• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jak zrobić peron asfaltowy.

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.722 51 5
Nie znalazłem tego na forum, a odsiedziałem swoje na wyszukiwarce....

Czy ktoś ma patent na zrobienie peronu asfaltowego domowymi sposobami i mógłby się podzielić? :)
Mały tutorial okraszony zdjęciami byłby wskazany i wielce (pewnie nie tylko przeze mnie) doceniony :D

Jeśli jednak było, to poproszę o wędkę i staw ;)

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.800 387 20
Fajne pomysły na asfalt, ale nie prościej jest wziąć gips wymieszać z rozcieńczonym wikolem, uformować powierzchnię peronu, a potem pomalować na odpowiedni kolor?

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.800 387 20
No to zamiast malować to trzeba od razu przy rozrabianiu wikolu nadać odpowiedni kolor. ;) :D

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
452 8 0
No i tak jest w opisie z "wiki":
"Ze środka wysyp białe i czarne kuleczki. Weź młynek do kawy (możesz to zrobić tylko wtedy, gdy masz wyrozumiałą żonę). Zemlej te kulki na proszek. Aby mieć pewność, że jest to proszek, przesiej go przez sito, które już masz. W proporcji 1:4 dodaj gipsu szpachlowego (gips - 1, proszek - 4 porcje objętościowe). Przygotuj bardzo rzadki wikol, silnie rozcieńczony wodą zabarwioną dość intensywnie czarną farbą plakatową (najlepsza jest taka z tuby)."

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.800 387 20
Masz rację Marku, ale gips to jest właściwie pod ręką u każdego modelarza, a filty to już nie zawsze, poza tym trzeba użyć młynka do kawy, a czy na pewno potem młynek będzie się nadawał do mielenia kawy??? :D

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
452 8 0
Maciek, toteż napisałem, że można użyć węgla do grilla. A to chyba ma też praktycznie każdy. ;)

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.800 387 20
No fakt. Każdy sposób jest dobry, który doprowadzi do zadowolenia z wykonanej pracy. :)

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.197 1 0
Posłużę się zdjęciem ze Złomka:

Mnie się asfalt z papieru ściernego wodnego 1000 podoba :) Łatwy w użyciu. Tani jak barszcz. po przetarciu ziemniaczanym pyłem ładnie się starzeje. A w dotyku jak asfalt :)

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.800 387 20
No i Ty masz rację Adamie. Mnie jakoś zaćmiło. Przecież dawno temu ja też taki asfalt robiłem z papieru ściernego i malowałem, żeby miał odpowiedni kolor. Mój asfalt można zobaczyć w temacie Moje ciężarówki - mafo :).

maciekk

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
1.417 10 0
Asfalt z wodnego papieru ściernego ma jedną wadę jak się robi długą ulicę to trzeba łączyć arkusze i widać te połączenia… No chyba że taki drobny papier można kupić na metry ? Ja takie połączenie próbowałem zasmołować ale to też moim zdaniem nie wyglądało za dobrze…
Poniżej przykład asfaltu mojego autorstwa.
DSC_5421 (Kopiowanie).JPG

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.800 387 20
To było robione markerem olejowym przy linijce. Żeby się farba z markera nie rozlewała pod linijką, to potrzebna jest taka, która jeden brzeg ma z tzw. uskokiem.
[DOUBLEPOST=1452727721][/DOUBLEPOST]
No chyba że taki drobny papier można kupić na metry ?
Papier ścierny można kupić w rolkach na metry, ale nie jest to papier wodny i trzeba go najpierw zaimpregnować. Ja swój asfalt robiłem z takiej rolki, tylko była koloru żółtego i musiałem potem malować na szaro-czarny kolor.

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.197 1 0
To fakt. Łączenie do łatwych nie należy. Tak miałem na Złomku przed awanturą z wikolem:

Jak się człowiek postara to złączy to ładniej. Koniec końców w realu tez asfalt jest kładziony fragmentami.

Adam Okuń

Znany użytkownik
Reakcje
1.197 1 0
...acha... i dodam jeszcze, że wodny papier dobrze jest kleić na polimer. Jak zaschnie klej gdzieś na "asfalcie" łatwo go usunąć pocierając palcem. Jak wikolem pobrudzisz to musisz miejsce wyczyścić od razu wodą bo jak zaschnie to kaplica. Wlezie franca między "kamyczki" i będzie świecić jak psu jajca.

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
25.800 387 20
Ostatnio robiłem też z gotowego asfaltu Fallera (170630 i 170632). To taka samoprzylepna pianka. Nawet fajnie wygląda, tylko trzeba go postarzyć. A wyglądało to tak:

Parking 004.jpg Parking 005.jpg Parking 007.jpg Parking 011.jpg Parking 013.jpg