ten model. Niedawno kupiłem na Allegro, jednak nie będę potrzebował, więc mogę sprzedać.
Mam dwa zupełnie nowe komplety kalek, czyli na całe dwa modele.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 7
Tabor 78
Tabor 4
Tabor 11
Tabor 22