Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.
Z powodu tzw. galopowania, czyli szarpania wzdłuż osi toru. Potwierdzam wrażenia kolegi Michała, przynajmniej było tak w latach 1990-tych i nieco później. Być może coś poprawiono, ale już dawno nie jechałem pociągiem, prowadzonym przez EP09.
Z powodu tzw. galopowania, czyli szarpania wzdłuż osi toru. Potwierdzam wrażenia kolegi Michała, przynajmniej było tak w latach 1990-tych i nieco później. Być może coś poprawiono, ale już dawno nie jechałem pociągiem, prowadzonym przez EP09.
Z EP09 to jest tak że każda następna była troszkę inna od poprzedniej, tzn. unowocześniana.
Problem pewnie w usprężynowaniu wózków? http://www.transportszynowy.pl/kolopiswozkidyn.php
w EP 09 poprawiono to?
Widzę, że połączyłem dwa terminy: szarpanie i galopowanie. Nie wiem dokładnie, które zjawisko występowało w EP09, ale efekt w składzie był taki sam: szarpanie wzdłużne na sprzęgu. Występowało to w wielu, jeżeli nie wszystkich egzemplarzach. Potem w ramach napraw i modernizacji zmieniano wiele elementów, ale nie mam wiedzy, czy omawiane zjawisko wyeliminowano.
Widzę, że połączyłem dwa terminy: szarpanie i galopowanie. Nie wiem dokładnie, które zjawisko występowało w EP09, ale efekt w składzie był taki sam: szarpanie wzdłużne na sprzęgu. Występowało to w wielu, jeżeli nie wszystkich egzemplarzach. Potem w ramach napraw i modernizacji zmieniano wiele elementów, ale nie mam wiedzy, czy omawiane zjawisko wyeliminowano.
Jak udało się rozwiązać ten problem, to fajnie by było jak byśmy się dowiedzieli w jaki sposób.
W przypadku ET22 też były problemy i je rozwiązano. (na tym forum zdaje się doczytałem w jaki sposób lub był odnośnik do info w necie)
Ja również gdzieś to tu wstawiałem jest to reklama pociągów Inter City z lat 90 publikowana q magazynie pokładowym ,,PKP Kurier wykładanym w pociągach kwalifikowanych 95-97 rok
A ja bardzo często jeżdżę składami ciągniętymi przez EP09 i nieraz w 1. wagonie za lokomotywą - żadnego zwiększonego szarpania względem EU07 nie odczuwam, a przy niektórych dziewiątkach mam wrażenie, że szarpią dużo mniej. Nie wiem jak było kiedyś - tu się nie wypowiem, ale jeśli mówicie że nic się nie zmieniło, to ja tego efektu nie odczuwam.
Dziś nawet ŻUŁAWY na 09 w Lęborku a więc chwilowo nawet 2 dziewiątki można trafić jedna po drugiej
ps ŻUŁAWY 34 minuty wcześniej zajeżdżają do Lęborka.
a to moje wypociny, 017 wjeżdża do Wejherowa od strony Lęborka.