• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

"Frania" i inne cuda PRL-u w skali 1:87

przemek_lipski

Aktywny użytkownik
Reakcje
759 10 0
Pozwolę sobie dodać, że oprócz pędzla ważna jest też gęstość farby, którą trzeba dostosować do rodzaju i wielkości pędzla, a także do wielkości malowanego elementu.
To pewnie kwestia doświadczenia - ja nadal mam często problemy z tym doborem, ale malowanie na wdechu dziś przetestowałem i faktycznie dużo daje w kwestii precyzji.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.074 387 20
To kwestia doświadczenia - ja nadal mam często problemy z tym doborem
Fakt. Tu trzeba trochę elementów pomalować i potestować, żeby dobrać odpowiednią gęstość farby. Farba musi rozpłynąć się na elemencie, ale nie może z niego spłynąć. I tu jest tzw. "pies pogrzebany". Tylko doświadczenie pozwoli na dobór odpowiedniej gęstości. Dodam tylko, że w zależności od rodzaju farby, ta gęstość niestety jest inna. Każdy rodzaj farby ma swoją najlepszą...

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
@Artur ciągle potrzebuje figurek do portu - no to się robią:)
Dwóch szyprów, obaj palący fajki...
IMG_5860.JPG
IMG_5862.JPG
IMG_5863.JPG
IMG_5866.JPG

Doszedł też tragarz lub rolnik z workiem na plecach
IMG_5858.JPG
IMG_5859.JPG

I spory zestaw mechaników samochodowych do warsztatu lub stacji CPNu
Więcej zdjęć mechaników w moim wątku samochodowym.
IMG_5839.JPG
IMG_5852.JPG

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Po tym jak dostałem pierwszą dawkę szczepionki covidowej trochę mnie zmieliło, i trzy dni wypadły mi z grafiku robót. Wszystkich oczekujących na modele proszę o wyrozumiałość. Macie do czynienia ze starszym panem i musicie to brać po prostu pod uwagę.

Dziś już normalnie zaliczyłem trening biegowy w lesie, a po wbiciu do pracowni dorobiłem drobne szczegóły do warsztatu samochodowego - wciąga mnie ten temat i na pewno będę go kontynuował. A ponieważ ostatnio dostałem się w krzyżowy ogień inspektorów BHP jako pierwsze doszły nieszczęsne kobyłki i przy okazji zrobiłem żabę.

Kobyłki są pomalowana na żółto - bo taką dostałem pracę w drugiej klasie technikum, gdy kazano mi pomalować wszystkie kobyłki na żółto w bazie ORBISu na Łopuszańskiej.
IMG_5921.JPG
IMG_5922.JPG

No i od razu wypróbowałem ją z Fiatem MR'75 WUM7534 w kolorze Sahara, jakim się rozbijałem od 86go do 91go roku. Nawet swoją odchudzoną figurkę w wojskowych spodniach sobie ustawiłem do zdjęcia:) Takie modelarskie wspomnienie.
IMG_5918.JPG
IMG_5920.JPG

A na koniec chciałbym dodać nieco pieprzu do tej mdłej zupy:devil:
Dwie babki w błyszczących lateksowych wdziankach z moimi nowymi Fiatami:cool: Jestem stary fetyszysta i nie mogłem się powstrzymać:podstepny:
Więcej fotek babek i Fiatów zamieszczę dziś w wątku samochodowym.
IMG_5908.JPG

Zbyszek

Znany użytkownik
Reakcje
929 79 5
Ostatnia fotka jak z prospektu Fiata. :)
Chętnie bym zamówił, ale obawiam się, że mogłoby to się zakończyć rozwodem.:confused:
Dzisiaj odebrałem zamówione dziewczyny.(y)
Jest to modelarstwo przez duże M, rękodzieło przez ogromne R.
I ten biedny @Artur , próbujący się przebić przez PMMowy czat w temacie Adamowych figurek.:ROFL:
gdy wałkowano temat figurek.

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
I ten biedny @Artur , próbujący się przebić przez PMMowy czat w temacie Adamowych figurek.:ROFL:
gdy wałkowano temat figurek.
Nawet nie wiem co to jest PMMowy czat... :niepewny: I czemu Artur był biedny?

Acha, Zbyszku, pamiętaj proszę, że obcasy pań są piękne i filigranowe, ale nie są z metalu:)
Trzeba do nich jak do całej kobiety - no wiesz - z czuciem ;)

Dariusz71

Aktywny użytkownik
Reakcje
961 2 0
Po tym jak dostałem pierwszą dawkę szczepionki covidowej trochę mnie zmieliło, i trzy dni wypadły mi z grafiku robót. Wszystkich oczekujących na modele proszę o wyrozumiałość. Macie do czynienia ze starszym panem i musicie to brać po prostu pod uwagę.

Dziś już normalnie zaliczyłem trening biegowy w lesie, a po wbiciu do pracowni dorobiłem drobne szczegóły do warsztatu samochodowego - wciąga mnie ten temat i na pewno będę go kontynuował. A ponieważ ostatnio dostałem się w krzyżowy ogień inspektorów BHP jako pierwsze doszły nieszczęsne kobyłki i przy okazji zrobiłem żabę.

Kobyłki są pomalowana na żółto - bo taką dostałem pracę w drugiej klasie technikum, gdy kazano mi pomalować wszystkie kobyłki na żółto w bazie ORBISu na Łopuszańskiej.
Zobacz załącznik 814433 Zobacz załącznik 814434

No i od razu wypróbowałem ją z Fiatem MR'75 WUM7534 w kolorze Sahara, jakim się rozbijałem od 86go do 91go roku. Nawet swoją odchudzoną figurkę w wojskowych spodniach sobie ustawiłem do zdjęcia:) Takie modelarskie wspomnienie.
Zobacz załącznik 814435 Zobacz załącznik 814437

A na koniec chciałbym dodać nieco pieprzu do tej mdłej zupy:devil:
Dwie babki w błyszczących lateksowych wdziankach z moimi nowymi Fiatami:cool: Jestem stary fetyszysta i nie mogłem się powstrzymać:podstepny:
Więcej fotek babek i Fiatów zamieszczę dziś w wątku samochodowym.
Zobacz załącznik 814438
Nie wiem jak Pan to robi, ale robi to Pan mistrzowsko. Wielkie pokłony jestem pod ogromnym wrażeniem Pańskich prac.
Mam jedno pytanie, jakich okularów lubi szkieł Pan używa w pracowni?

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
@Dariusz71
Komplementy przyjmuję zawsze i wszędzie:cool:, ale jak jeszcze raz napiszesz do mnie "Pan" to znać cię nie chcę;) Jestem Adam i już.
Okulary mam do czytania a na to zakładam takie modelarskie okulary powiększające dostępne w każdym sklepie modelarskim.

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Jakiś czas temu jeden z klientów spoza forum zamówił u mnie milicjanta w kasku z MZtką. Miałem problem z Haulerem, bo albo go nie było na stanie w necie, albo fizycznie nie miałem do niego serca. Wykonałem kiedyś model cywilnej MZtki Haulera, ale kleiła się fatalnie, namordowałem się i... dlatego zrobiłem ten motor we własnym zakresie. Przy okazji wersji milicyjnej/wojskowej zrobiłem przy okazji wersję cywilną z długą kanapą.

MZtki już się robią - będą w cenie Osy czyli 70pln
IMG_5928.JPG
IMG_5929.JPG
IMG_5930.JPG
IMG_5931.JPG

Wreszcie gliniarz może się przesiąść z WSKi na MZtkę:cool:
IMG_5932.JPG

Ostatnio edytowane:

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.074 387 20
Strach zaglądać do Twojego tematu Adamie. Robisz coraz ciekawsze projekty. (y) Znów szukam szczeny na podłodze... o_O
MZ-ka wypisz-wymaluj taka jaką miał mój sąsiad z bloku.

jestrabh

Znany użytkownik
Reakcje
2.820 40 1
Fenomenalne te MZ- ty(y) Piękna kolejna Twoja robota Adamie. Pełen szacun za to wszystko co zrobiłeś i pokazałeś ostatnio na tych stronach.
Nie rozumiem tylko dlaczego określasz mnie jako „ klienta z poza forum” ???:p

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.418 110 1
Będzie znowu o dwóch kółkach i będzie ze wstępem - starsi pamiętają doskonale, ale młodzież jest też obecna więc potruję trochę:)

Na początku 70tych zakochałem w przepięknym motocyklu z kieleckich zakładów. Mam na myśli model M17 "Gazela".
Wielu ludzi uważa, że zerżnęliśmy go z niemieckiej MZtki, ale jego rodowód jest wcześniejszy. Piękna i odważna jak na końcówkę lat 60tych stylistyka bardzo wyróżniała się na tle innych polskich konstrukcji. Osłonięty łańcuch, nowatorskie zawieszenie przedniego koła, elegancka i funkcjonalna pokrywa na wlew paliwa, która po skręceniu kierownicy uniemożliwiała powszechne w tamtych czasach kradzieże paliwa. Wprawdzie zintegrowany z bakiem reflektor był niezbyt dobrym rozwiązaniem zwłaszcza na krętych drogach leśnych, no ale był to wtedy szyk mody. Stosunkowo nowoczesny był też silnik ale dosyć skomplikowany. Po raz pierwszy w Polsce projektując silnik dopasowano kształt obudowy do całej stylistyki pojazdu i zgrabnie "otulono" go blachami.

Niestety, zaawansowana technologicznie i stosunkowo droga Gazela przegrała z rodzimą konkurencją. Ci których było na to stać, woleli dozbierać pieniądze i jeździć Maluchem, a tych których nie było stać kupiło prostą jak budowa cepa WSKę, którą dało się naprawić przy pomocy drutu i młotka. Szkoda, bo w zasadzie wszystkie późniejsze konstrukcje jednośladowe w Polsce były banalne i nudne jak flaki z olejem.

Gazelę oferowano w dwóch podstawowych wariantach kolorystycznych (z pewnymi drobnymi zmianami). Oto one:)
IMG_5936.JPG
IMG_5937.JPG
IMG_5938.JPG
IMG_5939.JPG
IMG_5940.JPG

A tu "Pojedynek potworów" - porównanie z konkurencją z bratniej NRD - Gazela przy MZtce wyglądała rzeczywiście jak... gazela:)
IMG_5941.JPG
IMG_5942.JPG
IMG_5943.JPG

I odwieczny dylemat kupującego - jaki kolor wybrać:cool:
IMG_5945.JPG

Ostatnio edytowane:

Paweł.W-wa

Znany użytkownik
Donator forum
Reakcje
1.705 17 0
Adam! Weź Ty się ogarnij, co??? Nie boję się Ciebie i powiem: sadysta jesteś!!! ;):LOL::LOL::LOL: Znęcasz się nad gawiedzią prezentując powyższe!!!
PS
Dla niewtajemniczonych - groził mi onegdaj!!! Oczywiście to tylko żarcik taki, żeby uśmiech choć mały się na twarzoczaszce pojawił, a nie tylko.... ;)

Po PS - Jesteś Adam GIENIUŚ! Piękna robota!!!(y)(y)(y)

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
12.908 527 30
Wprawdzie zintegrowany z bakiem reflektor był niezbyt dobrym rozwiązaniem zwłaszcza na krętych drogach leśnych, no ale był to wtedy szyk mody.
Dokładnie tak samo było w MZ 250, stąd właśnie podejrzenie o skopiowanie projektu MZ-ki przy projektowaniu "Gazeli". Ale kto kogo i czy w ogóle kopiował, tego nie wiem.