• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jak zrobić peron asfaltowy.

Hardtech

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
92 0 0
Ja mam u siebie taki:
Z papieru sciernego, bez łączęń (kupiony na metry)
Oczywiście dla lepszego efektu można porobić łaty z innego odcienia koloru papieru ściernego, ewentualnie połączyć np płyty chodnikowe lub trylinkę z asfaltem.
WP_20150903_036.jpg

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.746 52 5
Hardtech, możesz mi przypomnieć, skąd masz te daszki peronowe? :)

Do reszty chłopaków : DZIĘKUJĘ !!! :)

Osobiście, miałem pomysł, żeby zrobić powierzchnię z gipsu szpachlowego, wysypać jakimś pyłkiem węglowym i podmalować pigmentami.....
Jak by to wyglądało?

Hardtech

Znany użytkownik
GGM
Reakcje
92 0 0
Kris wiaty peronowe to zwykłe pikolce lub fallera kupione na allegro. Tylko że jeden rozcięty w połowie. Ale co do wiat to Grześ (Ostbahn) ma ładne i całe i połówkowe, oczywiście blaszki.

OP
OP
Kris

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.746 52 5
Przypominam swoje pytanie: Czy pomazanie gipsem szpachlowym, wygładzenie i nadanie odpowiedniej barwy będzie dobrym rozwiązaniem na uzyskanie peronu asfaltowego?

I drugie pytanie: Czy ma ktoś zdjęcia żeberka/toru postojowego/odstawczego przy jednym z dalszych peronów Gdyni Głównej (chyba 4, od strony Władysławowa), jeszcze ze starymi peronami?

Wojtek_Kraków

Aktywny użytkownik
Reakcje
429 1 0
Zamiast gipsu użyłbym gładzi szpachlowej jak gipsar albo jakiś gotowy putz. Łatwiej się szlifuje.
Czy będzie dobre? Nie wiem. Na Twoim miejscu wykonałbym jakąś małą próbę.
Może się jednak okazać że powierzchnia będzie zbyt gładka.

Gleisbauer

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Zamiast gipsu użyłbym gładzi szpachlowej jak gipsar albo jakiś gotowy putz. Łatwiej się szlifuje.
Czy będzie dobre? Nie wiem. Na Twoim miejscu wykonałbym jakąś małą próbę.
Może się jednak okazać że powierzchnia będzie zbyt gładka.
Gładko może być... Ale czy tak nie powinno być w skali? W końcu wozy nie poruszają się po głazach na drogach, lecz po [w miarę] gładkiej drodze.

Wojtek_Kraków

Aktywny użytkownik
Reakcje
429 1 0
Gleisbauer, zgadzam się z Tobą i nie chodzi mi o to by zrobić powierzchnię chropowatą. Jednakże asfalt w rzeczywistości nie jest idealnie gładki. Ma dodatki z kruszywa. Ciężko to oddać wiernie w skali i na pewno będzie przeskalowane. Ale właśnie coś takiego (miedzy innymi) nadaje mu naturalności.

Gleisbauer

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Oczywiście, i o tym mówię. I w zasadzie nie wiem, jak to idealnie stworzyć. Dla mnie najlepszą możliwą opcją, aby oddać chropowatość, jest papier ścierny, lecz tam mamy problem z łączeniami - i byc może zakrętami.

kamil

Użytkownik
Reakcje
13 0 0
Kiedyś słyszałem, że można też wymieszać gips z wikolem
Ja mieszałem klej wikol z gładzią Atlas plus która jest koloru szarego.Wszystko się miesza "na oko" z odrobinką wody i rozkłada jak prawdziwy asfalt. Można też dodać trochę czarnej farby. Potem można jeszcze pokropić trochę wodą żeby nie popękało.Tak robiłem drogi i peron.

Załączniki

Jędrek K

Gruzomistrz
Reakcje
554 7 0
Fajnie Ci wyszło, chociaż myślę, że asfalt ma nieco mniejsze ziarno. Na razie masz super podbudowę betonową pod dywanik asfaltu.(y)
Teraz nie wiem, może zabarwiony gips Polaka, albo właśnie gładź np. ETS2 Semina?
Na pewno ktoś na forum pokazywał , jak robi asfalt, o ile mnie pamięć nie myli np. Irokez.
Może ktoś praktykował z farbą Fallera (ja na razie używam tylko betonowej i jest ok)?

oko21

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Powiem tak: nie robiłem jeszcze prób, ale ponieważ w niedalekiej przyszłości czeka mnie zrobienie drogi i peronu asfaltowego, planuję wykonanie tych elementów z jakiejś gotowej gładzi, zabarwionej pigmentem. Zalety takiego rozwiązania są dwie. Po pierwsze, możemy masę zabarwic na konkretny, potrzebny nam kolor. Po drugie, jeśli nie nałożymy gładzi idealnie równo, możemy ją lekko podszlifować. Jeśli mi się uda, to w tym tygodniu przeprowadzę próby.

Jędrek K

Gruzomistrz
Reakcje
554 7 0
Uwzględnij, że gładzie nieelastyczne mogą pękać na załamaniach powierzchni. Jeśli to będzie peron z jednego elementu, to no problem.

oko21

Aktywny użytkownik
Reakcje
1 0 0
Większość dostępnych gładzi, to gładzie elastyczne. A są takie, które można nałożyć na grubość 3mm i nie spękają.