Poniżej fragment odpowiedniej instrukcji z 1958 r.
Dla mnie "bomba" ! Super. Zastanawiają mnie tylko pewne nieścisłości, bo tak na szybkiego, "jakim cudem" mogły się zmieścić na platformie PPPzk 303,
o długości 11,9 m., i ładowności 65 t., dwa działa pancerne SU-85 (skonstruowana na podwoziu czołgu T-34), czy też dwa działa pancerne ISU-122 (skonstruowane na podwoziu czołgu IS), skoro czołgi typu T-34 czy IS-2 były ładowane pojedynczo....
Pojedyncze działo SU-85 miało długość całkowitą 9,45 m. / sam kadłub 6,1 m./, więc dwie sztuki to było już 18,9 m. (12,2 m. gdyby zdemontowano armatę umieszczoną w stałej nadbudówce pancernej). Ważyło 31,6 t. ("wagowo" dwa jeszcze by się wpasowały, ale długość nie pasuje).
Pojedyncze działo ISU-122 było jeszcze większe i cięższe, miało długość całkowitą 9,85 m. /sam kadłub 6,77 m./ i ważyło aż 45,5 / 46 t. (w zależności od wersji), więc nie tylko długość platformy, ale jej ładowność, wykluczała przewóz dwóch szt.
Podejrzewam jakiś nie zamierzony błąd, bo zarówno SU-85 jak i ISU-122, powinny być przewożone tak, jak czołgi T-34 czy IS-2 (na kadłubach których powstały), czyli pojedynczo. Zresztą w tabelce jest działo samobieżne ISU-152 (1 szt. na platformie), a różniło się ono od ISU-122 głównie tylko tym, że w stałej, pancernej nadbudówce, umieszczona była armato-haubica ML-20S kal. 152 mm. zamiast armaty wz. 31/43 (lub w późniejszych wersjach D-25S) kal. 122 mm. co miało wpływ na długość całkowitą pojazdu (ISU-152 było nieco krótsze).
Mam tez pytanie. Czy tabelka, którą zamieściłeś, jest tylko fragmentem całości ? i znajdują się w niej np. jeszcze inne typy sprzętu artyleryjskiego ? Bo błąd mógł wystąpić np. z powodu tego, że te 2 szt. dział pancernych (SU-85 i ISU-122) na platformę, mogły być omyłkowo przepisane np. ze sprzętu artyleryjskiego, holowanych armat kal. 85 mm i 122 mm, bo takie, w ilości 2 szt. mieściły się na pojedynczej platformie. Więc teoretycznie (jeżeli instrukcję opracowało PKP) mógł ktoś nie rozróżnić dział kal 85 mm. i 122 mm. holowanych od pancernych (samobieżnych), skoro kaliber się zgadzał

Nie wiem co o tym sądzić, ale na pewno 2 szt. SU-85 czy 2 szt. ISU-122 nie mieściły się na pojedynczej platformie PPPzk 303.