• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

jaka jest najlepsza baza do wykonania lokomotyw PKP EU43

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
Ostatecznie zdecydowany jestem na model firmy A.C.M.E., jednak aukcje na eBay już znikły, zaś sklep we Włoszech w którym model jest dostępny, chciał mi doliczyć za koszty wysyłki przeszło 70 Euro! To ponad 1/3 ceny samego modelu i całkowity koszt dużo wyższy od rozsądnego.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
Dzięki PiotrB-32. Samemu nawet też udało mi się znaleźć jakiś włoski sklep gdzie tanio bym kupił. Ale dzienks za pomoc.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
Ja ostatecznie zamówiłem. Kupowałem w sumie prócz dla siebie jeszcze dwa egzemplarze dla innych osób, dzięki czemu przesyłka była gratis, tylko drobna jakaś opłata została doliczona. Kurs Euro był wysoki gdy płaciłem, ale nie chciałem jednak czekać, bo już się niecierpliwiłem, a poza tym pomyślałem że jak będę czekał aż Euro stanieje, to się mogę nie doczekać, albo dopiero za długi czas. Zresztą tym sposobem blokowałbym gościowi towar w sklepie, bo był już zamówiony i pozostawało tylko zapłacić. A teraz analitycy przewidują, że Euro będzie jeszcze droższe... :shock:

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
DarekW napisał(a):
Model kupiony w
http://parowozik.net/product_info.php?i ... --H0-.html

Muszę pochwalić, bo przesyłki w życiu nie dostałem na drugi dzień po wpłacie na konto.
Poniżej obiecane zdjęcia niestety nie jestem dobrym fotografem.
Zdjęcia można wrzucać na forum, po cholerę wrzucacie je Imageshack ? - nie mogę tego zrozumieć ??? :shock:

Loka fajna po przemalowaniu pewno będzie jeszcze fajniejsza :)

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.413 16 0

Szymon

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
mam identyczny model, swoja droga jeden z lepszych Roco - jednak malowanie Cargo SBB CFF FFS jest o wiele ladniejsze :D ja oczywiscie swojego "tuningowac" na EU43 nie bede

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
No całkiem ładniutko. Podoba mi się, jednak są różnice szczegółów pomiędzy tym modelem Roco, a oryginałem. Zaś w modelach A.C.M.E. ich nie ma, dlatego się na nie zdecydowałem. Jednak przyznać trzeba, że Twój model prezentuje się o niebo lepiej, niż niegdyś sprzedawany przez nie wymienię nazwę kogo. Twój znacznie bardziej odpowiada oryginałowi (bo przynajmniej to ten sam typ lokomotywy), jest lepiej pomalowany i oznakowany. Podaj jeszcze cenę - ile ten model jest teraz wart, to będzie można porównać z ceną tamtych modeli.

A ja póki co wciąż czekam na przesyłkę z Włoch.

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.413 16 0
Model lokomotywy 570zł, kalkomania 14zł, farby i lakier 30zł (aerograf mam stary), reszta to sama przyjemność.
Czyli po krótkim podsumowaniu koszt 614zł. Reszta czyli dwa dni, które należy poświęcić na przygotowanie do malowania, pomalowanie, nałożenie kalkomanii, polakierowanie i ponowne poskładanie jest uzalezniona od tego czy robi się to dla siebie czy dla kogoś.

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
Wiesz co? To teraz Ty może cyknij serię tak z 8 modeli w tym wykonaniu. Zobaczymy jakie Ty opinie zbierzesz. Bo co do klientów, to raczej nie powinno być problemów, szczególnie jak jeszcze pięknie obfocisz ten model, w celu dobrej reklamy.

DarekW, gratuluję w każdym razie pięknego podejścia do tego hobby. W Twoim przypadku takiego lekkiego, pozbawionego chyba wszelkich negatywów.

ktoto37

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
DarekW napisał(a):
Model lokomotywy 570zł, kalkomania 14zł, farby i lakier 30zł (aerograf mam stary), reszta to sama przyjemność.
Czyli po krótkim podsumowaniu koszt 614zł. Reszta czyli dwa dni, które należy poświęcić na przygotowanie do malowania, pomalowanie, nałożenie kalkomanii, polakierowanie i ponowne poskładanie jest uzalezniona od tego czy robi się to dla siebie czy dla kogoś.
Oczywiście rozumiem że jak dla kogoś to robi sie dłużej i lepiej by w świat nie szło badziewie? :D

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.413 16 0
ktoto37 napisał(a):
Oczywiście rozumiem że jak dla kogoś to robi sie dłużej i lepiej by w świat nie szło badziewie?
Masz rację, jest to na pewno większy stres, ostatno robiłem nie dla siebie BR120 Roco w barwach Orlenu i choć jest to nadal wielka frajda stworzyć coś nowego, innego niż było, to podejście jest zupełnie inne. Szczególnie jak nie jest się zawodowcem i w normalnym zyciu zajmuje się bardziej interpretacją i stosowaniem słowa pisanego

ktoto37

Aktywny użytkownik
Reakcje
0 0 0
DarekW napisał(a):
ktoto37 napisał(a):
Oczywiście rozumiem że jak dla kogoś to robi sie dłużej i lepiej by w świat nie szło badziewie?
Masz rację, jest to na pewno większy stres, ostatno robiłem nie dla siebie BR120 Roco w barwach Orlenu i choć jest to nadal wielka frajda stworzyć coś nowego, innego niż było, to podejście jest zupełnie inne. Szczególnie jak nie jest się zawodowcem i w normalnym zyciu zajmuje się bardziej interpretacją i stosowaniem słowa pisanego
Wracając do konwersji to wyszło całkiem ładnie. Czy model żródłowy zmywałeś do gołego plastiku czy malowanie na stary lakier?
Kalkomanie z allegro czy dobrze się je kładzie jak z ich jakością?

DarekW

Znany użytkownik
Reakcje
1.413 16 0
Podkład, czyli kolor niebieski i czerwony pozostał, starte zostały papierem ściernym 1600 białe napisy. Z listwy dolnej został wytarty środek gdzie była dolna część litery "g". Potem żmudne dobieranie koloru by zamalować nie potrzebne napisy (większość z orginalnych pozostała, przecież lokomotywa posiada takie same wymiary, miejsca unoszenia itp.)
Kalki kładą sie bardzo dobrze, po nałożeniu na pomalowany model, lakieru bezbarwnego z połyskiem. Jesli chodzi o skalę to popatrzcie na napis burtowy "PKP CARGO Spółka a.. niestety jest ciut mały w porównaniu z napisem na orginalnej lokomotywie gdzie przebiega on od zielononiebieskiej części czołowej do zielononiebieskiej części tylnej.

Próby malowania i przeróbki przeprowadzałem jak zawsze na podobnej lokomotywie Piko BR185, oczywiście odbiegajacej od orginału. Uważam że nie można od razu pakować wiekszych pieniędzy, w cos co może się nie udać (kupiłem ją kiedyś za 120 zł)

OP
OP
CoCu

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.934 119 22
krzychu12231, różnic jest więcej, znacznie więcej. Właśnie takich drobnych. I to właśnie dlatego ja zdecydowałem się na model firmy A.C.M.E. Bo porównując zdjęcia modelu Roco z oryginałem, można znaleźć sporo takich dupereli. A porównując zdjęcia modelu A.C.M.E. z oryginałem, ciężko coś wypatrzeć.
Inny detal, rzucający się w oczy, jakiego za to nie ma w Roco, to wgłębienie w pudle, w jego dokładnie środkowej części ścian bocznych, u dołu pudła, tam gdzie jest granica barwy ciemnoszarej i jasnoszarej.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 7
Tabor 78
Tabor 4
Tabor 11
Tabor 22