• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Epoka PCV GPM

Acid Rain 1973

Znany użytkownik
FREMO Polska
Reakcje
304 0 0
Aleśta się uparli na to PCV.... W zestawię jest też wycinanka z kartonu i większość z Was lepiej by zbudowała ten model właśnie z tego tworzywa niż z PCV. A karton po odpowiedniej "impregnacji" jest naprawdę trwałym materiałem.

Larry

Użytkownik
Reakcje
0 0 0
No właśnie, chciałbym zapytać czym to kleicie. Tylko tak na poważnie, nie jakiś klej kotwiący typu superkropelka. Hmm?
Na stronie GPMu jest napisane, że klejem cyjanoakrylowym. Można kupić w markecie budowlanym po jakieś 2 zł za tubkę.[/quote]

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
375 26 4
eSeL napisał(a):
pees to laserem nie
Nie o to mi chodziło, po prostu byłem pewien że nigdy nie widziałem pcw cieńszego niż 0.8 w innej postaci niż 'winyl' samoprzylepny. Stawiałem na jakąś wersję PP alboczegośtam.
Poza tym wszyscy laserowcy na pytanie czy zetną troszku cienkiego pcw zgodnie zawsze odpowiadali "ni penisa męskiego".
Ale jednak sa folie bez kleju, i wcale nieźle sie tną i nawet soczewek nie zadymiają podobno jak normalne linoleum. Wot, tiechnika....

eSeL

Znany użytkownik
Reakcje
40 0 0
Kij tam soczewki (bo nie moje) - gorzej z przytopieniami - te miecze świet(l)ne pulsują jak diabli.
Co do 0,8 może biorą winyl z klatek schodowych i szlifują hehe :)-x

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
375 26 4
eSeL napisał(a):
gorzej z przytopieniami
Ale na czym niby one? Na PCW? Nie wiem jakim laserkiem to by trzeba palic, żeby płyneło, chyba jakąś pizdynką do znakowania medalików dla psów...
Nieco sie zwęgla krawędź i zażółca okolica cięcia, od tego dymu własnie.
Ale te folie trza sprawdzić, bo od pyty grubości różniastych robią.

OP
OP
pepej

pepej

Znany użytkownik
Reakcje
0 0 0
hugwa napisał(a):
...o ile to w ogóle jest pcw...
To jest jakiś materiał / plastik dla grawerów, cechą charakterystyczną jest polakierowana jedna ze stron , dodatkowo zabezpieczona samoprzylepną folią ochronną

Bardzo dobrze kleji się cianoakrylem :)

K

Kpt.Nemo

Gość
pepej napisał(a):
dodatkowo zabezpieczona samoprzylepną folią ochronną
Większość tworzyw posiada taką ochronną powłokę.
Dymienie soczewek to mit, dobry wyciąg to raz, dwa większoąść laserów ma do głowicy podawane powietrze lub inne gazy techniczne pod ciśnieniem.
A jeszcze wyciąg powinien być pod wiązką nie nad, u mnie tniemy PCV spienione do 12 mm grubości idzie aż grzmi, także pleksi, polipropylen, jedyna wadą jest smród i dość duża toksyczność produktów odparowania materiału.

A nie lepiej, miast spekulować zadzwonić do Grzesia Pomorskiego i spytać się o rodzaj materiału.

hugwa

Moderator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
375 26 4
FilipSosna napisał(a):
czy to nie jest przypadkiem HIPS?
Nie. HIPS to wysokoudarowy polistyren, przy cięciu laserem bardzo mocno się topi na krawędzi, a mniejsze powierzchnie po odcięciu się kurczą.
Nadaje się za to doskonale do tłoczenia kubeczków na jogurty i cięcia ręcznego, no i idealnie się klei.

Autor wątku Podobne wątki Forum Odpowiedzi Data
Tabor 13
Tabor 1
Tabor 9
Tabor 15
Tabor 3