• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

jak przeprogramować układ zwrotnicy roco

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
634 3 0
Nic nie może widać wiecznie wisieć i bidulek się odwiesił. Dziś spróbowałem jeszcze raz wprowadzić dekoder w tryb programowania i się udało. Teraz działa. Ta technika nas kiedyś wykończy.

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
634 3 0
Cyfrowo = zerojedynkowo ? Czyli dziś działa a jutro nie działa. :D

Chyba niedługo wyślę mejla (tfuj co za potworek językowy), w temacie którego będzie widniał wyraz ZAMÓWIENIE ;)

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
337 1 0
Cyfrowo tzn. jeśli coś przestało działać - wyłącz, odczekaj kilka minut, włącz. Powinno zacząć działać. Jeśli nie ruszy to znaczy że nie wisiało a jest zepsute. Pomaga w 99,9% układów z mikroprocesorami.

Praca lub nie w analogu to sprawa oprogramowania procesora. Myślę że producent mógł nie przewidzieć ze ktoś będzie chciał dekoder akcesoriów zasilać z analogu, bo raczej nie ma to sensu. Bo wtedy nie ma jak go sterować. Co innego dekoder loka - zakłada z góry że może wjechać na tory w analogu i jeśli nie odbierze właściwego sygnału DCC - program wykonuje przewidzianą na taki przypadek procedurę. Ot i cała filozofia.

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
634 3 0
Myślę że producent mógł nie przewidzieć ze ktoś będzie chciał dekoder akcesoriów zasilać z analogu, bo raczej nie ma to sensu.
Ma sens jeśli ma się kilka loków z dekoderami i kilka bez i raz chciałoby się pojeżdzić jednymi a innym razem drugimi bez rozbebeszania rozjazdów i wyciągania z nich dekoderów, która to czynność aczkolwiek jest możliwa to jednak jest upierdliwa.

A "na informatyka" uruchamiam ostatnio mojego nowego notebooka który to notorycznie się zawiesza podczas startu systemu. Pomogło mu wyjęcie baterii i po zawieszeniu wyjęcie kabelka zasilającego z gniazda w tylnej ściance i ponowne jego włożenie. Bateria leży obok i dopóki administrator czegoś nie wymyśli bedę sobie tak wkładał i wyjmował. :D Ta technika nas kiedyś wykończy.

Szumczyk

Nowy użytkownik
Reakcje
10 0 1
Pomoglo rowniez w dekoderze Train -o-matic z ta roznica, ze trzeba 3 razy recznie przelaczyc (albo MM jak znany jest adres).

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 32
DCC 7
DCC 10
DCC 10
DCC 2