• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

jak przeprogramować układ zwrotnicy roco

spex

Użytkownik
KKMK
Reakcje
0 0 0
A jak wygląda sterowanie DCC akcesoriami w praktyce?
O ile drożej niż na analogu to wychodzi?
Czy jeden dekoder może sterować kilka akcesoriów?
Jak wygląda współżycie sterowania DCC loków i akcesoriów?
Czy pod sterowanie DCC można też zrobić pulpit czy tu do sterowania zostaje tylko mysz/laptop?
I tak w w ogóle ile DCC ma adresów? Bo myszki najczęściej widuję 2 cyfrowe.

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
spex napisał(a):
A jak wygląda sterowanie DCC akcesoriami w praktyce?
O ile drożej niż na analogu to wychodzi?
O dekoder drożej, czyli o 10..200 zł.
spex napisał(a):
Czy jeden dekoder może sterować kilka akcesoriów?
Zależy jaki. Są takie do jednej zwrotnicy i są wielowyjściowe.
spex napisał(a):
Jak wygląda współżycie sterowania DCC loków i akcesoriów?
Tak samo, jak współżycie lokomotyw z inymi lokomotywami. Dla systemu DCC to takie same urządzenia.
spex napisał(a):
Czy pod sterowanie DCC można też zrobić pulpit czy tu do sterowania zostaje tylko mysz/laptop?
Można, a najwygodniej zaprogramować sobie taki pulpit na PC, bo wirtualna wajcha na ekranie nie kosztuje nic, a prawdziwy przełącznik plus interfejs do niego to już wydatek.
spex napisał(a):
I tak w w ogóle ile DCC ma adresów? Bo myszki najczęściej widuję 2 cyfrowe.
Jeśli napiszę że 10000 to będzie to dość bliskie prawdy.

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
9999 adresów - dekodery multifunction - lokomotywy, wagony, czasem inne zastosowanie
2048 urzadzeń - dekodery akcesoriów - zwrotnice, semafory, czasem inne zastosowanie

Ilości zależą też od pojemności systemu sterującego. Dla przykładu ROCO - 9999 dekodery mf i 1024 dekodery acc.

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
2048 urządzeń = 4096 wyjść, 512 adresów

1 adres w ACC = 4 urządzenia = 8 wyjść

Przy sterowaniu dekoderów ACC podaje sie nr. urządzenia.
Część dekoderów przy programowaniu "operuje" numerami urządzeń, część adresami z których wynikają numery urządzeń. Sterowanie zawsze odbywa się numerami urządzeń.

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
no wlasnie... znowu kwestia nomenklatury...

moze w ogole nie uzywajmy pojecia 'urzadzenie', bo czasami to sa 2 wyjscia, a czasami az 16...

zreszta w adresowaniu akcesoriow jest niezly balagan w nomenklaturze...

dla mnie istnieje tylko (1) adres (numerowany od 0), ktory ma 8 wyjsc albo (2) numer rozjazdu (numerowane od 1), ktory ma 2 wyjscia.

a 'urzadzenie' to dekoder akcesoriow, ktory moze zajmowac od 2 w gore wyjsc (nie koniecznie z jednego adresu!!)

spex

Użytkownik
KKMK
Reakcje
0 0 0
Oki mniejsza o numerki, ale do DCC można sporo podłączyć. teraz inna spraw. Ile mniej więcej będzie kosztował tani a dobry sterownik do obsługi kilku akcesoriów ?
Czy da się łatwo przerobić moduł/tort z sterowania analogowego na DCC?
Sterowanie DCC przy modułach to chyba nie najlepszy pomysł, gdyż zawsze może się zdarzyć iż ktoś będzie miał moduł z podobnymi adresami. A potem zabawa z nieprzekierowywaniem całej stacji to chyba cały dzień :/ No chyba iż sa się hurtem z PC prenumerować całą stację.

A i przy okazji zabaw z DCC, czy są loki (głównie o manewrowe mi chodzi) które przez DCC (a dokładniej jakieś F) będzie można zdalnie odpiąć od wagonów?
Bo wiem iż w USA przy ich sprzęgach magnetycznych można wagony rozpinać przy pomocy magnesu pod torowiskiem. Ale czy są inne sposoby?

xdamian

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
przy makiecie modułowej sterowanie akcesoriami jest oddzielone od sterowania lokomotywami. powinny być to 2 niezależne układy.

gbbsoft

Aktywny użytkownik
Reakcje
11 0 0
spex napisał(a):
A i przy okazji zabaw z DCC, czy są loki (głównie o manewrowe mi chodzi) które przez DCC (a dokładniej jakieś F) będzie można zdalnie odpiąć od wagonów?
mam takiego loka produkcji Roco, pod f1 ma podniesienie sprzegu. faajnie dzialal, ale mial jedna wade - sprzeg byl jednego rodzaju i niewymienny. poniewaz przeszedlem sprzegi fl, to lok stoi na polce...

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
634 3 0
Jeśli już mowa o cyfrowym sterowaniu rozjazdami przy pomocy myszki MM czy innego manipulatora to sprawdza się to wg mnie tylko w przypadku mania dwóch góra pięciu rozjazdów. Przy większej liczbie trzeba chyba jednak do pracy zaprząc komputer. Jakoś nie wyobrażam sobie że będę pamiętał numerki dajmy na to 12 a może więcej rozjazdów i dusił guzk + 11 razy aby zmienić adres na rozjazd o adresie 11. Przynajmniej tak działa to w Compact'cie Lenza.

Jeśli chodzi o koszty to w przypadku torów Roco geoLine jeden rozjazd z napędem i dekoderem to koszt około 180 PLN (dekoder dedykowany do rozjazdu produkowany przez Roco). zaleta jest taka, że występuje ZERO dodatkowych kabelków. No ale takie rozwiązanie nie nadaje się na makietę modułową bo którz by kładł na takowej geoLine ?

Mam jeszcze pytanie do znawców tematu. Po zamontowaniu napędów i dekoderów do rozjazdów geoLine i podłączeniu do torów zasilania ANALOGOWEGO przedwczoraj nic się nie działo a przynajmniej tak mi się wydaje. Dziś podłączyłem ten archaiczny analog do torów i rozjazdy 'głupieją'. Coś w nich pstryka a jeden się ciągle przestawia w tę i z powrotem. Czy jak już jest w rozjeździe zamontowany dekoder to nie można używać zabytkowych technik zasilania ?

cyruss

Znany użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
337 1 0
Czy aby dekodery rozjazdów zasilasz z torów w analogu? Mogą nie tolerowć regulowanego napięcia albo iskrzenia w silnikach.

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
ROCOwskie dekodery do geoLINE tak jak i moje AccUni dedykowane do zwrotnic geoLINE są zasilane bezpośrednio z torów. Napęd przekłada iglicę i zmienia polaryzację krzyżownicy.

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
634 3 0
Ale czy ten dekoder jest w stanie "przetrwać" podanie na tory zwykłego analogowego zasilania ? Jeden z rozjazdów mi ostatnio wysiadł i nie da się nim sterować. Po pięciokrotnym przerzuceniu ręcznym nie wchodzi w tryb programowania, przerzuca tylko raz iglicę i cisza. Drugi działa bez problemów.

Tempest

Znany użytkownik
Reakcje
634 3 0
Ciekawe dlaczego dekoder lokomotywy może działać i w analogu i bez niego a dekoder rozjazdu może się jedynie zepsuć albo nie ? Chyba to reklamuję u sprzedawcy. W instrukcji - która jest zresztą po angielsku i po niemiecku tylko - nie znalazłem informacji że takie działanie może być szkodliwe, ale nie czytałem linia po linii więc może "mi umkło". Poza tym brak instrukcji w języku polskim. A z tego co wiem to mieszkam na terenie kraju gdzie urzędowym językiem jest język polski i jest na to jakiś paragraf nawet. Importerzy jednak mają to jak widać w d..ie.

Blue

Użytkownik
Reakcje
31 1 0
Ano... Zgodnie z obowiązującymi przepisami każdy sprzedawany towar powinien mieć instrukcję w języku polskim. I co? I nic. Jakiś czas temu popełniłem kompletne tłumaczenie instrukcji dekodera Lenz. Ani Lenz ani żaden importer nie był nim zainteresowany. Dla producentów wciąż nie istniejemy jako rynek. Dystrybutorzy jacy są - każdy widzi. Ludziom ze sklepów nawet zależy, ale to nie oni mają płacić za instrukcje.

Natomiast co do dekodera - nie ma obiektywnych przyczyn, dla którycj jakikolwiek dekoder DCC miałby ulec jakiemukolwiek uszkodzeniu wskutek potraktowania go prądem stałym ani czymkolwiek podobnym, co można napotkać przy sterowaniu analogowym.

martinezo

Znany użytkownik
Reakcje
3 0 0
Bo zepsuć się raczej nie zepsuł. Być może procesor się podwiesił z bliżej nieznanych przyczyn.
I się bidulek nie zresetował.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
DCC 32
DCC 7
DCC 10
DCC 10
DCC 2