• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

"Frania" i inne cuda PRL-u w skali 1:87

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
28.297 391 20
Niemniej te duże długie ogórki to dla mnie ogórki z obecnych produkcji ;-) , stąd się wzięła moja uwaga.
Duże ogórki też były w czasach PRL-u. Pamiętam jak moja matka robiła z takich ogórków mizerię. Może nie były sprzedawane na targu i nie były oferowane w skrzynkach, ale na pewno były dostępne w warzywniakach.

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
433 22 4
No i wywiązała się dyskusja o ogórkach. "badylarstwo" to był początek tego co mamy, czyli coś co jest sztucznie wytwarzane. Może na początku to był smak ogórka, niemniej ze sztucznej hodowli. Proponuję zakończyć temat tych wielkich ogórków zanim zejdziemy na inne tematy i nie zaśmiecajmy wątku Adama.

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Się porobiło.
Zima zaskoczyła drogowców a mnie inna klęska znana z PRLu - Klęska urodzaju.
Bardzo się cieszę, że moje skrzynki warzywno owocowe i beczki wam przypadły do gustu. Przedwczoraj musiałem uruchomić linię produkcyjną.
Oczekujących przepraszam, ale jak widzicie nie poddaję się:cool:
Poniżej beczki i skrzynki schną po czterech warstwach farby.
IMG_5395.JPG

Sprawa druga
Dostaję pytania o rozmiar skrzynek. Przypominam, że jesteśmy w PRLu. Dziś sprawa wygląda nieco inaczej, i stosuje się skrzynki niższe, ale wtedy zdecydowanie dominowały skrzynki wyższe. Ja je nazywam cztero-szczebelkowce. Jeśli ktoś kupuje moje skrzynki niemalowane bardzo łatwo można je obniżyć przy pomocy skalpela o jedną warstwę szczebelków lub nawet o dwie. W drugą stronę byłoby znacznie trudniej;)
DD5WCARXkAAkOQ_.jpg large.jpg

avecez

Aktywny użytkownik
Reakcje
433 22 4
Czekam cierpliwie na Twoje cudeńka ;-) .
Ponieważ jest teraz także "wysyp" Żuków do montażu to można zrobić taką scenkę z targu jak na fotce, którą załączyłeś.

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Wątek jest o Frani... czyli w zasadzie boska Fran (Frania) Jeffries nie jest wielkim offtopem. Nie była ona wprawdzie cudem PRLu a raczej ozdobą zgniłego Zachodu, ale jej osoba ściśle wiąże się z figurkami które niedługo pokażę.

Na razie na zanętę, moja inspiracja:devil:

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Trochę mam przesyt robienia i malowania ciągle facetów. Babki się fajniej ubierają i mają zwykle ładniejsze nogi:podstepny:

Cofamy się dziś do przełomu lat 50-60tych. Ideałem kobiecego piękna, które podkreślano ubiorem, były szerokie biodra, szczupłe łydki, pełne biusty i odsłonięte szyje. Z powodu braku Syreny lub Warszawy figurki pokażę przy Fiacie.

Zależało mi cholernie na szpilkach i włożyłem w nie naprawdę sporo serca, ale udało mi się osiągnąć satysfakcjonujący efekt.
Figurka siedząca pasuje zarówno do moich ławek parkowych jak i krzeseł. Miłego oglądania:)
IMG_5471.JPG
IMG_5472.JPG
IMG_5473.JPG
IMG_5474.JPG

IMG_5467.JPG
IMG_5468.JPG
IMG_5469.JPG

Nie mogłem się powstrzymać, by nie zrobić rudej babki w czerwieni:devil: Któż nie pamięta kultowej sceny z boską Kelly LeBrock:love:

PQKH6281.JPG
IMG_5464.JPG
IMG_5466.JPG

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Kontynuacja wątku kobiecego.
Posuwamy się dekadę do przodu. Lata 60te - krótkie i obcisłe spodnie (czasem miały jeszcze narciarskie zakończenie nogawek, ale ten szczegół mi nigdy nie leżał więc go odpuściłem). Szpilki i przylegające do ciała bluzeczki. W sumie ten wzorzec modowy idealnie sprawdzi się i w latach późniejszych, gdy moda na rurki powracała:)

IMG_5501.JPG

IMG_5502.JPG
IMG_5503.JPG
IMG_5504.JPG
IMG_5507.JPG
IMG_5508.JPG