• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

H0 w domowym zaciszu

Reakcje
0 0 0
Witam wszystkich użytkowników tego forum. Jestem tu nowy więc pozwólcie, że się przedstawię. Mam na imie Darek i jestem z Warszawy. Od pewnego czasu planuje budowę makiety. Będzie to "tort" w skali H0.;) Makieta ma mieć wymiary 110 cm na 220 cm. Mam kilka gotowych planów ale nie wiem czy je wykorzystam. I tutaj pojawia się pytanie do ludi kreatywnych: Czy ktoś mógłby zaplanować mi torowisko? Jeśli tak to prosiłbym raczej o tory na obrzeżach makiety bo mam plan na wnętrze.:) Na dzisiaj to wszystko. Może w przyszłych postach zaprezentuje wam moje plany. Więc z góry dzięki i cześć.

Bipa1966

Aktywny użytkownik
Reakcje
2 0 0
Dobrze trafiles....PLANUJE ...to odpowiedni dzial dla Ciebie ! Tylko wysil sie odrobinke.....przegladnij wszystkie wpisy w tym dziale.....a zapewniam Cie ze znajdziesz to ....czego szukasz :) a....i jeszcze jest tu ponoc taka opcja jak, szukaj :)

Bronco_Billy

Znany użytkownik
Reakcje
1.541 18 1
Witam wszystkich użytkowników tego forum. Jestem tu nowy więc pozwólcie, że się przedstawię. Mam na imie Darek i jestem z Warszawy. Od pewnego czasu planuje budowę makiety. Będzie to "tort" w skali H0.;) Makieta ma mieć wymiary 110 cm na 220 cm. Mam kilka gotowych planów ale nie wiem czy je wykorzystam. I tutaj pojawia się pytanie do ludi kreatywnych: Czy ktoś mógłby zaplanować mi torowisko? Jeśli tak to prosiłbym raczej o tory na obrzeżach makiety bo mam plan na wnętrze.:) Na dzisiaj to wszystko. Może w przyszłych postach zaprezentuje wam moje plany. Więc z góry dzięki i cześć.
Nie ta kolejność działań chyba. Zarejestrowałeś się 01 września, więc kawał lektury powinieneś mieć już za sobą, a Ty piszesz, zeby Ci zaplanować zewnętrze, bo wnętrze masz juz rozplanowane... Skoro wnętrze zaplanowane i diabli wiedzą co tam ma być - bo prosisz o zaplanowanie torowiska na obrzeżach tortu - to ja proponuję jajo

jafrap

Znany użytkownik
Reakcje
9 0 0
Makieta ma mieć wymiary 110 cm na 220 cm. Mam kilka gotowych planów ale nie wiem czy je wykorzystam. I tutaj pojawia się pytanie do ludi kreatywnych: Czy ktoś mógłby zaplanować mi torowisko?
Napisałeś, że masz już kilka planów jak rozumiem nie zadowalających cię, skoro szukasz czegoś jeszcze. Na tej wielkości za wiele nie zwojujesz poza jajkiem po obrzeżach płyty makiety i jakaś bocznica do wnętrza... więc co tu planować? :D

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.703 51 5
1. Program do planowania układów torowych SCARM - darmowy, bez ograniczeń lub Anyrail (w wersji demo tylko 50 elementów dostępnych-wersja płatna bez ograniczeń). Skaner nie potrzebny.
2. 110x220cm to szału nie ma, ale coś można z tym zrobić-taką ujeżdżalnię dla taboru :)
Napisz Darku, co planujesz w środku, to będzie łatwiej wymyślić ewentualny układ torowy.

Poza tym proszę się zaznajomić z treścią (nie tylko) tego działu, bo są tu też linki do ciekawych planów makiet.
:) Jak już się z tym uporasz, daj znać. Będziemy działać dalej :)

OP
OP
DarekkkkXD
Reakcje
0 0 0
Witam po raz kolejny. Spędziłem trochę czasu przy internecie; szukałem, szukałem (bo nie było odpowiednich rozmiarów, a bardzo mi zależy, aby było 220 cm na 110 cm, ponieważ taki rozmiar wchodzi na styk), aż w końcu znalazłem. Proszę abyście mi napisali co o tym myślicie.

Plan 09.01 Startpackung 41288 Gestaltung.jpg

K

Konrad 0

Gość
Moja sugestia, to podnieś lekko na łukach o ok. 5 cm tor tylny (ten z mostem), wtedy będziesz lepiej widział skład pociągu nad dachem stacji. I dodasz dzięki temu trochę tektoniki... :)

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
2.703 51 5
Możesz też pokombinować z dekoracją, ale sam układ torowy jest optymalny i nie zmieniałbym go. Możesz ewentualnie wewnętrzny tor połączyć z łukiem dla usprawnienia manewrów, ale to nie jest konieczne.

OP
OP
DarekkkkXD
Reakcje
0 0 0
Moja sugestia, to podnieś lekko na łukach o ok. 5 cm tor tylny (ten z mostem), wtedy będziesz lepiej widział skład pociągu nad dachem stacji. I dodasz dzięki temu trochę tektoniki... :)
Dzięki za rade. Postaram się tak zrobić.

Możesz też pokombinować z dekoracją, ale sam układ torowy jest optymalny i nie zmieniałbym go. Możesz ewentualnie wewnętrzny tor połączyć z łukiem dla usprawnienia manewrów, ale to nie jest konieczne.
Jak już pisałem mam w planach zrobić miasteczko.

P.S.
Dzisiaj postaram się wrzucić plan dróg i budynków w nim.

Marek Klimczyk

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
KKMK
Reakcje
6 1 0
Darek, na ile rozmiar 110x220 jest ostateczny. Standardowe płyty są w rozmiarach 120x240 lub 4x8 stoop. jak kto woli. Czy jest możliwość abyć minimalnie powiększył tą makietę?

Jeśli tak to na stronach angielskich oraz USA znajdziesz wiele domowych makiet nawet pod istniejące stacje w tych krajach.

oto link do takiej strony z wieloma przykładami http://www.freetrackplans.com/Layout-Plans.php

Nie wiem jak Twój angielski, ale nawet podstawowe słowa typu free track plans, railway layout plan, etc... dają w Googlach pełno możliwości.

Zbyszek poruszył bardzo ważny punkt przy projektowaniu torta. Jak uniknąć efektu że pociąg jeździ w kółko. Jak przeanalizujesz układy z linka który zapodałem to zobaczysz że większość z nich próbuje rozwiązać ten problem.

Układ który masz jest prosty ale bardzo efektowny, uwaga Archico jest moim zdaniem bardzo dobra.