• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Gdzie wlutowac kondensator

OP
OP
zgodny

zgodny

Znany użytkownik
Reakcje
428 19 0
Aby przy pomocy klawisza funkcyjnego F4 uruchomić zadziałanie wyjścia funkcyjnego Fa1, należy do CV38 wpisaćwartość 4, co odpowiada uruchomieniu 2-go bitu. Do CV61 wpisać wartość 97.

Aby uzuskać taniec rozsprzęganiec:
Do CV127 należy wpisać wartość 48
Do CV115 na początek wpisałbym 99
A do CV116 warość 155.
Potem można sobie to "wygładzić' do własnych potrzeb.
A dla dekodera Zimo MX 630R ,jakie ustawienia dla tańca rozprzeganca? .Sprzęg podłączyłem pod wolny kabelek brązowy -(wyjście FA2 oraz masę).Odpalany z klawisza MM pod F4 tam jest dźwięk rozprzegu. Wpisałem w sv38 wartość 3 i sprzęg odzywa się pod F4 MM.

Elvis

Znany użytkownik
Reakcje
1.735 62 3
A dla dekodera Zimo MX 630R ,jakie ustawienia dla tańca rozprzeganca? .Sprzęg podłączyłem pod wolny kabelek brązowy -(wyjście FA2 oraz masę).Odpalany z klawisza MM pod F4 tam jest dźwięk rozprzegu. Wpisałem w sv38 wartość 3 i sprzęg odzywa się pod F4 MM.
oraz masę? przecież to ten sam potencjał, co wyjście funkcyjne. Chyba drugi biegun to + dekodera.
Aby uruchomić taniec rozsprzęganiec sterując wyjściem FA2 należy do CV128 wpisać wartość 48.

PiotrK

Aktywny użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
332 0 0
Pamiętaj jeszcze, by zrobić zworę w miejscu R8, bez tego cały układ nie będzie podłączony do zasilania.
Dla części dekoderów (np. MX645P22) nie jest konieczne montowanie diody i rezystora.

Reakcje
37 5 0
Podepnę się pod temat jak można bo nie znalazłem tematu nie jestem elektronikiem i nie mam pojęcia o typach kondensatorów
Czy do świetlenia wagonu dwu poziomowego z dekoderem DCC mogę podpiąć kondensator bipolarny bez mostka Graetza czy lepiej ten mostek Graetza + zwykły kondensator elektrolityczny 1000 uF 25v ???

Ostatnio edytowane:
Reakcje
37 5 0
Jak wagon ma dekoder oświetlenia, to już tam jest mostek Graetza.
Sorki źle to napisałem moja wina .
Wagon nie ma dekodera to stara Bipa Schicht - 2 członowy PKP .
Ledy mam na płytkach są połączone góra dół w obu członach i zamontowane i świecą teraz muszę zamontować dekoder mam taki nano2 od Digikeijsa funkcyjny i jakiś kondensator żeby to nie mrugało jak pojedzie . A czy w tym dekoderze jest mostek tego nie wiem to by było super.
Chciałem to zrobić tak że do kabelków od kół zbieraków prądu podłączyć dekoder dalej od płytek z oświetleniem i na końcu tego oświetlenia wpiąć mostek Graetza i kondensator 25lub35 VDC 1000uF i teraz pytanie bo nie wiem znalazłem kondensator elektrolityczny bipolarny czy to można wpiąć bez tego mostka bo on jest chyba na zasilanie zmienne AC ???
Czy raczej nie kombinować i lepiej zwykły elektrolityczny na zasilanie DC przez mostek i czy to starczy te 1000 uF czy więcej ?

Załączniki

OP
OP
zgodny

zgodny

Znany użytkownik
Reakcje
428 19 0
Do dekodera Lok sound V 3,5 ,montowany w Rumunku Tilliga ,potrzebna instrukcja ,na stronie producenta są ,ale nowsze wersje. A ten fioletowy przewód to dodatkowe wyjście funkcyjne?

Załączniki

• 103,5 KB Wyświetleń: 72
  • 135,8 KB Wyświetleń: 73