• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Epoka PCV GPM

OP
OP
pepej

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
hugwa napisał(a):
pepej napisał(a):
polakierowana jedna ze stron
Nie wierzę. Raczej jest to wersja połysk/mat. Strona z połyskiem zawsze jest foliowana. Płyty połysk/połysk - dwustronnie.
sam plastyk był koloru czarnego ,a jedna ze stron srebrna i pokryta folią !!! wiem co widziałem bo składam z tego materiału model!! Jak chcesz to wyslę Ci próbke do badań :D

Zwróć uwagę na zdjęcia modelu na stronie GPM

http://gpm.pl/index.php?akcja=produkt&edycja=4173

widać bardzo dokładnie że plastyk jest koloru bordowego, a wierzchnia warstwa jest biała i nie jest to żaden dodatkowy podkład ! miałem ten konkretny model w ręku !

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
375 26 4
pepej napisał(a):
widać bardzo dokładnie
...że to laminat grawerski. Czyli akryl lub ABS :)
Stachu - jak chcesz to zlepić na amen to zanabądź sobie Acrifix 116 (w bajzelkach reklamowych) i pozamiatane.
Bardzo go lubię :D , ale można przedawkować.

eSeL

Znany użytkownik
Reakcje
54 0 0
Raczej akryl. ABS też by potopiło (ale ostatecznie: ?).
Z klejeniem to ja tak zaczepnie - o linoleum. Zastanowiło mnie robienie modeli do montażu z materiałów nie łączących sie agresywnie. Kropelką bowiem to sobie można krawędziowo powieki skleić. Pęka przy ściśnięciu aż miło.
Acrylfiks faktycznie niezły. Skarpeta w wyciąg i marycha zdycha :) Lepsze od zmiękczania hipcia eterem pod farby.

eSeL

Znany użytkownik
Reakcje
54 0 0
Idziesz jak burza :D
Czekamy na dalszą relację o "świstaku"!
W ramach prezentu dla Gbb - może by tak wyciachać wątek o materiałach na podłogę u państwa Gierków i go odosobnić? W sumie to zasadniczo miało być o modelu Pepeja? Dyskusja pożyteczna ale off.

OP
OP
pepej

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
eSeL napisał(a):
Idziesz jak burza :D
Czekamy na dalszą relację o "świstaku"!
W ramach prezentu dla Gbb - może by tak wyciachać wątek o materiałach na podłogę u państwa Gierków i go odosobnić? W sumie to zasadniczo miało być o modelu Pepeja? Dyskusja pożyteczna ale off.
to miał być watęk z fotkami modelu GPM z PCV, o które prosił Larry więc dyskusja o materiałach jest na miejscu :)

OP
OP
pepej

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
krzychu12231 napisał(a):
Model mi się podoba, ale drzwi to można było zrobić lepiej. Chodzi o to, że ich delna część jest "wpuszczona" u budę lokomotywy.

Fota pochodzi stąd: http://www.ep09.rail.pl/
Co wyjdzie to wyjdzie. Pierwszy raz robię z plastyku, więc traktuje to jako świąteczną zabawę, a nie próbę stworzenia idealnego modelu ;)

Krzychu w sumie dobrze że się odezwałeś masz może instrukcje EP09 z GPM'u ?
Zakupiłem blachy trawione i za cholerę nie wiem jak złożyć pantografy

Przy elementach trawionych znalazłem oznaczenia 20, 20c, 20a/b, 20d

Jakie pantografy założyłeś do swojej EP09 ?

Larry

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
A ja czekam... Miało być na Wigilię, a tu poczta zamknięta... Nie chodzi mi tu o wysyłkę ze strony GPMu, bo oni się starali, żeby doszło na wczoraj.

Myślałem, że przynajmniej do 15:00 poczta będzie czynna

OP
OP
pepej

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Larry napisał(a):
A ja czekam... Miało być na Wigilię, a tu poczta zamknięta... Nie chodzi mi tu o wysyłkę ze strony GPMu, bo oni się starali, żeby doszło na wczoraj.

Myślałem, że przynajmniej do 15:00 poczta będzie czynna
też się wczoraj ździwiłem widząc zamkniętą pocztę, na szczęście jedna z trzech na osiedlu była otwarta i mogłem wysłać deklaracje :) :D

Larry

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
CoCu napisał(a):
U mnie poczta też była nieczynna w wigilię, jednak paczki były dostarczane, bo sam widziałem dwóch listonoszy.
Nie wiem. Może i by przyszedł listonosz, ale wychodziłem o 10 z domu i nie mogłem już czekać. Trzeba czekać do poniedziałku...

Larry

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
Czarny na zewnątrz??

Odklejać tą folię?

A miałeś jakąś instrukcję do części fototrawionych?

Czym wycinałeś korpus z ramki PCV?

Jak zrobiłeś światła - nie widzę części z której można by je zrobić - tylko fototrawione ramki.

I jeszcze mam pytanko czym potem pomalowałeś to na biało (jakiś podkład?)

OP
OP
pepej

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
Larry napisał(a):
Czarny na zewnątrz??
Tak zrobiłem - ale nie mam pewności, że tak przewidział producent. Zwróć uwagę ze model na stronie GPM ma warstwę z lakierem od zewnątrz (widoczne na wyszlifowanych elementach). Oczywiście wybrałem sposób łatwiejszy bo PCV bez problemu zginało się w miejscu nacięcia laserem, a folia dodatkowo od środka trzymała elementy.

Larry napisał(a):
Odklejać tą folię?
folię odklejałem stopniowo jak elementy były już związane klejem

Larry napisał(a):
A miałeś jakąś instrukcję do części fototrawionych?
Niestety nie miałem - ta wycinanka laserowa i blachy trawione są rozszerzeniem kartonówki
http://gpm.pl/index.php?akcja=produkt&edycja=3724 i tam zapewne znajdziesz instrukcję

Larry napisał(a):
Czym wycinałeś korpus z ramki PCV?
nożykiem

Larry napisał(a):
Jak zrobiłeś światła - nie widzę części z której można by je zrobić - tylko fototrawione ramki.
rurka mosiężna o średnicy zewnętrznej 5mm wklejona na cjanoakryl
http://www.modele.sklep.pl/index.php?cPath=32_101_102

Larry napisał(a):
I jeszcze mam pytanko czym potem pomalowałeś to na biało (jakiś podkład?)
samochodowy lakier podkładowy w spray'u

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 13
Tabor 1
Tabor 9
Tabor 15
Tabor 3