• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Mój ZNTK Irokezowe robótki

OP
OP
Irokez46

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.686 47 0
Kończę ten rok EP08-001 po małych zabiegach. Lampy i trąbki wymienione przez @Piotr Kozłowski a reszta prac w postaci malowania wnętrz i montażu detali to już moja robota. Dojdą jeszcze ślizgi na pantografy od Ostbahna.

Jednocześnie życzę wszystkim Szczęśliwego Nowego Roku i mnóstwa frajdy bez narzekania na nowe modele w tym nadchodzącym 2025 roku.:)

Załączniki

Magic

Znany użytkownik
Reakcje
6.140 38 4
Super, i dziwi mnie zdanie ludzi, że to "takie sobie malowanie". A tu sporo elementów rzuca się bardziej w oczy, bo są na ciemniejszym tle co w przypadku bieli tych elementów daje bardzo dobry efekt(ramki szyb), pasy srebrne też na plus. no i nowe oczka. Pięknie się prezentuje(y)(y)(y) Gratuluję.

OP
OP
Irokez46

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.686 47 0
Trzy Igreki Piko w zasadzie skończone jeśli chodzi o wnętrza. W zasadzie bo zostało jeszcze zrobienie luster w przedziałach, ale to dopiero jak przyjedzie odpowiednia folia. Dwa wnętrza przemalowane w całości, jedno częściowo. Dodane szyby na ścianach od przedziałów oraz zasłonki. Potem pozostanie zrobić patynę.
20250120_180046.jpg
20250120_180016.jpg

Załączniki

OP
OP
Irokez46

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.686 47 0
Trochę modeli wjechało na warsztat. Część dla kolegi a EN57-990 do gabloty. Założone zasłonki w przedziałach za kabinami, pomalowałem mocowania lusterek i ramiona wycieraczek na żółto(na zdjęciu odcień się różni, ale na żywo praktycznie nie widać różnicy), dołożone osłony przeciwsłoneczne.

20250125_200018.jpg

Załączniki

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.429 137 19
Trochę modeli wjechało na warsztat. Część dla kolegi a EN57-990 do gabloty. Założone zasłonki w przedziałach za kabinami, pomalowałem mocowania lusterek i ramiona wycieraczek na żółto(na zdjęciu odcień się różni, ale na żywo praktycznie nie widać różnicy), dołożone osłony przeciwsłoneczne.

Zobacz załącznik 1099659
Nie chciałeś przy okazji prac nad modelem wymienić wycieraczek na prawidłowe (jednoramienne)? Tak samo z malowaniem rynienki na prawidłowy kolor - przy czym pewnie byłoby z tym za dużo roboty?

OP
OP
Irokez46

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.686 47 0
Nie widziałem zdjęć tej jednostki z danego okresu, więc nie wiem jakie były w niej wycieraczki w danych latach. Mi one nie przeszkadzają a wręcz się podobają. Co do malowania rynienki to nie mam zamiaru nic z nią robić. Nie przeszkadza mi że jest szara. Wiem że dla Ciebie modele EN57 z Robo to porażka, ale zostawmy ten temat bo w modelach Twojej ukochanej firmy też mógłbym znaleźć trochę niedociągnięć. :devil:

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.429 137 19
Nie widziałem zdjęć tej jednostki z danego okresu, więc nie wiem jakie były w niej wycieraczki w danych latach. Mi one nie przeszkadzają a wręcz się podobają. Co do malowania rynienki to nie mam zamiaru nic z nią robić. Nie przeszkadza mi że jest szara. Wiem że dla Ciebie modele EN57 z Robo to porażka, ale zostawmy ten temat bo w modelach Twojej ukochanej firmy też mógłbym znaleźć trochę niedociągnięć. :devil:
W sumie takiej odpowiedzi się spodziewałem... w każdym razie - nie przypisuj mi stosunku, którego nie mam do wspomnianej firmy. Sam jesteś najlepszym przykładem, że w każdym modelu można coś poprawić lub ulepszyć. Nigdy nie twierdziłem, że ten czy tamten producent robi modele idealne, w przeciwieństwie do co niektórych osób (nie mam Ciebie na myśli) lub pewnego producenta jedynie słusznych modeli. Dziwię się, że przechodzisz nad wymienionymi rozbieżnościami do porządku dziennego. Gdyby PIKO odwaliło taką "manianę" to byś tego nie poprawił? Mnie osobiście ta rynienka w EN57 okropnie drażni - zaburza proporcje pojazdu i jego ogólny odbiór. To że z uporem maniaka jest malowana na kolor dachu, a nie pudła, pokazuje tylko jak bardzo w pośpiechu i po łebkach został ten model opracowany. Gdyby producent wykonał taką kwerendę historyczną jak konkurencja, to dowiedziałby się od pracowników, którzy malowali te pociągi, dlaczego rynki mają kolor pudła, a nie dachu... bo nie przypadkowo tak były malowane.

OP
OP
Irokez46

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.686 47 0
Dziwię się, że przechodzisz nad wymienionymi rozbieżnościami do porządku dziennego. Gdyby PIKO odwaliło taką "manianę" to byś tego nie poprawił?
Tak w modelu Piko też bym tego nie poprawił. Po pierwsze nie razi mnie to tak jak Ciebie. Po drugie moje wszystkie jednostki z czasem dostaną patynę, po której nie będzie to aż tak widoczne i po trzecie wolę poświęcić czas na poprawianie rzeczy bardziej mnie drażniących jak np. beznadziejnie badziewne wnętrze w jednostkach Piko czy drobne detale zewnętrze w Robo. Podobają mi się zarówno jednostki Piko jak i Robo i zdaję sobie sprawę że oba modele oprócz zalet mają swoje wady, ale nie będę z tego powodu płakał. Rzeczy mnie irytujące poprawiam i tyle. Nie przekonasz mnie na siłę że ma mnie razić szara rynienka i że muszę coś z tym zrobić tak samo jak ja nie będę przekonywał ciebie. Przemalowanie tego to jest prosta robota, kilka minut żeby okleić taśmą i kilka minut więcej żeby idealnie dobrać kolor, tylko po co jak za chwilę zniknie to pod brudem patyny.
A co do wycieraczek to pokaż mi tu zdjęcie tej jednostki z okresu jej odwzorowania w modelu i jeśli ma wycieraczki jak twierdzisz prawidłowe to postaram się je wymienić zamawiając Piko albo wykorzystując jakieś od Ostbahna. No ale bez zdjęcia nic z tym robić nie będę tylko dlatego że ty twierdzisz że jest skopane.
Kończę tą dyskusję bo raz że jest to mój model i ma się podobać przede wszystkim mi a przy okazji nie wszystkim musi a dwa szkoda czasu na takie dyskusje z zagorzałym obrońcą jednej firmy. :LOL:

Remaj12

Znany użytkownik
Reakcje
5.429 137 19
Kończę tą dyskusję bo raz że jest to mój model i ma się podobać przede wszystkim mi a przy okazji nie wszystkim musi a dwa szkoda czasu na takie dyskusje z zagorzałym obrońcą jednej firmy. :LOL:
Również nie mam zamiaru ciągnąć dalej tej dyskusji, natomiast nie przejdę obok tego obojętnie i wypraszam sobie - nie jestem obrońcą jednej firmy. Chciałem napisać coś jeszcze :podstepny: , ale co niektórym mogłoby skoczyć ciśnienie :p , a po co mieć kogoś na sumieniu :rolleyes: ... więc tym razem ugryzłem się w język :cenzura: !

OP
OP
Irokez46

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.686 47 0
Przejdźmy do modeli Piko, których wnętrza jakie są nie ma co pisać i żeby w miarę zbliżyć do oryginału należy sporo czasu poświęcić.
Dziś pierwsza SU46, która trafiła na warsztat. Kabiny nieco podrasowane jeszcze dziś prysnę farbą.

20250201_142430.jpg
20250201_142443.jpg
20250201_142312.jpg

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.782 443 99
Kolejne Byki wjechały na warsztat. Tym razem modele kilka lat temu spatynowane przez TV. ET22-271 i 243 miały pomalowane wnętrza, ale teraz postanowiłem im zrobić trochę więcej detali. Tradycyjnie doszły zasłonki, osłony przeciw słoneczne a na tylne ściany kabin drzwi.
Dodatkowo na 271 dorobiłem uchwyty końca składu na poręczach przy reflektorach tak jak miał oryginał.
Pozostało na nowo pomalować wnętrza i gotowe.

Zobacz załącznik 1085692
Świetna patyna na ET22-271 (y)(y)(y) Kolega "telewizor" to prawdziwy fachowiec w tej kwestii....

OP
OP
Irokez46

Irokez46

Znany użytkownik
Reakcje
11.686 47 0
SU46-039 już z siostrzaną 050. Zakres prac identyczny jak przy 039 z przerabianiem kabin włącznie. Dodatkowo kilka detali przemalowane na czerwono.
Od razu na warsztat wjechały SU46-012 i 018. 18-ka w tygodniu wraca niestety do jednego z kolegów, ale nie ukrywam że model na żywo wygląda pięknie i mimo krótkiego okresu użytkowania tej lokomotywy w takim malowaniu coraz bardziej rozważam jej zakup.

20250209_203932.jpg
20250209_204603.jpg
20250209_204632.jpg
20250209_204217.jpg
20250209_203119.jpg

Jacek765

Znany użytkownik
GGM
SMK Katowice
NAMR
Reakcje
3.719 65 3
Ojjj... drzwi w złym miejscu. W kabinie A całkiem po lewej stronie za siedzeniem pomocnika. A w kabinie B prawie na środku. Należy jeszcze pamiętać o kwadratowym okienku z zaokrąglonymi rogami. Ogólnie drzwi w kabinie są podobne wymiarowo i kształtem do drzwi wejściowych zewnętrznych. Niestety nie mogę poratować zdjęciami bo już dawno nie pracowałem na tych lokomotywach.