• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Jędrek w robocie

OP
OP
Jędrek K
Reakcje
570 7 0
Pomóżcie proszę koledzy (i koleżanko).
Mam kłopot z dalszą częścią złomowiska. Rok temu zrobiłem perony, nawierzchnie i po zniesieniu do dalszej roboty widzę że skład po zjechaniu z wagi za Chiny Ludowe nie złamie się za bramą w prawo na betonową drogę.
Układ widzę tak : wjazd bramą w rogu poprzedniego modułu, waga z budką, po lewej peron z obrotowym dźwigiem (tam gdzie leży ramię) , a w miejscu braku płyt kupa złomu do załadunku. Tam gdzie leży Styrodur- blaszany magazyn z rampami naokoło. Po prawej wyjazd.
Nie wiem, jak zmienić organizację ruchu. Odwrotny kierunek chyba nic nie da?
Myślałem o przeniesieniu bramy na czoło ogrodzenia, ale waga musiałaby być pod peronem dźwigu.
Można skasować rampę przy budynku, ale wtedy straci swoją funkcjonalność.
Może założyć, że samochód po zjechaniu wagi zrobi pętlę i wyjedzie bramą wjazdową? Ale chyba ciągle zbyt wąsko...
Proszę o waszą inwencję.
A może nie demolować i zostawić jak jest?..
DSCF0394.JPG
DSCF0395.JPG
DSCF0396.JPG

Pozdrawiam!
Ps.Nie mam już płyt do nawierzchni...

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.379 387 20
Najprościej to zostawić tak jak jest i drogę betonową zrobić jako jednokierunkową. Wjazd może być drugą bramą, której nie ma bo powinna być na innym module.

OP
OP
Jędrek K
Reakcje
570 7 0
Myślę, że z lenistwa zgodzę się z Tobą.:D Można założyć, że więcej betonowych płyt jest z przodu, poza obrębem modułu.
Myślałem też o przerzuceniu rampy z placu na tył magazynui skróceniu przedniej tak , żeby bramę dosunąć do rogu budynku?
DSCF0397.JPG

Po popatrzeniu z góry jednak jakoś głupio to wygląda.
Oryginał ma plac manewrowy z tyłu.https://www.google.pl/maps/@51.2384441,22.6282112,168m/data=!3m1!1e3

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.379 387 20
Też tak można. A czy na placu pomiędzy peronem, a drogą betonową to zestaw zawróci, żeby wjechać na wagę? Bo jeżeli nie zawróci, to takie przesunięcia rampy i magazynu niewiele dadzą.

OP
OP
Jędrek K
Reakcje
570 7 0
Wjazd na wagę planowałem , tak jak pisałeś przelotowo.
1 brama na module z betoniarnią (widać przez nią wiatę i pracowników nocnej zmiany), potem waga i wyjazd na tym module. Tak naprawdę trzeba jeszcze cofać do rozładunku.
Ciasno i tyle! Powinien to przeczytać kolega, który chciał robić dioramę na kartongipsie.

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.379 387 20
No to niestety ciasno. A gdzie będzie rozładunek? Przy peronie, czy z wagi będzie zestaw jechał do betoniarni?

mafo

Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.379 387 20
To rzeczywiście problem. Mało miejsca. Kończą mi się pomysły. A może magazyn przesunąć tam gdzie brakuje płyt, a rozładunek zrobić wtedy w miejscu obecnego magazynu? Sam już nie wiem. :(

OP
OP
Jędrek K
Reakcje
570 7 0
Chyba mam pomysła!
Na następnym module będzie skład kruszyw.
Zrobię za magazynem wspólny plac manewrowy typu błotniste bajorko.
Kto chce, jedzie drogą w prawo, kto nie chce, zawraca za budynkiem.
Po namyśle sypnę im nawet trochę tłucznia!:D
Dziękuję za działania twórcze i inspiracje!(y)

marpama28

Znany użytkownik
Reakcje
54 4 0
Patrząc na te zdjęcia od góry, wydaje mi się że cały zestaw po odpowiednim naddaniu się w stronę magazynu da rade spokojnie wykręcić. Po za tym, nie takie miejsca rozładunku się zdarzają. U mnie w mieście jest skup złomu, gdzie prostopadle do drogi jest wjazd o szerokości może 10 cm szerszej niż obrys ciężarówki. Więc lustra wchodzą na styk :D A jak pakuje się tam z przyczepa do dopiero jest wesoło. Więc jak zestawy nie dadzą rady wykręcać znak.... że trzeba kierowców zmienić :D Zawsze możesz dodać akcent utrąconego słupka od bramy. Będzie wiadomo, że jakiś amator próbował. A co do wykonania reszty to dźwig mi się podoba. Ale czy nie myślałeś o takim sprzęcie:
11282.jpg

OP
OP
Jędrek K
Reakcje
570 7 0
Z papieru. Skład węgla GPM. Niestety cały zestaw według mnie nie trzyma skali, co widać np. przy porównaniu płyt betonowych do płyt Kotebi. Ogrodzenia i cześć architektury jest wycięta w zbyt cienkim papierze, także według mnie do niczego się nie nadaje. Ale dźwig jest ok.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
W robocie 440
W robocie 113