• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

HUBET Wasyliszki S.A.

OP
OP
hugwa

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
375 26 4
Przymiarka do nawierzchni z kamieni polnych...na zdjęciu pierwsze próbne odlewy z malutkiej dwupłytowej foremki, stąd bąbloza. Ciężko to odpowietrzyć. Test wyszedł obiecująco. Idea jest taka, że nawierzchnia będzie w formie sześciokątnych modułów o wymiarze około 1.2 m w 1:1 (w H0 ok. 13 mm).

kicikici.jpg

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Hubert,
Czy masz pomysł jak to kłaść, żeby nie było widać szpar. Może zalewać to mleczkiem gipsowym, abo kłaść na mokry gips. I czy dobrze rozumiem, że tego nie będziesz barwił na betonowy kolor?

OP
OP
hugwa

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
375 26 4
Zrobiłem "fugi" między kamieniami na tyle głębokie, żeby - przynajmniej teoretycznie - dało się po wybarwieniu zasypać je jakimś pyłem. Wtedy połączenia płyt powinny zniknąć.
Najważniejsze było wykombinowanie takiej nawierzchni która umożliwi ułożenie drogi o dowolnej szerokości, z dowolnym profilem poprzecznym (płaski plac albo wysklepioną drogę) i w miarę niepowtarzalnym wzorem. Niezbyt duże sześciokąty wydają się być do tego idealne, choć podział na małe elementy jest też plusem ujemnym.
Płyty będą dostępne jako białe i szare.

Mam jednego chętnego do testów, sam jestem ciekaw co z tego można zrobić :)

Reakcje
1.781 13 0
Nie kładłem jeszcze twoich płytek więc nie wiem o czym piszesz...... Trawka miedzy płytki ? Chyba ,że na obrzeżach drogi.. Jeśli zaś chodzi o fugi z pyłu, to mam swoje patenty...Na pewno nie piasek :)

OP
OP
hugwa

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
375 26 4
Chwilę mi zajęło przypomnienie sobie gdzie jeszcze widziałem taki drobny chodnik z płyt 20x20 z infułami takimi jak te na wrocławskim chodniku. Na zdjęciach chodnik w Kielcach i peron w Wierzchucinie.

_20171125_161246.JPG
_20171125_161533.JPG

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.695 443 99
Mam pytanko do autora. Ta betonowa bariera drogowa typ 1 w skali 1:87 ( ło ta ) to jaką długość ma to poziome przęsło? Pytam dla pewności.
Drugie pytanko - bardzo to kruche (i ewentualnie łamliwe) jest?

PS. Formularz kontaktowy mi nie działa na stronie sklepu. Klikam "Wyślij" i pupa. Okno nie znika, nic się nie wysyła. Dlatego tu zapytuję.

Pozdrawiam.

OP
OP
hugwa

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
375 26 4
Na ósmej stronie są rysunki które zrobił @KoVaL :)
Deska ma w H0 ~23 mm.
Owszem, to jest kruche. W końcu to gips... Ale przeżywa transport pocztą, więc nie jest tak źle...
Co do formularza to nie wiem na czym polega problem, i teraz nie sprawdzę.
Jestem w strasznie ciemnodupnym niedoczasie...

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.695 443 99
OK, dzięki. Dobrze, że zapytałem, bo myślałem, że typ1 ma u ciebie w modelu 2,9cm [250cm (1:1)] - bo akurat takowe są w realu u mnie.
Widać ten typ 1, to nie tylko 200cm jak kolega narysował ( TU ) - Są też 250cm.

(reszta wymiarów na tym rysunku jest taka jak u mnie w realu - różnica jest tylko na długości przęsła).
Może ci się przyda ta informacja do poszerzenia oferty o kolejny wariant :)
Dodam też (bo na linkowanym rysunku nie widzę) że wysokość słupka ponad glebę namierzyłem na jakieś +/- 65cm. Ale one generalnie różnorako wystają.

Ostatnio edytowane:
Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Techniki modelarskie 17
Techniki modelarskie 46