Rozumiem, że zakupiłeś Dareczku te dedykowane przez Piko, jako zamienniki oryginalnych? Ale...
Vectron eksploatowany przez PKP CARGO jest lokomotywą wielosystemową. Przez to zapewne każdy z czterech odbieraków w oryginale ma inny ślizgacz. Niestety nie wiem jak dokładnie to wygląda w tych maszynach, gdyż nie zgłębiałem tego tematu, ale w starszych elektrowozach produkcji Siemensa typu ES 64 F4, powszechnie znanych jako E 189, występowało aż 6 różnych rodzajów ślizgów (a nawet 7). W przypadku wariantów tych lokomotyw w wersji wielosystemowej, zawsze każdy z odbieraków miał inny ślizg, czyli przeznaczony do eksploatacji w innych państwach. Zakładam zatem, że tu w Vectronie, także produkcji Siemensa, jest tak samo.
W wykonaniu Piko, model ma oryginalnie wszystkie odbieraki identyczne. Oczywiście jest to błędem. Teraz oferują zamiennie nowe odbieraki, ale chyba tylko trzy rodzaje:
- 56259 ('0' AC - Niemcy, Austria/Holandia/Dania/Czechy/Chorwacja/Węgry/Rumunia),
- 56260 ('1' AC - Szwajcaria/Francja/Luksemburg/Belgia),
- 56261 ('5' DC - Polska).
To za mało, bo powinny być jeszcze:
- '7' DC - Holandia/Czechy/Francja/Słowacja/Luksemburg/Belgia
- '4' DC - Włochy/Słowenia/Chorwacja
Nie wiem, może Piko i te produkuje, ale mnie nic o tym nie wiadomo. W każdym razie, moim zdaniem wynikającym z wiedzy na temat lokomotyw Siemensa, prawdopodobnie nie uda się z trzech nowo produkowanych odbieraków odwzorować prawidłowo maszynę wielosystemową, gdyż brakować będzie któregoś z tych dwóch odbieraków o jakich wspomniałem wyżej. Znaczyłoby zatem, że oferując tylko te trzy rodzaje, Piko nie stwarza możliwości odwzorowania maszyny wielosystemowej.
Zastanawiające też jest to, że na zdjęciach podglądowych odbieraków 56259 i 56260 podstawy są czarne, co także byłoby nieprawidłowością, w odniesieniu do Vectronów PKP CARGO. Chyba że faktycznie podstawy są czerwone?
Ty Darku z tego co widzę kupiłeś odbierak 56261, lecz oczywiście zamontowanie 4 ich sztuk nie będzie zgodne z rzeczywistością.
I jeszcze jedna ciekawostka. Piko produkuje także zamienne ładniejsze zestawy kołowe do swoich Vectronów - 56182 na system DC i 56183 na system AC.
P.S.
Temat wariantów lokomotyw i rodzajów odbieraków nie jest zbyt prosty. Mnie rozgryzienie tego zajęło wiele tygodni, szczególnie że rzeczywistość czasami wskazuje na coś innego niż jest w oryginalnych instrukcjach Siemensa.