• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

EIC Fredro 6103

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.814 15 0
Witam,
Czy jest możliwość sprawdzenia pełnego składu pociągu EIC "Fredro" Warszawa - Wrocław, Wrocław - Warszawa?
Dokładnie mam na myśli wagony jakie występują w tym składzie.
Może jest jakaś strona, która ukazuje schemat takiego pociągu?

Pozdrawiam.

OP
OP
ffox

ffox

Administrator
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
3.814 15 0
Wielkie dzięki koledzy.
Pierwsza strona świetna!
Pytanie extra: dlaczego na wykazie jest napisane Fredro 1603, a czasami zdarza się widzieć 6103? Kierunek jazdy?

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.395 550 30
Wprawdzie dyrekcje okręgowe dawno już nie istnieją, to pociągi otrzymują numery ciągle według starego schematu. Pierwsze dwie cyfry oznaczają okręg początku i końca biegu pociągu - w tym wypadku centralny (Warszawa) i dolnośląski (Wrocław). Ostatnia cyfra jest nieparzysta na odcinkach, gdzie pociąg jedzie zgodnie ze wzrastającym kilometrażem, a parzysta gdy jedzie po linii w kierunku malejącego kilometrażu. Tak więc Fredro na całej trasie od Warszawy do Wrocławia ma numer zaczynający się na 16, a ostatnia cyfra może być 3 lub 4, zależnie od kilometrażu linii, po której akurat się porusza. Przy jeździe powrotnej powinien mieć numer 6104 (lub 6103, jeżeli zdarzy się odcinek przejeżdżany w kierunku od końca do początku linii).

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Ostatnimi czasy skład tego pociągu dość mocno podupadł (choć i tak bije na głowę EC BWE), jechałem nim 24 sierpnia z Poznania do Warszawy w drodze na Parowozjadę do Chabówki, z wagonów przedziałowych klasy 2 tylko 1 miał wyświetlacze (przy czym były one wyłączone), wagony klasy 1 też za bogato nie wyglądały, wszystkie bez gniazdek w przedziałach (w 2 klasie na szczęście były), bar z tego co pamiętam taki jak w TLK,na przodzie składu wagon bezprzedziałowy w postaci 111Arow. Na czele EP08. Niektóre drzwi choć teoretycznie automatyczne trzeba bylo wspomagać ręką:D Na plus (dla pasażera oczywiście, bo przecież nie dla spółki) to frekwencja na poziomie 20-30%, w 2. wagonie od czoła 6 przedziałów całkiem pustych.

Ogółem tragedii nie ma, ale taki skład raczej na Ex by się nadawał a nie na EIC, zdarzało mi się trafić na o wiele lepsze zestawienia w tej kategorii. Tym razem na szczęście na Super Bilecie za 29zł jechałem.

Załączam kilka zdjęć:
DSC03899.JPG

DSC03903.JPG

DSC03906.JPG

Przy jeździe powrotnej powinien mieć numer 6104 (lub 6103, jeżeli zdarzy się odcinek przejeżdżany w kierunku od końca do początku linii).
Lub 6102, zwykle łączone są jako 00 - 01, 02 - 03, 04 - 05 chyba że jak tak jak w przypadku EIC Fredro trasa w obie strony zaczyna się w kierunku końca linii, wówczas następny skład będzie miał 04 - 05.

Andrzej Harassek

Moderator For Prawdziwa Kolej Koleje Innych Krajów
Zespół forum
Donator forum
Reakcje
13.395 550 30
Zawsze wiedziałem, że końcówkę 01 dostaje pierwszy w dobie pociąg danej kategorii jadący w kierunku nieparzystym, 02 - powrotny, ale może coś się zmieniło? Przy okazji spostrzegłem błąd w swojej wypowiedzi: Przy jeździe powrotnej powinien mieć numer 6104 (lub 6103, jeżeli zdarzy się odcinek przejeżdżany w kierunku od końca do początku linii). Oczywiście powinno być: 6103 .... w kierunku od początku do końca linii (zgodnie ze wzrastającym kilometrażem).

krzychu12231

Znany użytkownik
Reakcje
49 0 0
Być może tak było, tego nie wiem, aczkolwiek w chwili obecnej zaczyna się od 00, np. pociąg EIC Lech Poznań Główny - Warszawa Wschodnia ma numer 7100, w powrót 1701.