• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Dyskusja EN57 Piko i Robo - różnice w modelach

melonowy

Znany użytkownik
Reakcje
1.409 27 1
Wiem, wiem... Sam o tych przewodach pisałem.
Mam jedynie nadzieję, że będzie można je jakoś zamaskować, czy schować...
Prototyp Robo miałem w rękach na HOBBY i wyglądał już wtedy bardzo dobrze. (prócz świateł ;))
Robo jakoś nawet tylko ze zdjęć zdaje mi się lepiej wyglądać, ale może to być złudne.
Zobaczymy co wyjdzie z porównań Kolegi @PrzemekM .

mjasinsk

Aktywny użytkownik
Reakcje
524 58 11
Nie każdy ma możliwość przetestowania obu modeli w warunkach ku temu odpowiednich. Porównanie wyglądu zewnątrz/wewnątrz, jazdy, dźwięków, malowania, detali dobrze ujęte kamerą czy zdjęciami niezależnie od komentarza da możliwość wyrobienia sobie zdania przez potancjalnych nabywców. Youtube jest pełen testów porównawczych i wszyscy cieszą się, ze takie są, Niestety gruuuuba ilośc pochodzi od "opłacanych" testerów. Na tym forum mamy szansę przyjrzeć sie testom entuzjastów. Wolę słaby test entuzjasty niż zaj.....y, nakręcony w 4K, testera, który dostał sprzęt z fabryki na "pewnych warunkach". Działajmy i czekam na test.

Robert Reschka

Znany użytkownik
Reakcje
3.055 259 17
Jak Pan Auto kupuje to też Pan ogląda i porównuje co w tym złego?. Ja mam dwa Pikolce i zastanawiam się nad Robo. Dla mnie takie porównanie to doskonała metoda.
Nie chodzi mi o porównanie, to ja sam zrobiłem, i już wiem z jakiej firmy już żadnego dalszego Kibla nie kupie. Nie, chodzi o to że oprócz kabelków w kabinie zaczyna sie chorobliwe szukanie dziury w moście. Nie ma się już do czego przyczepić to trzeba na chama czegoś szukać…

Pd5

Znany użytkownik
Reakcje
2.020 24 8
…. i super, porównujcie modele obydwu producentów i pokazujcie różnice. Ważne żeby to było w miarę obiektywne i nie na zasadach bezsensownego czepiania i narzekania jak to czasami na forum bywa. Piko było pierwsze i wielu z nas dało dużo radości, zwłaszcza że model był dostępny przed Gwiazdką. Robo znamy ze szczegółów wnętrza i dobrze, że mamy wybór.
Biorąc jednak pod uwagę ilość mozliwych malowań, zapewne wielu modelarzy będzie posiadać i modele Piko i Robo, bo dlaczego miałoby być inaczej ;)
Czekam na porównanie i życzę wszystkim miłej zabawy.

m_zntk

Znany użytkownik
Reakcje
11.776 179 15
Mam wrażenie, że patrzę na dwie różne konstrukcje tego samego kibla, nie wnikam, w detale, typu półki, poręcze, oparcia czy wyposażenie kabiny, tylko patrzę na bryłę, nie wiem jak Wy ...ale coś dla mnie jest nie hallo.

OP
OP
PrzemekM

PrzemekM

Aktywny użytkownik
Reakcje
319 3 0
Pierwsze wrażenia?
Robo jak zwykle dba o szczegóły, pomalowane wnętrze robi dobre wrażenie, na minus widoczne przewody, kwestia skutecznego ich zamaskowania. Na pochwałe zasługują elementy wykonane z blaszek, moim zdaniem wygladają lepiej od plastikowych, chociaż zdania były podzielone:) Robo moim zdaniem ma również ładniej wykonane reflektory, natomiast tablica kierunkowa bardziej podoba mi się w modelu Piko, wygląda realistyczniej. Na plus u Piko zasługuje wykonanie sprzegów pomiędzy członami, w modelu Robo wygladają słabo ze względu na nie osłonięte przewody, które znajdują się niebezpiecznie blisko wózka, oraz problem przy sprzęganiu. Lepiej sprawdzają się boczne zaczepy w sprzęgach Piko, w modelu Robo przy próbie sprzęgania na torach sprzęgi wyginają się w dół, trzeba się trochę napocić żeby je złączyć. Malowania wyglądają schludnie na obydwu modelach, ze względu na różne daty rewizji szczegółów malowania nie porównuje. To chyba tyle, prędzej czy później każdy będzie miał okazję do porównania modeli i osobistej opinii.