• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

"Frania" i inne cuda PRL-u w skali 1:87

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.559 301 15
Zawsze mam problem z takimi zamrożonymi w ruchu scenami na makiecie. Pół biedy diorama, ale nie pasuje mi rozwiany włos zatrzymany w kadrze obok śmigających pociągów czy samochodów.
Aczkolwiek lepsze młode babki niż stare baby ;) Popieram. Zaraz jakąś sam wydziergam i podeślę Mateuszowi. Gdzieś miałem laski w 3D...

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
pani w miniówce, długi szal i rozwiane włosy, tak postać podczas jazdy.
Tiaaa... A odlewanie figurki zamówię w odlewni Huty Warszawa:podstepny:
Marek, bój się boga... i miejże litość - długi szal odlewać w żywicy?!!!:eek:
Z drugiej strony te buty... i rękawiczki... i okulary z pierwszego zdjęcia...:p

A tak serio to myślałem o czymś takim:
5116-108-1024x490-1024x490.jpg

tylko szczerze mówiąc, mimo że jestem zagorzałym wielbicielem damskich nóżek, to ich modelowanie to dla mnie mordęga. Jakbym się nie starał zawsze mi nogi panczenistki wychodzą:cry:

Astro

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
10.559 301 15
Ale ale - szal nie musi być odlewany! Ostatnio trawiąc blachy musiałem przerwać trawienie bo zaczęły znikać detale, ale duże płaszczyzny zostały niedotrawione - powstały mi blaszki na oko 0,05mm - mimo to mocniejsze niż folia alu. Można uformować szalik z czegoś takiego, albo z w/w folii zabezpieczonej klejem. Adam, nie poddawaj się.
Co do nóżek - no - tutaj faktycznie może być nie lekko...

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
27.815 390 20
Coraz ciekawsze projekty realizujesz Adamie. Jestem pod wrażeniem i znów zaczynam wydeptywać drogę po uzyskanie asygnaty na zakupy takich PRL-owskich cudeniek.

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Zanim wszyscy ulegniemy szałowi uniesień na widok pięknych kobiet wracam do pana Wojtka. Ochrzciłem tym imieniem figurkę motocyklisty bo tak właśnie na przełomie lat 60tych i 70tych wyglądał mój o dwadzieścia lat starszy brat cioteczny Wojtek zwany "Czajką" śmigający na swoich maszynach po wąskich uliczkach warszawskiej Ochoty. Być wtedy w przedszkolu i mieć dorosłego brata z motocyklem... No to było coś.

Figurka w ciemnej kurtce, spodniach "teksasach" (czyli PRLowskich jeansach szytych w szczecińskich zakładach "Odra") o charakterystycznym ciemnym kolorze i dość luźnym kroju. Na rękach motocyklowe rękawice (muszkieterki) a na głowie oczywiście orzech z fasonem rozpięty pod szyją. W tym świetle barwy trochę się zlewają, ale w rzeczywistości jest większe zróżnicowanie kolorystyczne.

Osa bez kierownicy i kanapy bo to model roboczy, ale po weekendzie motocyklista będzie już siedział na docelowej i kompletnej maszynie.
IMG_1957.JPG
IMG_1958.JPG
IMG_1960.JPG
IMG_1961.JPG
IMG_1962.JPG

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
27.815 390 20
Kolejny kapitalny model. Ty Adamie chcesz mnie przyprawić o palpitację serca. Przecież ja nie wyrobię z załatwianiem talonów na te PRL-lowskie modele. Co jeden to ciekawszy. Już mi pierwszy sekretarz organizacji partyjnej jedynej słusznej w PRL-u zamyka drzwi przed nosem jak mnie widzi... ;)

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Temat pierwszy na dziś to Suchedniów.
Dokończyłem malowanie widlaków - doszedł wash by uwypuklić tu i ówdzie geometrię bryły. "Cytrynkę" specjalnie trochę bardziej ubrudziłem, a "Pomarańczka" dostała na razie postarzoną paletę od Kotebiego, ale docelowo chciałbym w zestawie VIP dołączyć skrzynię jak na fotografii, która była moją inspiracją.
IMG_1939.JPG
IMG_1940.JPG
IMG_1942.JPG
IMG_1943.JPG

Drugi temat to Osy.
Planuję robić je w dwóch wersjach - OsaZ ze skręconą kierownicą (jako model zaparkowany pod garażem czy sklepem) oraz OsaU - z kierownicą na wprost (wersja uniwersalna czyli jadąca, po doklejeniu motocyklisty lub też jako zaparkowana).
Wersja "Z" powstała, bo uważam, że stojący motocykl zyskuje na realizmie gdy ma a skręconą kierownicę, a dodatkowo bryła sama w sobie staje się bardziej ciekawa przestrzennie.

Aktualnie pracuję nad paletą kolorystyczną. Jak na razie wybrałem malowanie kremowo-białe, szaroniebieskie i groszkowo zielone (bo tych jestem pewien). Malinową dorzuciłem jako eksperyment i ukłon w stronę Żony, która mnie o taką poprosiła.
Na razie pokazuję modele w wersji "Z" pomalowane, pociągnięte półmatem i lekkim washem.
IMG_1944.JPG
IMG_1946.JPG

IMG_1948.JPG
IMG_1951.JPG

I na koniec przypomnienie o jakiej wielkości modeli mówimy. Po oglądaniu zbliżeń czasem sam zapominam jakie to wszystko filigranowe jest.
Mam nadzieję, że moja kolekcjonerska linia biżuterii modelarskiej przypadnie Wam do gustu.
IMG_1954.JPG

OP
OP
Adam66

Adam66

Znany użytkownik
Producent
Reakcje
6.423 110 1
Dziś krótka relacja z warsztatu.
Jak wiecie nie cierpię nie mieć czegoś rozgrzebanego więc w przerwach w odlewaniu i malowaniu Os wróciłem do starego tematu babiny ze straganem. Jak zwykle zaczęło się od zdjęcia. Spodobała mi się babcia po lewej jako dość uniwersalna postać, bo z tą torbą i bez straganu może być równie dobrze pasażerką czekającą na jakiejś małej stacyjce.
466606.jpg

Do wyfrezowanych jajek i oskubanych kuraków dorobiłem kobiecinę w chustce. Na razie posadziłem ją na jakimś worku, a dla dodania atmosfery i by upodobnić scenkę do tej ze zdjęcia, dołożyłem worki z kartoflami, które kiedyś pokazywałem wraz z wagą. Całość zapodkładowałem, żeby lepiej było widać niedoróbki. Jeszcze sporo szpachlowania i szlifowania mnie czeka ale ogólny klimat już jest. Muszę jeszcze dorobić figurce bruzdy na policzkach koło nosa bo póki co stanowczo za młodo jak na babcię wygląda i dopracować draperię na ubraniu. Ostatnio doskonalę metodę modelowania poprzez nakładanie warstwami półpłynnej szpachlówki. Tak modelowałem figurki w N-ce.
IMG_1970.JPG
IMG_1971.JPG
IMG_1972.JPG

Na koniec garść fotek z epoki, które mnie nastrajają do kontynuowania tematu sprzedaży ulicznej.
4d2573af375b7c5b1ae92b30f938932a.jpg
5375 polna bazar 1981.jpg
a.jpg
EA Kram L.jpg
1587_2_handel-w-prl_1.jpg

Kris

Znany użytkownik
Reakcje
3.519 68 5
Jasna pała! Zbankrutuję przez Was....
Tam Robo kuszetka, tu figurki i jeszcze zaległa waga i saturator.....Żona mnie wyklnie... ;)
Adamie, trzeba pomyśleć nad produkcją seryjną gotowych cudeniek. :)