• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jak większość tutaj zaczynam, więc liczę na wyrozumiałość ;)

mnowic76

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Witam wszystkich,

Wstęp ten sam i banalny co większość osób, czyli nostalgia za kolejką TT sprzed ćwierć wieku ;)

Kupiłem zestaw cyfrowy h0, ale jeżdżenie w kółko już troszkę mnie nudzi, więc...

Mam cel: makieta 3m x 1,4m i teraz prośba o pomoc:

1) Chcę makietę powiesić na ścianie i ją opuszczać do poziomu z mocowaniem z 2 stron do ściany. Macie może sprawdzony patent na jakiś mechanizm z blokadą w pozycji pionowej i cały optymalny system? Boję się, że moja własna twórczość skończy się mostem zwodzonym ze średniowiecza albo wyrwanym tynkiem i roztrzaskaną kolejką ;)

2) Zależy mi na "dynamice" jazdy ale też na maksymalnej złożoności trasy (budynki nie są priorytetem). Czy pod ten wymiar ma może ktoś propozycję układu torów? Wiem, że są programy do tego, nawet trochę eksperymentowałem, ale szkoda zbudować coś, co z czasem będzie "nieoptymalne", w końcu nie mam doświadczenia jak na tak małej powierzchni upakować maksimum frajdy ;). Chcę budować z torów Roco Line 83.

3) Jak podejść do kwestii montażu torów aby po chwili wszystkiego nie zrywać? Chodzi mi o to, że najpierw zwrotnice będą ręczne, potem zamierzam się więcej nauczyć i jak przyjdzie do semaforów, elektroniki itd nie chcę niszczyć tego co osiągnę. Jak to zrobić aby potem straty przy przeróbkach były minimalne? Zakładam, że najpierw układam tory, a ta posypka, trawka itp dopiero po jakimś czasie. Realne?

4) Jakieś inne rady na początek? (błagam, nie zniszczcie mnie ;) )

Pozdrawiam wszystkich fanatyków kolejek i liczę na Waszą pomoc :)

Marcin

MiGo

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Re: Jak większość tutaj zaczynam, więc liczę na wyrozumiałoś

mnowic76 napisał(a):
Witam wszystkich,

Wstęp ten sam i banalny co większość osób, czyli nostalgia za kolejką TT sprzed ćwierć wieku ;)

Kupiłem zestaw cyfrowy h0, ale jeżdżenie w kółko już troszkę mnie nudzi, więc...

Mam cel: makieta 3m x 1,4m i teraz prośba o pomoc:
Cześć,
no to wrócisz do TT z tą dechą :D . Bo na H0 to starczy na urozmaicone kółko ze stacją, a apetyt rośnie w miarę jedzenia.
mnowic76 napisał(a):
1) Chcę makietę powiesić na ścianie i ją opuszczać do poziomu z mocowaniem z 2 stron do ściany. Macie może sprawdzony patent na jakiś mechanizm z blokadą w pozycji pionowej i cały optymalny system? Boję się, że moja własna twórczość skończy się mostem zwodzonym ze średniowiecza albo wyrwanym tynkiem i roztrzaskaną kolejką ;)
Pomysł dobry tak długo jak będziesz miał tory na desce. W miarę dokładania infrastruktury oraz budowy otoczenia masa będzie rosła. Pozycja pionowa szybko zweryfikuje jakość mocowania elementów, tak więc miej i to na uwadze.
mnowic76 napisał(a):
2) Zależy mi na "dynamice" jazdy ale też na maksymalnej złożoności trasy (budynki nie są priorytetem). Czy pod ten wymiar ma może ktoś propozycję układu torów? Wiem, że są programy do tego, nawet trochę eksperymentowałem, ale szkoda zbudować coś, co z czasem będzie "nieoptymalne", w końcu nie mam doświadczenia jak na tak małej powierzchni upakować maksimum frajdy ;). Chcę budować z torów Roco Line 83.
Gotowce do oglądania, posortowane po rozmiarze masz na stronie http://www.modellplan.de/oscmp/index.php?cPath=1_29. Wrzuć w google, w sekcji grafika hasło "railroad layout" lub coś pochodnego i też coś fajnego znajdziesz.
Z tym Roco, to tak nie szalej :), porównaj ceny z Tilligiem (wypada nieco taniej).
co to ta "dynamika" jazdy?

mnowic76 napisał(a):
3) Jak podejść do kwestii montażu torów aby po chwili wszystkiego nie zrywać? Chodzi mi o to, że najpierw zwrotnice będą ręczne, potem zamierzam się więcej nauczyć i jak przyjdzie do semaforów, elektroniki itd nie chcę niszczyć tego co osiągnę. Jak to zrobić aby potem straty przy przeróbkach były minimalne? Zakładam, że najpierw układam tory, a ta posypka, trawka itp dopiero po jakimś czasie. Realne?
Zacznij od pinezki do mocowania torów do dechy. Będziesz mógł do woli testować koncepcje w praktyce. Jak się spodoba, potem przykleisz korek, zaszutrujesz, obsiejesz.
mnowic76 napisał(a):
4) Jakieś inne rady na początek? (błagam, nie zniszczcie mnie ;) )
Baw się dobrze i nie daj się zwariować (podziały wagonów i lokomotyw na modele i zabawki).

Pozdrawiam

Michał

OP
OP
M

mnowic76

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

"dynamika", czyli, nie tylko wieczne rozjazdy ale miejce aby ciufa miała się gdzie rozpędzić ;)

Wiem, że miejsca mało, ale w maluchu też się kiedyś w pięć osób jeździło, stąd prośba o optymalny tor.

Nie zależy mi na super otoczeniu budynków, ale jak największej lości opcji do zmian biegu pociągu, w tym "3D", czyli góra-dół, mosty, oj, ale się rozmarzyłem ;)

Chcę osiągnąć klimacik "starej" kolejki, czyli epoka III/IV.

Dzięki za odpowiedź :)

Marcin

BORUCH

Aktywny użytkownik
Reakcje
191 0 0

Powoli i bez nerwów - to po pierwsze (ja popełniłem ten błąd, że chciałem szybko...
Po drugie - dużo czytaj i patrz uważnie, a jest na co (tu na forum)...
Po trzecie - powodzenia :D

WITKOIM

Znany użytkownik
Reakcje
27 0 0

BORUCH napisał(a):
Powoli i bez nerwów - to po pierwsze (ja popełniłem ten błąd, że chciałem szybko...
Po drugie - dużo czytaj i patrz uważnie, a jest na co (tu na forum)...
Po trzecie - powodzenia :D
otóż to, ja swoją makietę buduję 6 lat i nie widzę końca :D

OP
OP
M

mnowic76

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

Jeszcze 3 pytanka techniczne:

1) Patrzyłem na dechę pod makietę, ale najdłuższe sklejki mają 280 a nie 300 :( Czy lepiej darować sobie te 20cm i mieć jeden kawałek, czy też lepiej zrobić makietę z 2 równych połączonych części? Łącznikiem byłoby pewnie usztywnienie dolne...

2) Bawię się w projektowanie torowiska, ale do programu xtrkcad nie mogłem znaleźć pełnych bibliotek tillig elite, ma ktoś może te biblioteki?

3) W programie anyrail robię sobie torowisko, ale często mi się potem tory nie stykają o jakieś 1-2cm. Czy da się to nagiąć i spiąć, czy lepiej używać flexa? Czy są jakieś proste triki aby tory się "ładnie" schodziły? (szczególnie po dodaniu zwrotnicy i drugiego toru).

Z góry dzięki za pomoc,

Marcin

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.005 33 0

Co ci mogę poradzić. Zmień skalę i dużo oglądaj. W sumie jeśli chcesz mieć rozbudowaną makietkę 3D i do polecam skalę TT a nawet bym rzekł że Nkę. To że kupiłeś zestaw startowy H0 nie znaczy że już jesteś do tej skali przywiązany pamiętaj o tym.

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.010 84 11

Niezależnie od tego co chcemy powiesić na ścianie warto najpierw sprawdzić czy ściana jest na tyle mocna by wytrzymać bez szwanku wszystkie operacje związane z uzytkowaniem powieszonego przedmiotu.W tym przypadku mam na myśli ciężar samej makiety i wszystkie siły występujące przy jej otwieraniu,zamykaniu ,budowaniu czy nawet zabawie.Jeżeli ściana jest słaba to niestety trzeba przwidzieć do wieszania makiety odpowiednio solidną konstrukcję która przejmie na siebie wszystkie obciążenia.Trzeba się też zastanowić co będzie potrzebne do rozkładania i składania tak dużej makiety (własna siła ,pomoc sąsiada,lina z bloczkami ,czy wyciągarka elektryczna).No i nie ma się co łudzić konstrukcja takiej makiety musi solidnością (wyglądem już nie koniecznie)przypominać ów przykładowy średniowieczny most zwodzony. I jeszcze jedno makietę w stanie rozłozonym dużo łatwiej jest podeprzeć np kobyłkami niż mocować tylko z dwóch stron do ściany ,a do utrzymania jej w pionie można użyć zamków meblowych czy zwykłych zasuwek,wcale nie potrzeba jakichś wyszukanych systemów. :)
A na powierzchi którą dysponujesz można zrobić całkiem dynamiczną makietę 3D poniżej trzy przykłady wzięte z literatury :D

Załączniki

• 81,2 KB Wyświetleń: 1.135
  • 91,7 KB Wyświetleń: 1.134
  • 87,7 KB Wyświetleń: 1.134

Jaro

Użytkownik
Reakcje
0 0 0

Patrzyłem na dechę pod makietę, ale najdłuższe sklejki mają 280 a nie 300
U mnie jak mierzyłem tez wychodzi 280 cm. długości.Przy 300 nie mam jak dojść do okna,bo pokój na to mam malutki.(tak mały,że gdybym wsadził makietę 3,00 długości na 1,50 szerokości to wejdzie mi tam jeszcze krzesło i ja).
Co do tego,że na 3,00 metry wejdzie tylko kółko,to pozwolę się nie zgodzić.
Po pierwsze - tory na takich to z reguły zawsze owal.
Po drugie - powinien sie zmieścić owal i co najmniej jeden tor wewnętrzny i to tylko przy założeniu jednowymiarowej makiety. Ale często modelarze dodają wiadukty i mosty,więc makieta robi się wielowymiarowa a ponieważ tory się na jednej płaszczyźnie nie krzyżują to i powinno się trochę dać dołożyć.Zamierzam kupic książkę z planami układów makietowych "standartu domowego H0" (czyli do 3,00x1,5metra,bo takie wymiary bodajże autorzy podają).W razie czego,jak będę pamietał to sie odezwę i ci skrobnę co wg.nich da sie z tego wydobyć.

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0

standartu domowego H0" (czyli do 3,00x1,5metra
1.5 jest dobre, bo można sięgnąć z każdej strony do środka makiety. Przy większej szerokości zaczynają się problemy (można co prawda dziurę w środku zrobić)...

OP
OP
M

mnowic76

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

Bardzo dziękuję za wszystkie porady :)

Skoro konstrukcja na ścianie to wyzwanie godne magistra polibudy co sądzicie o takim pomyśle: maketa stoi pionowo przy ścianie (mam miejsce za sofą) i na dole ma kółka. Wyprowadzam ją na nich do drugiego pokoju (jak wózek, ale dalej w pionie), a potem spokojnie mogę ją położyć na czas prac lub zabawy. Ma to sens?

Program AnyRail jest dla mnie bardzo intuicyjny i przyjazny, niestety pełna wersja to spory wydatek. Może ktoś z Was podać opinię czy warto wydać te 60 zielonych?

Czy przeciętna makieta o wymiarach 3m x 1,2m (weryfikacja na kółka itd) może być zasilana z jednego źródła, czy kolejka stanie?

pozdrawiam,

Marcin

pado

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
5.005 33 0

Sens to ma tylko pamiętaj że makeita z kółkami nie może być dłuższa jak 195 cm :) Proponuję poyśleć o innej skali ;) To samoco w H0 zrobisz na mniejszej powierzchni ;) Będzie to mniejsze, lżejsze i mniej upierdliwe;) Wybór nalezy do Ciebie :)

OP
OP
M

mnowic76

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

A czemu na kółkach tylko 195cm?

I wiecie co? Będziecie się śmiać, ale dzisiaj dowiedziałem się, że muszę robić z torów Piko :( Skoro na początku chcę prostą dechę bez dodatków, tylko zwrotnice Piko mają blokadę do ręcznych zwrotnic. A Tillig tak mi się spodobał :(

stare tory

Znany użytkownik
KKMK
Reakcje
1.010 84 11

Mam dla Ciebie zadanie praktyczne weż trzymetrową listwę i spróbuj przejść się z nią trasą którą będziesz przewozić makietę ,wtedy zobaczysz jak się manewruje tak długim przedmiotem,
no i oczywiście sprawdzisz przy okazji czy jest to możliwe w Twoim mieszkaniu.A 195 cm prawdopodobnie dlatego że taka jest wysokość większości standartowych drzwi w mieszkaniach.No i jeszcze jedno na kółka wystarczy przewidzieć 10 cm.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.856 525 30

mnowic76 napisał(a):
dzisiaj dowiedziałem się, że muszę robić z torów Piko Skoro na początku chcę prostą dechę bez dodatków, tylko zwrotnice Piko mają blokadę do ręcznych zwrotnic.
Z tego, co wiem, to większość standardowych zwrotnic ma taką blokadę, czyli nie tylko Piko, ale i Roco GeoLine, przypuszczam, że Fleischmann też - ale te dwa ostatnie są na imitacji podsypki. Z torów bardziej modelowych, to Peco ma taki sprytny mechanizm sprężynowy, który utrzymuje iglice w skrajnych położeniach, zarówno Streamline Code 100, jak i Finescale Code 75 (szyna o wysokości 1,9 mm). Problem w tym, że Peco jest chyba w Polsce trudniej dostępne.

Pozdrawiam

OP
OP
M

mnowic76

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

Postawiłem na tory Piko, zarówno zwrotnice jak i proste na początek projektowanie zupełnie mnie przekonały, a fanatykiem super realiów nie jestem ;)

Oto co stworzyłem, skomentujcie proszę ten pierwszy tor w 2D (od czegoś trzeba zacząć :) )

Załączniki

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.856 525 30

Proponuję małą modyfikację:

Dzięki temu po pierwsze tory szlakowe z obu stron stacji będą trafiały bezpośrednio na siebie (co jest najczęściej spotykane w rzeczywistości, chociaż zdarzają się czasami bardzo dziwne układy), a po drugie, po wjeździe pociągu z lewej strony na wewnętrzny tor stacyjny (np. pod budynek dworca), będzie on mógł wyjechać z prawej strony stacji ponownie na prawy tor szlakowy.

Rysunek trzeba oczywiście zrobić porządnie w skali - ja mam tylko Painta i małe umiejętności w jego używaniu.

Pozdrawiam

Załączniki

OP
OP
M

mnowic76

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

Dzięki za podpowiedź, uwzględniłem część zmian i jeszcze dopakowałem troszkę żelastwa ;)

Nie za dużo?

Załączniki

Andrzej Harassek

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.856 525 30

Szczerze mówiąc, to nie bardzo widzę, gdzie Kolega uwzględnił moje propozycje. Dalej tory szlakowe po obu stronach dolnej stacji nie trafiają na siebie, a pociąg, który zjedzie na wewnętrzny tor dolnej stacji nie ma szansy powrócić na zewnętrzny okrąg. Podobnie pociąg jadący wewnętrznym okręgiem może zjechać na zewnętrzny, ale nie może potem wrócić na wewnętrzny (wszystko oczywiście przy założeniu jazdy prawym torem). Wszystkie, już teraz 4 przejścia między torami szlakowymi są w jednym kierunku: umożliwiają przejazd w jedna stronę bez możliwości powrotu! Proszę dokładnie przyjrzeć się mojej propozycji. Ale oczywiście decyzja należy do budującego i ja absolutnie nie mam żalu, że moja propozycja nie znalazła uznania.

Jeśli chodzi o kwestię, czy nie za dużo, to dla mnie jest OK. Jedną stację można zaprojektować jako pasażerską, a drugą jako towarową (ew. z peronem dla lokalnych pociągów pasażerskich), połaczone dodatkowym torem szlakowym. Takie rozwiązania są stosowane się na dużych węzłach.

Pozdrawiam i życzę dużo zabawy i zadowolenia, bo w końcu o to chodzi.

OP
OP
M

mnowic76

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0

Trochę mi się zeszło z realizacją, ale Modelmania gdzie tory kupowałem na urlopie była :(

Podsyłam fotki z mojej pierwszej, roboczej makiety (zrobiłem te kółka na dole, jest super!)

Ma może ktoś pomysł jak wystające pod spodem śróbki mocujące tory zamaskować aby się nie narobić?

Idę jeździć :D

Marcin

Załączniki

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Planuję 11
Planuję 5
Planuję 16
Planuję 18
Planuję 4