• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta modułowa wg norm Fikcyjna Parowozownia oparta na motywach PKP

Zbigniew Gałczyński

Moderator Działu Tabor
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
4.327 30 1
Pomysł z tą imitacją papy świetny Sławku (y)
Ileż to łatwiej aniżeli klejenie na klej pasków wyciętych ze zwykłego papieru. A jak równiutko położone - jak przez prawdziwego dekarza :)
Jak dobrze śledzić takie tematy i wątki :love:

OP
OP
Hajek

Hajek

Aktywny użytkownik
ŁKMK
Reakcje
816 0 0
Pomysł z tą imitacją papy świetny Sławku

Zbyszku, wcześniej w swoich budynkach używałem innej taśmy, ale miała jedna wadę, przy klejeniu na zakładkę potrafiła wstawać i trzeba było delikatnie podklejać cjanoakrylem na zakładce. Brakło mi tamtej, a miałem tą niebieską, postanowiłem spróbować, na razie nigdzie nie musiałem podklejać, poczekam jeden dzień do malowania.

239.jpg

OP
OP
Hajek

Hajek

Aktywny użytkownik
ŁKMK
Reakcje
816 0 0
Trochę minęło od ostatniego wpisu, czasami tak bywa.
Postęp prac nie jest duży ale zawsze coś do przodu.
Zacząłem robić trzy skrzynki do mojego projektu o wymiarach 1000x700mm , ale okazało się że na jednej skrzynce obie parowozownie wachlarzowe nie zmieszczą się, musiałem przedłużyć jedną do 1120mm

0001.JPG 0002.JPG 0003.JPG

Całość jest klejona na epidian zagęszczony arsilem i skręcona wkrętami

0004.JPG

Skrzynka o nietypowym kształcie jest zrobiona na zapas jeszcze nie wiem czy będzie wykorzystana.

OP
OP
Hajek

Hajek

Aktywny użytkownik
ŁKMK
Reakcje
816 0 0
Nadszedł czas na obrotnicę.
Nabyłem używaną obrotnice Fleischmann, z czterema torami wyjazdowymi, zakupiłem odpowiednią ilość segmentów wyjazdowych z szynami i zaczęła się zabawa. Postanowiłem trochę ją zwaloryzować ( zrobić popękany beton na spodzie i wymienić wszystkie szyny wyjazdowe) oryginalne miały wysokość 2.5mm i optycznie główka szyny była nieproporcjonalnie szeroka, co według mnie po dołączeniu szyn Tilliga strasznie raziło.
Po demontażu szyn okazało się że szyny poprzednie były szersze też na stopce i oryginalne zapinki na segmencie wyjazdowym nie trzymają szyn tilliga o wysokości 2.1mm .

0005.JPG

Tak wygląda dół obrotnicy z naniesionymi śladami starego betonu.

0006.JPG

W późniejszym czasie dam odrobinę przerostów zieleni w miejscach pęknięć betonu

Sello

Znany użytkownik
Reakcje
642 6 1
Największą wadą i bolączką tych obrotnic jest napęd.
Jeśli nie chcesz się wk.... podczas zabawy, to od razu radzę wywal ten szit i zainstaluj cyfrowe sterowanie obrotnicą.
Najlepiej gdyby jakiś zaprzyjaźniony elektronik zrobił Tobie sterowanie na silniku krokowym i arduino, albo coś w tym stylu.

OP
OP
Hajek

Hajek

Aktywny użytkownik
ŁKMK
Reakcje
816 0 0
Największą wadą i bolączką tych obrotnic jest napęd.
Jeśli nie chcesz się wk.... podczas zabawy, to od razu radzę wywal ten szit i zainstaluj cyfrowe sterowanie obrotnicą.
Najlepiej gdyby jakiś zaprzyjaźniony elektronik zrobił Tobie sterowanie na silniku krokowym i arduino, albo coś w tym stylu.

Zdaję sobie sprawę z jakości tego napędu, ale nie znam nikogo, kto by się podjął przeróbki.

OP
OP
Hajek

Hajek

Aktywny użytkownik
ŁKMK
Reakcje
816 0 0
Kombinowałem jak przymocować szyny Tillig do mocowania szyn Fleischman w segmentach wyjazdowych obrotnicy.
Szyna Tilliga ma szerokość stopki 1.7mm, natomiast Fleischman to 2.2mm, brakowało 0.5mm. postanowiłem zrobić to w ten sposób.
Wytrawiłem taką blaszkę o grubości 0.3mm z podtrawieniem na ułożenie stopki szyny, przy okazji centruję mi szynę na środku blaszki i jest otwór do podłączenia przewodu zasilającego, a otwory ułatwiają lutowanie.

0001.JPG 0004.JPG

To zdało egzamin i poszczególne tory trzymają się pewnie w mocowaniu przeznaczonym dla szyny o szerszej stopce. Wykonałem wszystkie potrzebne odcinki, czas na montaż.

0005.JPG 0006.JPG

OP
OP
Hajek

Hajek

Aktywny użytkownik
ŁKMK
Reakcje
816 0 0
Witam w Nowym Roku,
Dla wszystkich chciałbym złożyć najserdeczniejsze życzenia, pomyślności w realizowaniu swych projektów i marzeń, a przede wszystkim zdrowia.

Przed zamocowaniem szyn wyjazdowych z obrotnicy postanowiłem trochę ją pokryć patyną. Nie wiem jak to wyszło, ale według mnie jest wystarczająco, nie wygląda już tak "plastikowo"

0008.JPG 0007.JPG 0009.JPG 0010.JPG

Jeszcze trochę poprawię na tych segmentach wyjazdowych po zamocowaniu szyn.