• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jaką epokę kolekcjonujesz

Jaką epokę kolekcjonujesz

• Epoka I

Votes: 27 6,4%
  • Epoka II

Votes: 50 11,8%
  • Epoka III

Votes: 210 49,5%
  • Epoka IV

Votes: 259 61,1%
  • Epoka V

Votes: 217 51,2%
  • Epoka VI

Votes: 36 8,5%

• Ogółem głosujących
    424

qwertas

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
2.353 58 2
A ja bym się pokusił o rozbicie epoki III na dwie - tą z orzełkiem i bez orzełka. Podziemny sklep warszawski ;) usilnie i z uporem dorównującym mojej ukochanej babci, wydaje wyłącznie wagony w malowaniu epoki III orzełkowej. Mi to na przykład w ogóle nie pasowało, nie pasuje i pasować nie będzie. Jestem bardzo ciekawy, czy jestem w tym odosobniony czy nie. Do epoki bez orzełka pasuje dużo więcej modeli choćby z tego względu, że największy producent taboru w ep. III - Roco wypuszcza większość modeli w malowaniu bez orzełka.
Ktoś mógłby powiedzieć, iż takie działanie zapycha luke, myślę jednak, że taka ankieta mogłaby doskonale naświetlić jak to jest naprawdę.

A to czego mi naprawdę brakuje to modele z II połowy lat osiemdziesiątych, tego prawie jak na lekarstwo :(

t_domagalski

Znany użytkownik
Reakcje
1.903 27 9
Do kitu taka ankieta.
Zainteresowała mnie ona dopiero wtedy, gdy pojawiły się wyniki, a przy dwóch pozycjach pojawiły się dodatkowo gwiazdki. Myślałem, że to zwycięzcy. Najechałem myszką na gwiazdkę, a tam pojawiło się info: "Twój głos". Skoro nie głosowałem, to postanowiłem przyjrzeć się sprawie... Wszedłem do ankiety i wyklikałem cokolwiek innego. Teraz mam "dualizm korpuskularno-falowy" - na głównej widoczne są inne wyniki, a wewnątrz ankiety inne. :D

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
2.082 201 22
Mnie na zmianę na stronie głównej- raz pokazują się wyniki z zaznaczeniem na co głosowałem (z błędem, bo wybrałem wszystkie epoki, a gwiadki są tylko dwie), a innym razem mogę ponownie oddać głos.

OP
OP
corwin

corwin

Administrator
Zespół forum
Reakcje
372 2 3
Dzięki za info. Zbadam ten widget na stronie głównej. Może być problem związany z cache.

Rafał G.

Znany użytkownik
Reakcje
3 1 0
Przed rozpoczęciem ankiety położyłbym każdy pieniądz na zwycięstwo epoki III i to z dużą przewagą. A tu jednak IV górą - lekko jestem zdziwiony - czyżby sentymenty czterdziestolatków wzięły górę;)?

Filip7370

Aktywny użytkownik
Reakcje
60 4 0
Ja mam 22 lata i idę zdecydowanie w III epokę, też mnie to dziwi. Myślałem że Ok1 z boczniakami góruje nad Gagarem targającym stado Eaos-ów. Z drugiej strony dziwi mnie tak miażdżąca porażka II epoki. Widzę IIRP nie jest w ogóle interesującą.

Filip7370

Aktywny użytkownik
Reakcje
60 4 0
Fakt że wymaga więcej zachodu, bo nie można wziąć kriegsloka i pociągnąć teigreka, tylko trzeba w gruncie rzeczy mocno przerobić np Br 64 żeby zrobić z tego Okl27. Chociaż z drugiej strony całe tabuny pruskiego taboru umożliwiają całkiem sporą zabawę, chociażby lubiane Tki3/Ti4/Tp4 itd.

Taka konkluzja jest tym spowodowana iż znając środowisko wiem że wszyscy podpisujący się pod II epoką na bank zajmują się DRG/DRB i czasami wojennymi.

piotr66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
2.192 34 2
Ja mam 22 lata i idę zdecydowanie w III epokę, też mnie to dziwi. Myślałem że Ok1 z boczniakami góruje nad Gagarem targającym stado Eaos-ów. Z drugiej strony dziwi mnie tak miażdżąca porażka II epoki. Widzę IIRP nie jest w ogóle interesującą.
Dla mnie istnieje głównie II ep. Więc II RP nie tak całkiem zapomniana.

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.487 291 41
Reasumując w 2018r nie ukazał się ani jeden. I z zapowiadanych na lata 2017-19 aż 12 modeli ukazało się tylko ... 5 !
Na mój pomysł zmiany zapowiadanych 18 modeli z orłem częściowo na epokę IIIc i IVa-b ...
Sprzedawca/własciciel z Loko Model - Robert B. - odpowiedział z uśmiechem :
" Nieee ! Nieee Aaandrzej ! Ja te wagony robię do własnej kolekcji !"
Tak więc fani epoki z orłem PRL mają raczej 100% gwarancję ukazania się całej zapowiadanej serii ... tyle że nie w 4 i pół roku jak zapowiadał Loko Model ale w ... 12 i pół roku biorąc pod uwagę realne tempo ukazywania się . :cool:
Oczywiście nic nie jest winien producent Brawa ani dystybutor Loko Model ... "winien" rynek - popyt na tą epokę ...

Moja GiGi skomentowała to : " Seria Dla Wytrwałych " ... :podstepny:

DRACULA

Znany użytkownik
Reakcje
3.487 291 41
Raczej dla "wymierającego gatunku" kolekcjonerów.
:D ... Memento Mori !

Na pewno ta grupa fanów ( epoka III i IV + początek V ) ma wyższą średnią wiekową niż grupa fanów późniejszej V i VI epoki.
Jednak w stosunku do początku XXI wieku ( 2002r ) kiedy wypuszczałem pierwsze mini edycje PKP ( Drac.Wagg. Ind .) - liczba tej grupy zdecydowanie zwielokrotniła się . Zdarzają się fani wczesnej epoki III z orłem PRL w wieku 16 lat .
Oczywiście efekt częściowego "wymierania" napewno nastąpi ale za jakieś 10-15 lat ...
Co nie oznacza całkowitego odejścia w zaświaty fanów tych III i IV epok .
Wiele mówiło się i to już kilka lat temu o "wymarciu fanów I epoki w Niemczech" - ( przedstawiciel Märklin )...
Tym czasem nadal produkowane są modle w epoce I .
Trudno wyrokować czy część dzisiejszych 30-latków fanów VI epoki PKP-Cargo za 10-15 lat nie rozpocznie przygody ze starszymi epokami ?
Tak czy siak kiedyś wszystko szlag trafi ! ... ;)