• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Gdzie wlutowac kondensator

Wolskyy

Nowy użytkownik
ŁKMK
Reakcje
0 0 0
W moim gronie znajomych wszyscy lutują do lokomotyw kondensatory 25V, jeden kolega mówi, że to ze względu na ew. jazdę na analogu, wtedy mamy zapas. Ale jeżeli nie mam zamiaru jeździć na analogu, tylko na cyfrze, to czy mogę wlutować kondensator o większej pojemności, tylko 16V?
I czy to jest faktyczny powód stosowania kondków 25V, czy jest jakiś inny i np. nie mogę tego zrobić?

Ostatnio edytowane:

Bigi45

Aktywny użytkownik
Reakcje
134 3 0
Kondensator na napięcie 16V to nie jest dobry pomysł. Napięcie na kondensatorze to będzie napięcie na wyjściu centralki minus około 1,5V. Napięcie jakim zasila tor centralka zaczyna sie od 18V. Są centralki które mają wyższe napięcie. Gdyby centralka miala 18V to i tak na kondensatorze będzie około 16,5V. A nawet gdyby było troszkę mniejsze to balansowanie na górnej granicy napięcia kondensatora nie jest dobrym pomysłem.

Reakcje
22 0 0

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.967 130 86
20250528_181630.jpg

U mnie takie głośniki 8Ohm, 0,5W) na 20 mm w sklepie elektronicznym "leżą". Ale czy jest to jakieś niedostępne?

Obok jeszcze taki prostokątny: 16mm x 35mm (8Ohm, 2W).

20250528_182051.jpg

Ostrość słaba bo zdjęcie przez szybę w gablocie było zrobione.

Ostatnio edytowane:

Lyntog

Znany użytkownik
Reakcje
1.081 6 2
Też się zdziwiłem jak zobaczyłem ten głośnik. Chciałbym dorwać więcej takich jakby się gdzieś udało znaleźć. To chyba jakaś nowsza wersja loksounda 2? Nie widziałem takiego nigdy wcześniej
No właśnie ja sam szukam takich 20mm 100ohm, dlatego się zainteresowałem :D Niestety ESU już ich nie ma ofercie, jako jedynych :confused:

Zobacz załącznik 1124757

U mnie takie głośniki 8Ohm, 0,5W) na 20 mm w sklepie elektronicznym "leżą". Ale czy jest to jakieś niedostępne?

Obok jeszcze taki prostokątny: 16mm x 35mm (8Ohm, 2W).

Zobacz załącznik 1124758
Ostrość słaba bo zdjęcie przez szybę w gablocie było zrobione.
Te co wysłałeś są 8ohm, więc pasują tylko do nowszych dekoderów. Ten do Loksounda v2 jest 100ohm.

daromaro

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.967 130 86
Teraz widzę, se to 100 Ohm.
Tu mam wątpliwości czy Ohm nie powinno się pisać z duzej litery. Trochę więcej tu. Jak tak patrzę to wszystkie od "nazwisk" są pisane wielką literą.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.524 556 30
Tu mam wątpliwości czy Ohm nie powinno się pisać z duzej litery. Trochę więcej tu. Jak tak patrzę to wszystkie od "nazwisk" są pisane wielką literą.
Ale chyba niezbyt dokładnie kolega @daromaro przeczytał ten podlinkowany artykuł. Według tego artykułu wielką literą pisze się skrót nazwy pochodzącej od nazwiska, a nie pełną, spolszczoną nazwę. A więc Ω, a nie ꭥ, ale om, a nie Om (ani Ohm; to jest nazwisko, a nie nazwa jednostki miary).

1748457760922.png

Podobnie jest np. z jednostką natężenia prądu: skrót pisze się wielką literą A, ale nazwa jednostki to amper, od nazwiska Ampère.