• Ten serwis używa "ciasteczek" (cookies). Korzystając z niego, wyrażasz zgodę na użycie plików cookies. Learn more.
  • Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Poradnik EN57 Piko by Artur

jacol_placol

Aktywny użytkownik
Reakcje
420 17 2
O nie wiedziałem że drzwi są odzielnym elementem, to ułatwia robotę. Ja jak przerabiałem wagon robota to musiałem ciąć równo drzwi wejściowe. A późnej dorobić nowe no ale udało się. Jeszcze wkleiłem kobite do kibla.

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.916 138 3
Uwierz mi że to nic nie ułatwia :) nic a nic. Tyle tylko że masz ładniej wyjęte drzwi. Akurat przy wycinaniu i tak części wycinane byłyby schowane. Natomiast odcięcie ramki, która je trzyma, wyrównanie krawędzi i pod frezowanie obudowy to ciężka sprawa.

Dodatkowo, może ktoś już zauważył, przy obrabianiu okien z drzwi jedna szyba mi pękła dlatego to skrzydło prawie zawsze będzie prawie w całości schowane.

garou

Znany użytkownik
Reakcje
4.784 443 99
Tamiya XF-7 - siedzenia derma bordowa/czerwona

Zobacz załącznik 943006
Świetna robota i gratulacje za odwagę i rozmach. Mam jednak tylko pytanko z ciekawości. Skąd pewność, że siedzenia były w tym kolorze w 1990 roku, a nie np zielonym? Z tego co gdzieś czytałem pisano, że w tamtym czasie stosowano obicie czerwone ale i zielone jak np. TUTAJ w EN57-940. Masz jakieś info jak w tamtym czasie mogło to wyglądać w tym właśnie egzemplarzu 925, czy trochę strzelałeś?

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.916 138 3
Ja się wzorowałem na tym czym jeździłem w tamtych czasach do szkoły a później pracy. Najczęściej były to czerwone plastiki. Po zmianie tablicy kierunkowej na Błonie albo Mazowsze Gł. Będzie pasowało. Kolejna rzecz to dają te kolory najlepszy kontrast. Drugą jednostkę jak będę malował to myślę o zielonych siedzeniach bo takie też pamiętam. Albo czerwona derma. Wtedy to będzie ta Tamiya XF-7.

Tablice powinno się udać zmienić ale nie wiem jaki będzie efekt końcowy. Niestety element z napisem Legnica jest na 99% elementem przypisanym do obudowy a nie do wskazywanych w wątku o EN57 elementów podświetlenia tablicy kierunkowej. Drugie utrudnienie jest takie że na tym kawałku "plastiku" jest to nadruk a nie naklejka.

Piter75

Aktywny użytkownik
Reakcje
835 46 0
A poda kolega ktorą farbę wykorzystał na kolor szafirowy? Muszę podmalować wadę fabryczną i nie mogę znaleźć odpowiednika.

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.916 138 3
Tak jak napisałem nie pamiętam, którą użyłem. Muszę to sprawdzić raz jeszcze. Nie jest też ona zgodna w 100%, jest najbardziej zbliżona do oryginału. Raczej na zdjęciach nikt tego nie zauważył. Jednak w świetle dziennym będzie widać różnice.

Spacerowicz

Znany użytkownik
Reakcje
3.165 98 2
@Artur mam do Ciebie pytanie techniczne odnośnie Twojej waloryzacji.
Jaki kolor zastosowałeś przy malowaniu fotela maszynisty?
Czy mógłbym prosić o jakiś dodatkowe foto/foty kabiny maszynisty?

OP
OP
Artur

Artur

Bob Budowniczy
Zespół forum
Donator forum
FREMO Polska
MSMK
H0e
Reakcje
7.916 138 3
Ja się zastanawiam nad po prostu na kartką lub pergaminem z nadrukiem. Te tablice kierunkowe to był materiał nawinięty na rolkę i podświetlony.

Skiper

Aktywny użytkownik
Reakcje
294 39 11
Też mi to chodziło po głowie, ale założyłem że jest to druk 3D - napis jest dość gruby.
Ale na szczęście nie jest to druk 3D - używany przeze mnie środek o nazwie 1-methoxy-2-propanol sobie z tym dobrze poradził - i co ważne bez wżerania się w plastik. I bez potrzeby demontażu.
Teraz kalkomania i gotowe, do konwersji jak znalazł. Myślałem, że będzie gorzej.