• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Konwersja Fleischmann BR38 na Ok1

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.157 26 1
Z tą "dokumentacją" to już nie popadajmy w skrajności. Pomijając na pierwszy rzut oka widoczne różnice takie jak ilość tych "dzwonów" na kotle, jak i dach budki, nie sądzę aby wyglądem armatury (rurki, i ten cały osprzęt wokół kotła) 310 znacząco różnił się choćby od wielu innych egzemplarzy znanych z licznych zdjęć w sieci internet. Do celów zabawy na makiecie wystarczy (co nie znaczy że to hop-siup) upodobnić go do jakiegokolwiek innego egzemplarza nadając mu numer 310 i będzie git. Pewnie nie wszystkim spodoba się to co piszę, ale skoro kolega uparł się na 310, to chyba innego wyjścia nie ma. Chyba że znajdzie numer boczny lepiej udokumentowany na zdjęciach.

No to jest już nas przynajmniej dwóch, mających ten sam punkt widzenia na sprawę wierności z oryginałem. Posłużę się pewną analogią; Picasso w pewnym okresie swojej twórczości malował portrety, które,- jak większość wie - dość znacznie odbiegały od "oryginału", a jednak w świecie sztuki uznane są jako portrety i nikt tego nie kwestionuje. Myślę, że z modelarstwem jest podobnie.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.054 448 99
Picasso w pewnym okresie swojej twórczości malował portrety, które,- jak większość wie - dość znacznie odbiegały od "oryginału", a jednak w świecie sztuki uznane są jako portrety i nikt tego nie kwestionuje. Myślę, że z modelarstwem jest podobnie.
W to mnie nie mieszaj :LOL:
Kompromisy są potrzebne, ale - że tak powiem - nie popadajmy w skrajności. Mi się Picasso nie podoba.

OP
OP
P

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.335 94 9
Na początku miała to być lokomotywa Ok1 z DOKP Dolnoślaskie albo z zachodniej polski i powracam do tego pomysłu przy jednoczesnym przeglądnięciu dostępnych zdjęć wyszukałem do wyboru
Ok1-334 https://plumbloco.smugmug.com/keyword/260674;ok1;334/i-n3fFJ5h
Ok1-37 http://www.locomotives.com.pl/Passenger Steam Locomotives/Ok1_38.htm
Ok1-406 z jaworzyny https://flic.kr/p/78onW8 Ta ostatnia mi szczególnie pasuje bowiem wagony z wrocławia i rewizja lata 70.XX wieku
Dziekuję wam za dotychczasową pomoc i fachowe doradztwo - pytanie I odnośnie tabliczek - czy jestem skazany na kluba czy jest jakaś konkurecja ?

Maslo

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
PKMK
Producent
Reakcje
419 4 0
pytanie I odnośnie tabliczek - czy jestem skazany na kluba czy jest jakaś konkurecja ?
A co takiego nie pasuje Tobie w tabliczkach Kluby? Że miałbyś nimi okaleczyć swój na pewno udany model, którym zdobędziesz za pewne zaszczytne miejsce na podium w jakim kolwiek prestiżowym konkursie. Oby najwyższe.

Stary ... więcej pokory. Nie pokazałeś niczego konkretnego. Nawet nie zajrzałeś do żadnej fachowej literatury, nie zebrałeś osobiście żadnego konkretnego materiału "dowodowego". Nie pokusiłeś się nawet o zapoznanie z artykułami ogólnie dostępnymi na temat przebudowy tego modelu. Forumowicze, wykonują za Ciebie największą pracę, liczysz na to że uda Ci się psim swędem wszystko dostać za tzw. frajer. A do tego na koniec jeszcze piszesz w takim ochydnym tonie o naszym przyjacielu Zbyszku, który odwala świętną robotę, produkując przepiękne rzeczy do naszych makiet. Sory... nie wytrzymałem. Weź się ogarnij, bo jesteś niczym kupa liści rozdmuchana przez wiatr. Wiele osób chętnie Ci pomoże. Ale nikt nie zrobi za Ciebie całej roboty. Modelarstwo redukcyjne to wyższy poziom wtajemniczenia. Zanim model powstanie, nie rzadko dłużej, trwa samo kompletowanie dokumentacji. Więc Twój hurraoptymizm jest poniekąd, lekko niesmaczny. Co do konkurencji dla Kluby, nawet też nie pokusiłeś się o poszukanie informacji na ten temat. Masakra... Jak masz jakieś uwagi co do wykonania detali od Kluby, zawsze możesz wykonać swój własny projekt i zlecić go do wytrawienia. Ale za pewne zaraz się zapytasz czy nie ma gdzieś gotowych rysunków tabliczek i czy nie wiemy kto by mógł to wytrawić... Czy może mnie tu zaskoczysz? Przemyśl temat.

OP
OP
P

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.335 94 9
A co takiego nie pasuje Tobie w tabliczkach Kluby? Że miałbyś nimi okaleczyć swój na pewno udany model, którym zdobędziesz za pewne zaszczytne miejsce na podium w jakim kolwiek prestiżowym konkursie. Oby najwyższe.

Stary ... więcej pokory. Nie pokazałeś niczego konkretnego. Nawet nie zajrzałeś do żadnej fachowej literatury, nie zebrałeś osobiście żadnego konkretnego materiału "dowodowego". Nie pokusiłeś się nawet o zapoznanie z artykułami ogólnie dostępnymi na temat przebudowy tego modelu. Forumowicze, wykonują za Ciebie największą pracę, liczysz na to że uda Ci się psim swędem wszystko dostać za tzw. frajer. A do tego na koniec jeszcze piszesz w takim ochydnym tonie o naszym przyjacielu Zbyszku, który odwala świętną robotę, produkując przepiękne rzeczy do naszych makiet. Sory... nie wytrzymałem. Weź się ogarnij, bo jesteś niczym kupa liści rozdmuchana przez wiatr. Wiele osób chętnie Ci pomoże. Ale nikt nie zrobi za Ciebie całej roboty. Modelarstwo redukcyjne to wyższy poziom wtajemniczenia. Zanim model powstanie, nie rzadko dłużej, trwa samo kompletowanie dokumentacji. Więc Twój hurraoptymizm jest poniekąd, lekko niesmaczny. Co do konkurencji dla Kluby, nawet też nie pokusiłeś się o poszukanie informacji na ten temat. Masakra... Jak masz jakieś uwagi co do wykonania detali od Kluby, zawsze możesz wykonać swój własny projekt i zlecić go do wytrawienia. Ale za pewne zaraz się zapytasz czy nie ma gdzieś gotowych rysunków tabliczek i czy nie wiemy kto by mógł to wytrawić... Czy może mnie tu zaskoczysz? Przemyśl temat.
Sorry ale chciałem tylko zapytać - czy tabliczki do parowozów są tylko od kluby ? nie chciałem nikogo urazić a w dodatku jestem młody a nie stary ale już zostało postanowione żę tabliczki i reflektory wezmę od kluba i ......................... na tym polega moja choroba że nie mam doświadczenia, naprawdę

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.495 553 30
A co to jest "kluba"? Bo jak masz na myśli Zbigniewa Klubę, to nie "od kluba" tylko "od Kluby" - wielką literą bo to nazwisko (a nawet, jeśli by to była tylko nazwa firmy, to też pisze się wielką literą) i z odmianą przez przypadki. I proszę nie tłumaczyć, że pisałeś szybko z telefonu.

Miałem już nie reagować na błędy, ale nie wytrzymałem...

OP
OP
P

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.335 94 9
To sklep , ludzie stronę internetową też odmieniamy przez przypadki ?
A co to jest "kluba"? Bo jak masz na myśli Zbigniewa Klubę, to nie "od kluba" tylko "od Kluby" - wielką literą bo to nazwisko (a nawet, jeśli by to była tylko nazwa firmy, to też pisze się wielką literą) i z odmianą przez przypadki. I proszę nie tłumaczyć, że pisałeś szybko z telefonu.

Miałem już nie reagować na błędy, ale nie wytrzymałem...

Maslo

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
PKMK
Producent
Reakcje
419 4 0
Sorry ale chciałem tylko zapytać - czy tabliczki do parowozów są tylko od kluby ? nie chciałem nikogo urazić a w dodatku jestem młody a nie stary ale już zostało postanowione żę tabliczki i reflektory wezmę od kluba i ......................... na tym polega moja choroba że nie mam doświadczenia, naprawdę
To nie choroba, tylko wasze dzisiejsze niedorajdzctwo . Pewnie jak się wam wyłączy prąd i przestanie router pracować, życie wam dzisiejszym maturzystom zacznie walić. Nikt nie chce Ciebie ganiać za brak wiedzy, wielu chętnie się z Tobą podzieli, wielu doradzi, lub nawet jak dobrze poszukasz to niektórzy pomogą wykonać jakiś detal. Ale musisz nauczyć się tego o co w tym wszystkim chodzi. Po kolei. Masz bazę, musisz zbierać dokumentację. Wiele na pewno cennych informacji znajdziesz w niemieckich publikacjach. Nie będzie to łatwe wyzwanie. Ale internet pomoże Ci z pewnością ustalić jakieś tytuły ksiązek. Potem jakoś musisz się do nich dokopać. Wielu w Polsce je posiada, może Ci cos poskanują, może nawet udostępnią. Nie pytaj kto , bo tego nie wiem. No i jak już zbierzesz ten niekiedy całkiem obszerny stosik papieru, możesz zabrać się za model. O matko... coś czuję że tutaj nie dasz nam żyć.

luc1979

Znany użytkownik
Reakcje
280 0 0
Ok1-406 to moim zdaniem najlepszy wybór do konwersji. Biorąc pod uwagę model bazowy to po pierwsze - zgadza się ilość i rozmieszczenie zbieralników pary oraz piasecznicy, po drugie zgadza się kształt dachu. Nie analizowałem dokładnie wszystkich detali, ale na pierwszy rzut oka nie pasuje tylko poręcz na drzwiach dymnicy, bo na FL wogóle jest chyba odlana w całości, więc wypadałoby zmienić na taką jaki robi np. APM.
Wreszcie co istotne, na Flickr są zdjęcia z lat 70 tego egzemplarza z każdej możliwej strony. A jak się dobrze poszuka na w galeriach Hansa Phillipa, to znajdzie się i takie fotki, których nie ma na Flickrze;

OP
OP
P

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.335 94 9
Ok1-406 to moim zdaniem najlepszy wybór do konwersji. Biorąc pod uwagę model bazowy to po pierwsze - zgadza się ilość i rozmieszczenie zbieralników pary oraz piasecznicy, po drugie zgadza się kształt dachu. Nie analizowałem dokładnie wszystkich detali, ale na pierwszy rzut oka nie pasuje tylko poręcz na drzwiach dymnicy, bo na FL wogóle jest chyba odlana w całości, więc wypadałoby zmienić na taką jaki robi np. APM.
Wreszcie co istotne, na Flickr są zdjęcia z lat 70 tego egzemplarza z każdej możliwej strony. A jak się dobrze poszuka na w galeriach Hansa Phillipa, to znajdzie się i takie fotki, których nie ma na Flickrze;
Dziękuje za potwierdzenie i odpowiedz merytoryczną , teraz muszę poszukać dat rewizji i numerów tendra bo nie za bardzo widać na tym zdjeciu
Tak więc już postanowionę wszem i wobec , będzie to model Ok1-406 tylko gdzie te wszystkie informacje znajdę ................................................?

OP
OP
P

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.335 94 9
Skompletowałem następuje informacje
Numeracja samej lokomotywy Ok1-406
Numeracja tendra 22D2-151
Przydział prawdopodobnie par.jaworzyna ślaska
Daty rewizji nie widać a wózki tendra czarne czy czerwone ? Proszę o wyjaśnienie wątpliwości.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.495 553 30
OP
OP
P

Pawelec PKP

Znany użytkownik
Reakcje
1.335 94 9
A w moim 406 są chyba czarne wózki albo tumany kurzu... Sam nie wiem ale chyba zrobię je na czerwono, doradzcie mi sami bo czerwone się ładnie prezentują. Proszę o opinie

Adamzalesie

Znany użytkownik
Reakcje
284 45 10
Nie tylko, mogą być również Twoje. Zaprojektuj je i wytraw i będzie git.

hamulcowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.157 26 1
A w moim 406 są chyba czarne wózki albo tumany kurzu... Sam nie wiem ale chyba zrobię je na czerwono, doradzcie mi sami bo czerwone się ładnie prezentują. Proszę o opinie
Zrób tak, żeby Tobie się podobało. Robisz to dla siebie, a nie innych, tym bardziej, że niektóre odpowiedzi na Twoje pytania brzmią, jak by ktoś robił łaskę, że odpowiada. Nie wiem skąd to się bierze, ale niektórzy uczestnicy różnych dyskusji na forum z góry zakładają złe intencje osoby, która o coś pyta i doszukują sie drugiego dna w sformułowaniach postów. A, że małą literą, a że "jakiś", a że konkurencja itd.
Staraj się nawiązywać kontakty z ludźmi życzliwymi, a unikaj ortodoksów. Szukaj granicy między hobby, a zajobem. (Kiedyś była na Bugu).

garou

Znany użytkownik
Reakcje
5.054 448 99
Coś mi się wydaje że huk z tej konwersji będzie bo widzę, że pytasz o to, co wiedzieć powinieneś zanim tu napisałeś. Pytania więc wskazują na totalną niewiedzę, wręcz nieporadność w zbieraniu danych (w dobie dostępu do netu), a tu trza wykazać jeszcze umiejętności manualne na wyższym poziomie.

Sorry, ja tego nie widzę jakoś, aczkolwiek życzę temu bazowemu egzemplarzowi jak najlepiej...

Maslo

Znany użytkownik
FREMO Polska
H0e
PKMK
Producent
Reakcje
419 4 0
Była wydana kiedyś taka książka o konstrukcjach parowozów produkcji polskiej dla PKP i eksport. Nie pamiętam kto był autorem ale, chyba Bogdan lub Edward Pokropiński. Na początku lub na końcu tego albumu były w bardzo schematyczny sposób pokazane jak były malowane różnego rodzaju maszyny.

Nie mniej jednak, po kilku minutach poszukiwań w internecie ... ehhh.. natknąłem się na takie coś :

http://www.parowozy.com.pl/os.htm

U dołu strony masz słownie wytłumaczone, w jaki sposób prawidłowo malowało się parowozy na PKP. I ten opis jest zgodny z powrzechnie znanymi zasadami, które jak wiadomo różnie były egzekwowane. Myślę że mógłbyś spojrzec na temat kolegi @FENIX o jego konwersjach modeli, i przewertować jego wszystkie strony aby wyrobić sobie jakiś pogląd, jak to powinno wyglądać, a jak wyglądało faktycznie. I sobie porównasz swoje zdobyczne fotki i podejmiesz sobie sam decyzje. Bo jeżeli pytasz o opinie... to ostatnio podoba mi sie niebieski. Ale wiesz ... rzecz gustu.

mafo

Moderator Forum Samochodowego
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
26.860 388 20
Tak więc już postanowionę wszem i wobec , będzie to model Ok1-406 tylko gdzie te wszystkie informacje znajdę
Najwięcej informacji znajdziesz w internecie. Pytaj "wujka Google", on z reguły odpowiada i to konkretnie. Szukaj stron internetowych o parowozach to na pewno znajdziesz informacje o OK1-406. Przeczytaj jeszcze raz ze zrozumieniem wpis kolegi @luc1979, bo on tam podał Ci gdzie szukać zdjęć tego parowozu.
Sam nie wiem ale chyba zrobię je na czerwono, doradzcie mi sami bo czerwone się ładnie prezentują. Proszę o opinie
Musisz się zdecydować, czy będziesz robił parowóz, który ma się Tobie podobać i zrobisz go w takich kolorach jak lubisz, czy będziesz robił parowóz na wzór oryginału. Jak ma być oryginał to szukaj dokumentacji, a jak ma być wg Twoich preferencji, to ta cała nasza dyskusja nie ma sensu, tylko rób ten parowóz jak chcesz, maluj w kolorach jakie lubisz... Ten model ma się przecież Tobie podobać i Tobie dać satysfakcję. :)