Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Szafki i stoły warsztatowe wstawione, zastanawiam się jeszcze nad figurkami, żeby wstawić parę sztuk do wnętrza, powinno jeszcze bardziej ożywić tą scenerię.
Teraz pomału zaczynam bawić się z dachem
Powiem szczerze że jak na pierwsze budynki kartonowe zrobione w swoim życiu, (nie licząc modeli z Małego Modelarza z okresu dzieciństwa) to jestem zadowolony, z efektu jaki udało mi się osiągnąć. Mała aktualizacja postępu prac przy dachu, teraz będę montował diodę do lampy która będzie zamontowana między wrotami wjazdowymi i rury spustowe rynien dachowych.
Jak to należy rozumieć, czy tak:
"Szafki wąskie, szafki dwudrzwiowe, stoły, regały i taborety to blaszka 0,15mm mojego projektu" - czyli wszystko to projekt kolegi Hajka,
czy tak:
"Szafki wąskie, szafki dwudrzwiowe, stoły, regały to Stangel, a taborety to blaszka 0,15mm mojego projektu"?
Przepraszam za jakość, ale tak na szybko zrobione telefonem.
Na tej fotce są szafa dwudrzwiowa, szafka wąska, krzesła.
Stołów i regałów na blaszce już nie mam, bo wszystkie zostały polutowane. Już narysowałem i mam wytrawione biurka i regały biurowe do dyspozytorni, która będzie budowana po zakończeniu tego budynku.
Jeszcze chciałbym pokazać metodę robienia rynien, bo mam takie zapytania na PW
Blaszka miedziana 0,1mm pocięta na paski i wstępnie ukształtowana, następnie przeciągana przez przeciągadło o otworach półokrągłych aż do odpowiedniego wymiaru.
W blaszce pod wpływem kształtowania powstają naprężenia co widać na czwartej fotce. Lekko trzeba wyżarzyć i po ostygnięciu naciągnąć aby uzyskać prostą nie skręconą rynnę. Lutujemy dekle na końcach oraz uchwyty, malowanie i montaż na budynku
Chciałbym wszystkim użytkownikom forum złożyć życzenia Zdrowych i Wesołych Świąt oraz mokrego Dyngusa
Teraz robię wrota do Parowozowni, trochę kłopotliwe okazało się montowanie zawiasów na gotowym budynku, przy robieniu parowozowni wachlarzowej, zawiasy i wrota zrobię przed wklejeniem ściany do budynku.
Można powiedzieć że prace nad budynkiem Parowozowni zakończone pozostało tylko podłączyć zasilanie w szynach, ale to już przewiduję podczas montażu na skrzynkach.
A tak wygląda efekt pracy prawie półrocznej, nad budynkami z kartonu.
Przede mną są jeszcze do zrobienia dwie parowozownie wachlarzowe, ale z kartonu jedna o kącie 15 stopni a druga o kącie 7,5 stopnia
Będę na nie potrzebował o wiele więcej czasu od Ciebie.
Przede mną są jeszcze do zrobienia dwie parowozownie wachlarzowe, ale z kartonu jedna o kącie 15 stopni a druga o kącie 7,5 stopnia
Będę na nie potrzebował o wiele więcej czasu od Ciebie.
Mogę to sobie wyobrazić, sam nie zadowolony z odwzorowania ścian wewnątrz tego Fallera dorabiam je z kartonu.
Jako początkujący zabrałem się za plastik, ale jakbym mógł się cofnąć to wybrałbym karton.
Mam pytanko: będziesz robił napędy drzwi, jak tak to jakie rozwiązanie?
Robiąc wrota wjazdowe przy tym budynku zastanawiałem się nad napędem, ale w końcu się nie zdecydowałem, ponieważ nad tym trzeba było pomyśleć na początku, kiedy wszystkie elementy są osobno.
Robota kolegi Sławka godna podziwu. Trochę to czepianie się, ale czy okna na piętrze nie są trochę za duże jak na budynek biurowy? To wygląda raczej na nastawnię. Może oryginał to dawna nastawnia, adaptowana na biura, ale zwykle w budynkach biurowych okna są chyba mniejsze.