• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

1:1 Holowniki do ciężarówek

RaFuS

Znany użytkownik
Reakcje
140 3 0
Dyrdek ta Scania to chyba nawet taki rodzynek, bo jak się nie mylę, to jest to jeden z nielicznych uprzywilejowanych holowników. :)

DyrdekHz

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Dyrdek ta Scania to chyba nawet taki rodzynek, bo jak się nie mylę, to jest to jeden z nielicznych uprzywilejowanych holowników. :)
Ja bym właśnie powiedział, że te ciężkie holowniki często są uprzywilejowane. ;) Firmy holujące ciężki sprzęt często mają chyba jakieś umowy ze Strażą Pożarną, na podstawie których mogą używać niebieskiej dyskoteki w nagłych przypadkach gdy jakiś większy pojazd blokuje np ważny węzeł komunikacyjny. Nie wiem jak to dokładnie działa. :niepewny:
Tu jeszcze jeden przykład:
© TomoZS / trucksfoto.pl
19.JPG

RaFuS

Znany użytkownik
Reakcje
140 3 0
Jest to jedyny uprzywilejowany holownik drogowy jaki można spotkać w Poznańskim MPK. Po za wykorzystaniem do wszelkiego rodzaju napraw, holowań autobusów, wymiany ogumienia w pojazdach, likwidacji skutków wypadków drogowych oraz usuwania awarii pojazdów i zdarzeń blokujących lub utrudniających ruch komunikacji miejskiej. Pojazd zakupiono w 2009 roku, zabudowę wykonała firma Tevor. Na wyposażeniu posiada ramię do holowania wraz z dodatkowym osprzętem do holowania różnego typu pojazdów, dwie wciągarki, zewnętrzny układ pneumatyczny do pompowania układów pneumatycznych innych pojazdów, zewnętrzny układ elektryczny służący do uruchamiania innych pojazdów, poduszki pneumatyczne (wysokiego ciśnienia-niskiego podnoszenia) oraz podnośniki hydrauliczne. Z tego co widuję na drogach, rzadko holowniki mają niebieskie koguty, myślę że ich pojawienie się to raczej jakieś dodatkowe wyposażenie i przeszkolenie pod kątem ratowania ludzi niż tylko ściąganie wraków/uszkodzonych pojazdów w celu udrażniania dróg. Nawet bym się pokusił o napisanie, że holownik holownikowi nie równy.... :cenzura:

DyrdekHz

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
Jeśli mówimy tylko o MPK to faktycznie jedyny, ale w skali całej Polski jest tego trochę. I na wyposażeniu tej Scanii z tego co napisałeś nie ma nic konkretnego do ratowania ludzi a raczej wszystko do usuwania wraków. Pewnie też chodzi o odległość stacjonowania najbliższego holownika Straży Pożarnej. :ostrozny:
Może niech jakiś specjalista od ratownictwa drogowego się wypowie bo sam jestem ciekaw jak to funkcjonuje. ;)

RaFuS

Znany użytkownik
Reakcje
140 3 0
Może niech jakiś specjalista od ratownictwa drogowego się wypowie bo sam jestem ciekaw jak to funkcjonuje. ;)
No właśnie... bo moim zdaniem coś w niej być musi, skoro ma niebieskie koguty, a z drugiej strony to chyba nie każdy kto ma holownik może sobie takie założyć.:ostrozny:

DyrdekHz

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
No właśnie... bo moim zdaniem coś w niej być musi, skoro ma niebieskie koguty, a z drugiej strony to chyba nie każdy kto ma holownik może sobie takie założyć.:ostrozny:
No właśnie dlatego wydaje mi się że są jakieś umowy czy coś ze Strażą Pożarną. Może na jakiś rejon, gdzie nie ma holownika strażackiego dana firma ma monopol na współprace z PSP/OSP? Chociaż przeważnie to właściciel pojazdu biorącego udział w wypadku wybiera firmę holującą. Chyba że w jakimś czasie się nie zmieści usunąć wraku to wtedy robi to Straż (może właśnie wykorzystując takie firmy). Nie wiem. :confused: :ROFL:

Ostatnio edytowane:

Inkson

Administrator
Zespół forum
Donator forum
MGKP
BGM
Reakcje
1.887 32 0
Znalezione w necie jeszcze jedno zdjęcie Scanii o której tutaj piszecie i jeszcze Man z niebieskimi kogutami.
2268_-_Scania_R420Tevor_-_ZSR_MPK_Pozna_lewy_ty.jpg
006kmnmkkkk.jpg
008nnnnmmmjjj.jpg

M&M

Znany użytkownik
Reakcje
673 22 2
A mi się wydaje , że MPK ma jakieś specjalne uprawnienia , bo nie dość , że holowniki latają na sygnale ( nawet ostatnio w Poznaniu widziałem ) to mają busy , dźwig i takie tam inne specjalne sprzęty i to wszystko na kogutach i sygnałach lata po mieście .

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.734 109 2
A mi się wydaje , że MPK ma jakieś specjalne uprawnienia , bo nie dość , że holowniki latają na sygnale ( nawet ostatnio w Poznaniu widziałem ) to mają busy , dźwig i takie tam inne specjalne sprzęty i to wszystko na kogutach i sygnałach lata po mieście .
Warunki jeśli chodzi o pojazdy uprzywilejowane są jasno określone i jednakowe dla wszystkich.
https://www.msw.gov.pl/pl/bezpieczenstwo/koncesje-i-zezwolenia/266,Pojazdy-uprzywilejowane.html

DyrdekHz

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
No tak, ale nie wynika z tego nic konkretnego i nadal nie wiemy jak konkretnie ciężki ratownik drogowy ratuje ludzkie życie. Raczej nie poprzez pierwszą pomoc. Wydaje mi się, że w przypadku MPK chodzi o paraliż miasta ale o co chodzi z prywatnymi firmami? ;)

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.734 109 2
No tak, ale nie wynika z tego nic konkretnego i nadal nie wiemy jak konkretnie ciężki ratownik drogowy ratuje ludzkie życie. Raczej nie poprzez pierwszą pomoc. Wydaje mi się, że w przypadku MPK chodzi o paraliż miasta ale o co chodzi z prywatnymi firmami? ;)
Przeczytaj ustawę całą od dechy do dechy , każdy wykonując czynności ratujące życie może wystąpić do ministerstwa o pozwolenie na używanie pojazdów uprzywilejowanych.
Miasto może też taki wniosek złożyć i holownik może być uprzywilejowany w określonym zakresie czynności jakie wykonuje.

DyrdekHz

Znany użytkownik
Reakcje
6 0 0
No więc dlatego pytam w poprzednim poście jak ciężki holownik drogowy bezpośrednio ratuje ludzkie życie...

Brodagaz

Znany użytkownik
Reakcje
28.734 109 2
No więc dlatego pytam w poprzednim poście jak ciężki holownik drogowy bezpośrednio ratuje ludzkie życie...
Tak na prawdę każdy który bierze udział w akcji ratowniczej gdzie są ranni , zabici lub istnieje bezpośrednie zagrożenie zdrowia i życia i wcale nie musi mieć oznaczeń pojazdu uprzywilejowanego.
Wiadomo że jak ciągnie złoma to nie wolno mu używać sygnałów , ale jak jedzie do wypadku to jak najbardziej.
[DOUBLEPOST=1430597076][/DOUBLEPOST]A jeśli chodzi o usuwanie rozbitków to każde miasto ogłasza stosowny przetarg na holowanie i na zabezpieczenie rozbitków ( parking strzeżony)
[DOUBLEPOST=1430597283,1430596923][/DOUBLEPOST]I poszkodowany wcale nie musi z taki usług korzystać, jeżeli chce może wezwać dowolnego holownika.
Pecha ma tedy gdy zabiera go pogotowie bo wtedy jedzie holownik z miasta a to nie są tanie usługi.
[DOUBLEPOST=1430597451][/DOUBLEPOST]Żółte koguty na pojazdach specjalnych też dają pewne możliwości podczas akcji na drodze.;)