• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Model fabryczny HERIS - modele wagonów standardu Y - typu 110A/111A/112A/113A

JRobert

Aktywny użytkownik
Reakcje
139 1 0
A czy w ogóle teraz cokolwiek jest tanio? Mam na myśli wagony w V i VI epoce - ceny ACME są niewiele niższe, L.S. Models też w podobnych cenach co Robo. Tillig też wcale tani nie jest - choćby TLK za 220-240 złotych. BWE od Roco też kosztuje 260 złotych. To co w takim razie pozostaje w niższych cenach??? Już tylko PIKO i dobrze, że w końcu będzie coś poza tymi szkaradami IC.

A w taką cenę Herisa nie wierzę, póki nie zobaczę wagonu na półce.

Gethvar

Znany użytkownik
Reakcje
229 4 0
Zapewne każdy by chciał żeby ceny kształtowały się na poziomie 50-100PLN, ale powiedzmy sobie szczerze, to jest nierealne. Całe to nasze hobby jest niestety drogim hobby, z resztą jak i każde inne, cieszmy się że modele powstają i są coraz lepszej jakości, nie przystoi dużym chłopcom płakać ;)

Michał_P

Znany użytkownik
Reakcje
182 27 0
Szyby w drzwiach czołowych pozostawiają sporo do życzenia. Ramy okien bocznych wydają się być zaokrąglone a nie powinny. Nie są ładne szczeliny między ramami okien a pudłem. Z dalszej odległości wagon robi jednak dobre wrażenie. Liczę na cenę poniżej 200zł oraz wersje w epoce IV i V.

Ostatnio edytowane:

OLF

Znany użytkownik
Reakcje
1.350 32 10
Ramy okien były zaokrąglone na zewnątrz, ale szyby były 'kanciaste' - chyba lepszym rozwiązaniem byłoby wykonanie prostąkątnych otworów na szyby i namalowanie ram na pudle (a'la igreki Roco).
Zdjęcie czoła sugeruje 3 stopnie i brak zaokraglenia pudła. 111Ab to to średnio jest, wygląda trochę, że to forma 'uniwersalna' i w zależności od tolerancji klienta (wspomaganej zachętą cenową) pomysł może się przyjąć.
Taki znalazłem obrazek oryginału
Edit: i jeszcze taki
Oba zdecydowanie nie mają uchwytów na krawędzi pudła, za to pięknie podkreślone 2 stopnie.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.879 41 4
Czy rzeczywiście jest różnica?
U góry oryginał, u dołu model.
napisy..jpg

Jedynie w końcach litery "z" i małych detalach, ale do tego trzeba by zrobić osobny szablon.

ALA

Znany użytkownik
Reakcje
1.477 23 0
Czy rzeczywiście jest różnica?
Robert, "diabeł tkwi w szczegółach", to powiedzenie w modelarstwie się wyjątkowo sprawdza, bo często właśnie te szczegóły decydują, że od razu widać, że z modelem jest coś nie tak. A tutaj praktycznie żadna z liter nie wygląda tak jak powinna i to od razu rzuca się w oczy. Heris, nie zadał sobie trudu odwzorowania oryginalnego napisu, tylko poszedł na łatwiznę i poleciał Arialem, co z miejsca psuje realizm wyglądu wagonu, zwłaszcza, jeśli się do niego dołączy np. piętrusy Piko z prawidłowym napisem.

CoCu

Znany użytkownik
Reakcje
1.965 122 22
Tak jak Gethvar napisał, to są dwie zupełnie różne czcionki.
O ile w przypadku bardzo małych napisów, takich jakie na modelu są nieczytelne bez użycia lupy, można używać czcionek podobnych, o tyle w przypadku napisu tak wielkiego jak ten, należy go odwzorować zgodnie z oryginałem. Jeśli nie ma możliwości otrzymania od przewoźnika materiałów źródłowych, oraz nie da się odnaleźć użytej w napisie czcionki, to trzeba go wykonać ręcznie we własnym zakresie. W innym wypadku efekt jest taki jak powyżej, czyli od razu widać że to coś innego.

robertkroma

Znany użytkownik
Reakcje
1.879 41 4
I bardzo dobrze, że są słowa krytyczne, bo są one bardzo cenne. Wtedy można zobaczyć co można jeżeli już nie w tej to w następnych partiach poprawić. A wtedy modele z błędem będą bardziej cenne.

Spacerowicz

Znany użytkownik
Reakcje
3.181 98 2
Osobiście wolałbym model bez błędu... i ta rzekoma ewentualna "cenność" jakoś w ogóle mnie nie rusza.
Dość już naciąganego badziewia na rynku.