• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Imitacja ładunku stalowego węglarka. Z czego?

Kylogram

Znany użytkownik
Reakcje
2.074 46 3
Brawo, o to chodziło :)
Bynajmniej odkrywczy nie będę pisząc, że trzeba wykonać "sztuczne dno" powyżej oryginalnego, najlepiej z kawałka styroduru (podniesie się wówczas punkt ciężkości wagonu; czy będzie to problem, okaże się "w praniu"). Zrób tak: dopasowany do podłogi wagonu prostopadłościan ze styroduru o wysokości np.1cm pomaluj z góry na kolor rdzy. (Być może górna powierzchnia prostopadłościanu wcale nie musi być płaska?). Potem "powtykaj w niego elementy złomu (m.in. połówki pętli z drutu). To będzie "baza", na którą dopiero ładujesz luźny, przestrzenny złom. Chodzi o to, że dolna warstwa ma tworzyć tło maskujące fakt, że dno węglarki jest tak wysoko.
To tylko pomysł, jak zawsze trzeba poeksperymentować. Powodzenia : )

OP
OP
Alek

Alek

Aktywny użytkownik
Reakcje
294 24 0
No Panowie @Kylogram @Coyote @t_domagalski z Waszych uwag zastosowałem wszystkie, nie obejdzie się bez podniesienia dna, gdyż waga znacznie wzrasta bez tego. Sztuką jest zrobić nieład, gdyż za bardzo wychodzi to równo. Tutaj na zdjęciu węglarka z postu wyżej tylko porozcinane kłębki. Drut 0.3mm można uznać za stosowny do naszej skali. Podpatrzyłem także na zdjęciach Marka iż złom ma jakieś tam kolory, więc dodałem tu i tam akryl. Ja to oceniacie?

Załączniki

Marcin88

Aktywny użytkownik
ŁKMK
Reakcje
55 0 0
Hej, sztuczne dno możesz przykryć pomięta folia aluminiowa, oczywiście pomalować to na rdzawo, wtedy nawet jak będzie prześwitywać, to na dnie nie będzie równej "deski" w połowie wysokości wagonu.

Jedna osoba wyżej pytała, czy gruntowałem. Nie, nie robiłem tego. Myślę, że dzięki temu farba się gorzej trzymała i wyszły lepsze przecierki. :)

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 3
Techniki modelarskie 22