• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Impreza HOBBY 2025 - Poznań 29-30 listopad 2025

Arekmiz

Władza może wszytko
Reakcje
2.237 228 0
Może i nie ma nic wspólnego, ale skąd ja mam wiedzieć, co będzie w innych halach, skoro jak się okazuje jest to owiane tajemnicą?
Dlatego też zadałem odpowiednie pytanie. A rozwinęło się typowo jak wszystkie dyskusje w internecie - poszło na boczny tor (żeby być w zgodzie z nomenklaturą tego forum). :)

tolkmiter

Nowy użytkownik
Reakcje
27 0 0
Proszę się zapoznać z wątkiem dot. Hobby z zeszłego roku, będzie wiadomo o co chodzi
Naprawdę mam grzebać teraz w historii zeszłorocznych targów aby poznać zagadkę dlaczego na forum są takie a nie inne odpowiedzi ? Znacznie prościej byłoby na takie pytania nie odpisywać nic jak się nie wie albo odpisywać w drugą stronę "wiem ale nie powiem" wtedy byłoby wszystko jasne. Nie wiem jak to hobby ma się rozwijać jak w większości tematów jest wzajemne wbijanie szpilek, trochę jest to zniechęcające, nie każdy mieszka też w Poznaniu żeby jechać w ciemno więc zadaje pytanie na forum (bo chyba od tego to jest). Szukałem podobnej odpowiedź w temacie Modelomani i tam też nie było odpowiedzi uznałem że nikt nie wie, bo na szczęście tam nie było odpowiedzi w stylu "mógł Pan uczestniczyć w organizacji to by Pan wiedział".

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.437 34 0
Drodzy Koledzy - nie ma się co denerwować ... ;)

Faktycznie, informacji kto będzie się "wystawiał" i uczestniczył w HOBBY z makietami (bo chyba o to generalnie chodzi) jest jak na lekarstwo żeby nie napisać - wcale. Ja mogę napisać tylko o tym co wiem ...

Będzie wspólna makieta ŁKMK z "gościem" z Ostrowa (jubileusz pierwszego "łączenia" ;) ), będzie makieta w wielkości N prezentowana przez klub HAZERO, będzie makieta w wielkości H0e i będzie zapewne makieta klubu poznańskiego. Będzie też szkoła maszynistów prowadzona przez Michała (zapewne na Jego makiecie).

Być może będą jeszcze inne "instalacje"/makiety - jednak ja też nie wiem jakie i kto będzie je prezentował. Jeśli są osoby posiadające jakieś dodatkowe informacje - proszę pisać ... :)

Pozdrawiam.

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.811 44 1
Drodzy Koledzy - nie ma się co denerwować ... ;)

Faktycznie, informacji kto będzie się "wystawiał" i uczestniczył w HOBBY z makietami (bo chyba o to generalnie chodzi) jest jak na lekarstwo żeby nie napisać - wcale. Ja mogę napisać tylko o tym co wiem ...

Będzie wspólna makieta ŁKMK z "gościem" z Ostrowa (jubileusz pierwszego "łączenia" ;) ), będzie makieta w wielkości N prezentowana przez klub HAZERO, będzie makieta w wielkości H0e i będzie zapewne makieta klubu poznańskiego. Będzie też szkoła maszynistów prowadzona przez Michała (zapewne na Jego makiecie).

Być może będą jeszcze inne "instalacje"/makiety - jednak ja też nie wiem jakie i kto będzie je prezentował. Jeśli są osoby posiadające jakieś dodatkowe informacje - proszę pisać ... :)

Pozdrawiam.
Wydaje mi się, że tu chodzi bardziej o stoiska producentów lub sklepów. Nie o nasze makiety :)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
14.783 615 30
Wydaje mi się, że tu chodzi bardziej o stoiska producentów lub sklepów. Nie o nasze makiety :)
A ja myślę, że chodzi o wszystko. Też się zastanawiam nad wyjazdem do Poznania, ale przed decyzją chętnie dowiedziałbym się, co tam będę mógł obejrzeć, ale także ew. kupić. Powiedziałby nawet, że bardziej chciałbym wiedzieć, co ciekawego można obejrzeć, bo kupić zawsze mogę inną drogą, niekoniecznie na wystawie. Jeżeli będzie jedna makieta, którą już kiedyś widziałem, to ew. wyjazd dla mnie nie byłby za bardzo atrakcyjny, nawet, gdyby było dużo stoisk producentów i sklepów. I odwrotnie, jeżeli będzie więcej ciekawych makiet, to nawet, gdyby nie było sklepów, warto pojechać i zobaczyć. Różne są preferencje zwiedzających, więc kompleksowa informacja byłaby bardzo przydatna.

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.811 44 1
A ja myślę, że chodzi o wszystko. Też się zastanawiam nad wyjazdem do Poznania, ale przed decyzją chętnie dowiedziałbym się, co tam będę mógł obejrzeć, ale także ew. kupić. Powiedziałby nawet, że bardziej chciałbym wiedzieć, co ciekawego można obejrzeć, bo kupić zawsze mogę inną drogą, niekoniecznie na wystawie. Jeżeli będzie jedna makieta, którą już kiedyś widziałem, to ew. wyjazd dla mnie nie byłby za bardzo atrakcyjny, nawet, gdyby było dużo stoisk producentów i sklepów. I odwrotnie, jeżeli będzie więcej ciekawych makiet, to nawet, gdyby nie było sklepów, warto pojechać i zobaczyć. Różne są preferencje zwiedzających, więc kompleksowa informacja byłaby bardzo przydatna.
W takim razie piszę, że jeżeli chodzi o makiety, to ja też wiem o tych, o których pisał Krzysztof. Natomiast Szkoła Maszynistów Kolejkowych ku mojemu wielkiemu żalowi będzie się odbywała tylko na terenie stacji Białystok Ciebaczki. Czyli będzie to raczej manewrowanie i formowanie oraz rozformowanie składów. Każdy kto ma więcej niż 6 lat (musi być odpowiedni wzrost by widzieć czym się jedzie) miłość do kolei i szacunek dla modeli proszę niech czuje się zaproszony do zabawy. Instruktorem na pewno będzie @Krocik TV . Ja będę dyżurnym czyli będę gasił pożary. Bo choć w domu moduły działają bez zarzutu, to doświadczenie związane z wytrząsaniem modułów podczas transportu potwierdza, że entropia Świata rośnie :).

Krocik TV

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.212 10 0
W takim razie piszę, że jeżeli chodzi o makiety, to ja też wiem o tych, o których pisał Krzysztof. Natomiast Szkoła Maszynistów Kolejkowych ku mojemu wielkiemu żalowi będzie się odbywała tylko na terenie stacji Białystok Ciebaczki. Czyli będzie to raczej manewrowanie i formowanie oraz rozformowanie składów. Każdy kto ma więcej niż 6 lat (musi być odpowiedni wzrost by widzieć czym się jedzie) miłość do kolei i szacunek dla modeli proszę niech czuje się zaproszony do zabawy. Instruktorem na pewno będzie @Krocik TV . Ja będę dyżurnym czyli będę gasił pożary. Bo choć w domu moduły działają bez zarzutu, to doświadczenie związane z wytrząsaniem modułów podczas transportu potwierdza, że entropia Świata rośnie :).
No szkoda,że nie będzie możliwości dołączenia np do ŁKMK i Krzysztofa

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.200 391 20
Może i nie ma nic wspólnego, ale skąd ja mam wiedzieć, co będzie w innych halach, skoro jak się okazuje jest to owiane tajemnicą?
Naprawdę mam grzebać teraz w historii zeszłorocznych targów aby poznać zagadkę dlaczego na forum są takie a nie inne odpowiedzi ? Znacznie prościej byłoby na takie pytania nie odpisywać nic jak się nie wie albo odpisywać w drugą stronę "wiem ale nie powiem" wtedy byłoby wszystko jasne.
A ja myślę, że chodzi o wszystko. Też się zastanawiam nad wyjazdem do Poznania, ale przed decyzją chętnie dowiedziałbym się, co tam będę mógł obejrzeć, ale także ew. kupić.
Rozumiem Wasze frustracje z bakiem informacji, ale tak jak kolega @nohab napisał;
Nikt z forum, nie jest organizatorem Hobby 2025 w Poznaniu. Listę wystawców należy poszukiwać na stronach MTP i tam kierować pytania.
nikt z forum nie jest organizatorem targów Hobby. Koledzy napisali jakie makiety kolejowe będą i tyle możemy się dowiedzieć. Reszta jest w gestii organizatora "Hobby", czyli Międzynarodowych Targów Poznańskich. Nie jest winą nikogo z forum, że MTP nie udostępnia informacji kto i w której hali będzie miał stoisko. Dlatego pytania o wszystkich uczestników/wystawców "Hobby 2025" należy kierować do MTP.
Życzę wszystkim dobrego weekendu oraz spokoju i cierpliwości. :D

bstok70

Znany użytkownik
MSMK
PGMK
Reakcje
1.811 44 1
Mariuszowi chodziło o dołączenie Białegostoku do makiety ŁKMK i Ostrowa. Jeżeli byśmy o tym wiedzieli wcześniej, to zapytalibyśmy ŁKMK czy dopuszczaliby taką opcję i czy ewentualnie ŁKMK wpuściłby skład egzaminacyjny z młodym maszynistą i instruktorem na szlak, w celu uzyskania licencji. Przyznaję bowiem po próbnym teście wydawania takich licencji, że pozwalają one na wyłowienie z odwiedzających osób z kolejowym bzikiem, które nie znając walorów i możliwości jakie daje teraz modelarstwo kolejowe, mogłyby nie odkryć swoich pasji. A ponieważ się starzejemy, coraz więcej będzie zależało od tego ile osób odnajdzie w modelarstwie kolejowym to, co nas w nim zafascynowało. Inaczej wyginiemy.
PS. Chciałbym kiedyś założyć wątek na temat mojego pomysłu na licencję dla osób niezrzeszonych w klubach. Mam nadzieję, że Piotrek @Salsa włączy się w dyskusję, ponieważ u siebie prowadzi on regularne szkoły maszynistów. Dzięki jego akcji w Trójmieście jest chyba najwięcej maszynistów kolejkowych w Polsce. I to są szkolenia nie tylko dla maszynistów manewrowych. Jazdy bowiem prowadzone są także na szlaku. Ale o tym chciałbym podyskutować w innym, poświęconym temu zagadnieniu otwartym wątku.

Młodzikowski

Znany użytkownik
H0e
Reakcje
5.437 34 0
... Chciałbym kiedyś założyć wątek na temat mojego pomysłu na licencję dla osób niezrzeszonych w klubach. Mam nadzieję, że Piotrek @Salsa włączy się w dyskusję, ponieważ u siebie prowadzi on regularne szkoły maszynistów. Dzięki jego akcji w Trójmieście jest chyba najwięcej maszynistów kolejkowych w Polsce. I to są szkolenia nie tylko dla maszynistów manewrowych. Jazdy bowiem prowadzone są także na szlaku. Ale o tym chciałbym podyskutować w innym, poświęconym temu zagadnieniu otwartym wątku.
Zakładaj - wszelkie inicjatywy i działania mające na celu "przedłużenie zagrożonego gatunku" są wskazane ... :)

Wracając do HOBBY, zamieszczam plan/układ makiety która ma być prezentowana przez ŁKMK i "dinozaura" ... Będzie to chyba jedna z niewielu makiet, gdzie od samego początku zostały założone jazdy pociągów "w kółko". Na dwutorowym szlaku powinno znaleźć się ich kilka jednocześnie. Niezależnie od ruchu zwartych składów pociągów, mają się też odbywać jazdy manewrowe oraz jazdy po terenie parowozowni. Zobaczymy co z tych zamierzeń zostanie zrealizowane i jak zostanie odebrane przez zwiedzających ... ;)

Plan został opracowany przez Kolegów z Łodzi :)

Załączniki

Misiek

Znany użytkownik
H0m
NAMR
Reakcje
6.808 148 0
Udało się spiąć układ na papierze, ciekakwe jak bardzo uda się w rzeczywistości. Czy będą tylko symboliczne naprężenia, czy moduły zejdą się jak na jednej dioramie ks. Grygiera :D

Salsa

Moderator Grupy Nostalgia za para
Nostalgia Za Parą
KKMK
Reakcje
448 2 3
Mam nadzieję, że jednak się uda ... :)
Bardziej obawiam się sterowania/całej elektryki ...
Z mojej praktyki wynika, że warto mieć przy takim zamkniętym układzie kilka różnych modułów łukowych czy prostych krótszych i dłuższych, żeby "wyrównać" ewentualne rozejścia spowodowane pracą drewna (np. łuk wykonany jako 15 stopni w rzeczywistości "daje" np 16 stopni).

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.152 49 4
https://targihobby.pl/pl/aktualnosci/ -> zakładam, że inne hale muszą pomieścić resztę tematyki nie-kolejowej
Jeżeli nic się nie zmieniło na lepsze, to rozkład stoisk na wszystkich halach dostaniesz na folderze, do pobrania ZA kasami biletowymi.
:D
Tak jakby nie można wrzucić w internet tego folderu ani tej rozkładówki :(
Nawet nie bardzo można wyszukać na stronie MTB jakie będą stoiska i gdzie (tak jak to pokazują np. targi lipskie)
A co to za strona MTB? Czy chodzi o MTB co produkuje modele?

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
2.152 49 4
Udeż w stół to nożyce się odezwą. Wiem że litweówka, tylko kolega Misiek robi błędy a innym wytyka od "bab". I chc
Czytaj między wierszami - "nie ma"

Albo rozwiązanie nr 2
https://targihobby.pl/pl/aktualnosci/ - prześledź podane tam linki, podzwoń gdzie trzeba, podpytaj jakie mają numery stoisjk w hali i bedziesz wiedział.
ostatecznie możesz, ale nie musisz podzielić się z forum tą wiedzą.

Zachowujesz się jak baba :D
i do tego roszczeniowa baba
bse, pms, tnt czy hgw co tam jeszcze
No właśnie, literówka, tylko że kolega Misiek święty nie jest a innym wytyka od "bab". Wpierw zacznijmy od siebie, prawda?

EDIT!
Jak już wiesz, że robisz literówki, to sprawdzaj swoje wpisy przed wysłaniem. W tym wpisie także w pierwszym zdaniu zrobiłeś literówki i błąd ortograficzny. Nie wytykaj innym jak sam robisz błędy.
mafo.

Ostatnio modyfikowane przez moderatora: