• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 w domowym zaciszu

Tomasz Wojczyk

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
5 0 0
Układ taki troszkę do bani, bo skoro wyjedzie skład A ze stacji, to musi na nią wrócić, by mógł wyjechać skład B i tak w kołomacieju.
Ale i na to jest sposób, drobna modyfikacja i po sprawie. Rysunek na szybko, taki poglądowy - u góry stacja postojowa ukryta w tunelu biegnącym przez wzgórze. Na wzgórzu może być las, rzeczka, może jakiś wodospad do jeziora na dole...

Aaa i obowiązkowo po lewej stronie wzgórza przejazd przez drogę - strzeżony... brak widoku z drogi na tor w tunelu :cool:

Takie mi coś przyszło do głowy...

Pozdrawiam.
Tomasz Wójczyk.
rysunek_modyfikacja.jpg

OP
OP
DarekkkkXD
Reakcje
0 0 0
Wszystko ładnie, ale w jednym z poprzednich postów zaprezentowałem jak chciałbym aby wyglądało miasto, więc uważam, że to powinno wyglądać tak:

rysunek modyfikacja modyfikacji.jpg
Tylko proszę żebyś mi napisał co to jest?:

co to jest.jpg

Tomasz Wojczyk

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
5 0 0
A nie zauważyłem tego posta z miastem, przepraszam. Chodziło mi raczej o pokazanie możliwości modyfikacji układu torowego. Ta kreska o którą pytasz to nic innego jak schematycznie namalowana krawędź zbocza.

Pozdrawiam.
Tomasz Wójczyk.

Tomasz Wojczyk

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
5 0 0
Jakiekolwiek rysowanie i wkomponowywanie miasta w rysunek nie ma sensu. Przy tak małej powierzchnie trzeba by mieć przeglądniętą ofertę producentów budynków, zdecydować się na jakieś konkretne i znać ich podstawowe wymiary.

Albo decydować się, że robimy budynki samodzielnie od podstaw - ale to według mnie też wymaga jakiegokolwiek planu - i nie mówię tu o planie rozmieszczenia budynków w mieście.

A tak poza tym to ileż tam będzie miejsca na środku. 1,2x0,5 metra? Bez jaj, panowie - na takiej powierzchni miasto? Ledwo wejdzie budynek dworca, rampa z magazynem i droga dojazdowa. I może jakieś ze dwa małe domki jednorodzinne po drugiej stronie ulicy.

Pozdrawiam.
Tomasz Wójczyk

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
878 79 5
Przy szerokosci 110 możesz smiało zapomnieć o takim układzie miasta, nawet jak puścisz tor na krawędzi makiety. Prędzej zaprojektuj zabudowę przy ulicy, równolegle do dworca, będziesz miał tło do ukrycia tyłu i zrobienia tam drugiej mijanki.

OP
OP
DarekkkkXD
Reakcje
0 0 0
Dzięki za wszystkie rady. Wcześniej to planowanem miasto z głowy bez mierzenia ale macie rację. Jutro wymyśle jak to mogłoby wyglądać i tym razem pomierze.

OP
OP
DarekkkkXD
Reakcje
0 0 0
Witam mam pewien problem, a mianowicie tory piko o których pisałem doszły (bo kupiłem je przez internet), na aukcji pisało, że stan bardzo dobry , a gdy je rozpakowałem to ich stan jest gorszy niż fatalny(Man nauczkę, aby nie kupować używanych):mad:. Więc chyba skorzystam z torów które posiadałem wcześniej (dwa mniejsze zestawy), lecz tu pojawia się pytanie:
Czy mam wykorzystać tory Roco I Lima(Jeden z zestawów MNIEJSZY, ale jest późniejsza możliwość późniejszej rozbudowy torów)?
Czy mam wykorzystać starszy zestaw torów Piko(Jest więcej torów, ale z tego co mi wiadomo takich torów już nie produkują więc po zbudowaniu układ będzie taki sam)?

Proszę o szybką odpowiedź. Z góry dzięki:cool:

OP
OP
DarekkkkXD
Reakcje
0 0 0
Ale i na to jest sposób, drobna modyfikacja i po sprawie. Rysunek na szybko, taki poglądowy - u góry stacja postojowa ukryta w tunelu biegnącym przez wzgórze. Na wzgórzu może być las, rzeczka, może jakiś wodospad do jeziora na dole...

Aaa i obowiązkowo po lewej stronie wzgórza przejazd przez drogę - strzeżony... brak widoku z drogi na tor w tunelu :cool:

Takie mi coś przyszło do głowy...

rysunek_modyfikacja.jpg

Pozdrawiam.
Tomasz Wójczyk. Zobacz załącznik 74507

Niestety nie mogę skorzystać z propozycji dworca w górze ponieważ z tamtej strony makiety będzie okno pokoju, ale masz racje co do strzeżonego przejazdu, fajnie by było gdyby znaleźć miejsce na jakąś budkę dróżnika.

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0
Niestety, mam dla Ciebie chyba złą wiadomość. Torów Lima nikt nie stosuje na makiecie. Co więcej, nie wiem, co to za nawierzchnię od Roco masz i czy da się to użyć. To co kupiłeś, to chyba tylko na Allegro puścić. Poniżej masz swój schemat rozrysowany dla Piko A-Gleis. Dodatkowo, załączam moją wizję twojego układu. Jestem świadom, że jest on znacznie droższy, ale daje więcej możliwości. Oba schematy są w skali 1:8 i są przygotowane pod wymiar 110x220.

Załączniki

• 51,1 KB Wyświetleń: 185
  • 58,5 KB Wyświetleń: 187

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0
Jakieś numery katalogowe mają one? Nowa, stara produkcja? Z w miarę nowymi idzie jeszcze coś zdziałać ale jeśli to jakiś stary szrot, który rdzewieje w ok 2-3 tygodnie, są na sprzedaż.

OP
OP
DarekkkkXD
Reakcje
0 0 0
Oto moje tory
Roco rodzaj nr ilość
Prosty 58210 8
Zwrotnica 58240/42 1
Zwrotnica 58241/43 1
Skrzyżowanie 58280 1

Myślałem też o wykorzystaniu torów Limy(wiem, że pisałeś że takich nikt nie używa ale w Roco nie mam łuków):
Lima rodzaj nr ilość
Prosty 402030 10
Łuk 403011 9 (R2)
Łuk 403029 7 (R1)
skrzyżowanie 3039 1

Wiem że to mało i muszę dokupić ale proszę abyś mi napisał: ile? i jakich?

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
878 79 5
Daj sobie spokój z torami Lima, nie wiem jak Piko A-gleis, ale zainwestuj np. w Tilliga 2,5mm, ale nie w Limę. Miałem kilka sztuk i dostaly jakiegoś syfa-nalotu na szynach od samego leżenia w pudełku. Materiał torowy to 80% inwestycji w bezproblemową zabawę na makiecie.

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0
Jak już pisałem, Lima to się nie nadaje. Tory Roco jest to seria Hobby Roco Line. Są to szyny o wysokości główki 2,5mm. Teoretycznie jeszcze nieźle. Ja miałem te szyny i niestety ale nie są fantastyczne jakościowo. Pozostaje Ci chyba to wszystko sprzedać na Allegro albo zostawić sobie do jakiś testów. Do makiety, nie polecam.

Zainwestuj w Piko A-Gleis, Roco Line lub Tillig Standard/Elite.

paziu1000000

Znany użytkownik
MSMK
Producent
Reakcje
127 3 0
Jeśli już to Tillig. Na takie łuki jak R2-R4 średnio się nadają.
Program nie ma w bazie takich torów jak wymieniłeś, co więcej nie napisałeś jakiego producenta chcesz użyć. Plany masz dla Piko A-Gleis. Tworzone w programie Any Rail 5.

Tomasz Wojczyk

Aktywny użytkownik
H0e
Reakcje
5 0 0
Niestety nie mogę skorzystać z propozycji dworca w górze ponieważ z tamtej strony makiety będzie okno pokoju, ale masz racje co do strzeżonego przejazdu, fajnie by było gdyby znaleźć miejsce na jakąś budkę dróżnika.

Oj Kolego, nie zrozumieliśmy się chyba. Ja Ci nie proponowałem dworca tylko stacje postojową ukrytą w tunelu - czyli zero manewrów itp - skład wjeżdża, zatrzymuje się, drugi może wyjechać ze stacji "na dole" w jedną lub drugą stronę. Taka mijanka i "przechowalnia" co by uniknąć sytuacji, o której wspominał Zbyszek i urozmaicić zabawę:

Układ taki troszkę do bani, bo skoro wyjedzie skład A ze stacji, to musi na nią wrócić, by mógł wyjechać skład B i tak w kołomacieju.
Nawet mimo okna da się coś takiego zrobić i nie specjalnie trzeba mieć tam dostęp - poza jakimś serwisowym (np. od dołu) - wszystko się da jak się chce...
Pomijam fakt, że powierzchnia faktycznie niewielka do dyspozycji i ja osobiście bym nie poszedł z makietą w tym kierunku, co nie znaczy że mam coś przeciwko tortom :)

Pozdrawiam.
Tomasz Wójczyk.