Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Nie wiem, jak jest teraz, to znaczy w ostatnich 15 latach, ale dawniej w kuszetkach dawano dwa prześcieradła i koc. I trzeba było sobie samemu pościelić. W sypialnym łóżka były gotowe do spania, choć jeżeli odjazd był wcześniej, to zwykle przedział był urządzony w wersji dziennej, a dopiero później konwojent przerabiał na nocną i przygotowywał pościel. Wersja dzienna to złożone środkowe łóżko w 2 klasie i schowana pościel tak, że w przedziale była kanapa do siedzenia. Na noc konwojent rozkładał środkowe łóżko i przygotowywał pościel. Tak było co najmniej do początku XXI wieku, co było później, nie wiem, bo już dawno nie jechałem w Polsce ani kuszetką, ani sypialnym.
To wydruk zwykłych zasłon PKP jakie były w latach 80-tych, ale ja je maluje z aerografu na czerwono czy granatowo w zależności jakie potrzebuje. Dosyć rzadką farbą i nie za grubą warstwą żeby było widać wzór pod spodem.
Dwójka i kuszetka wrocławskie od Robo trafiły na warsztat. Wagony nie będą w jednym z trzech składów a staną na małej dioramie, więc i trochę więcej rzeczy będzie trzeba w nich zrobić. Do wnętrz trafią figurki i bagaże. Póki co w dwójce zawieszone zostały lustra a w kuszetce poskładałem część łóżek i dałem zasłonki.
Czy w kuszetkach IC jest jakaś pościel? Zobacz załącznik 765311Zobacz załącznik 765312Zobacz załącznik 765313Zobacz załącznik 765314
Folia samoprzylepna lustrzana. Gdzie kupić nie wiem bo dostałem od jednego z kolegów, ale obstawiam że szło by załatwić jakies ścinki u tych co robią reklamy na witrynach czy samochodach. Trochę gruba jak na 87ke, ale w środku i tak mało co widać
Zrezygnowałem swego czasu z epoki IV, ale jak się okazało na niezbyt długo.
Trochę zdjęć w trakcie roboty. W wagonach na razie pomalowałem tylko krawędzie stopni na biało. Potem czeka mnie malowanie całych wnętrz i patyna.
Jakiś czas temu w Laminatce udało się pomalować wnętrza (swoją drogą zupełnie tego nie widać z zewnątrz), założyć części dodatkowe oraz zasłonki.
Teraz w kolejce czeka na takie same zabiegi siostra w starszym malowaniu czyli BR 340 062-9.
340-ka też już po drobnych zabiegach. Tak jak w przypadku poprzedniczki pomalowałem wnętrza, czego z zewnątrz oczywiście nie widać nawet odrobinę, zamontowałem zasłonki i części dodatkowe.
Nadeszła pora zająć się wagonami z Krakowa. Tradycyjnie już pomalowałem wnętrza, założyłem zasłonki a z zewnątrz zrobiłem patynę.
Pozostały jeszcze trzy
dwójki do zrobienia oraz oczekiwanie na sypialny z Tilliga i SU46-009 z Piko.
Na stronie piątej oraz siódmej pokazałem pikowskie platformy z ładunkiem betonowych płyt. Dziś czwarta, ale już z innym ładunkiem.
Udało się zrobić też trzy pozostałe dwójki do składu Kraków-Hel. Pozostaje czekać na gdyńską SU46 i krakowskiego sypialnego Warsa.