Dostałem próbkę kalek od kolegi
@oryfreus . Poniżej próbnie położone na moje pudło testowe - stare PIKO służące głównie testowaniu farb i aerografu...
Moje wnioski i obserwacje:
- druk jest nie do końca ostry np. w stosunku do firmowego oznakowania wagonu (patrz górne foto)
- kalka jest cieniutka
- ta po lewej stronie jednogroszówki kładziona była na praktycznie matową powierzchnię a te na prawo jak należy na pomalowaną najpierw lakierem błyszczącym (Tamiya - spray) - praktycznie nie widać większej różnicy pomiędzy nimi. Błonka kalki widoczna minimalnie jedynie pod bardzo specyficznym kątem padania intensywnego światła
- kalka ładnie dopasowuje się do nierówności - Pt31-27 na prawo od jednogroszówki specjalnie położona na kratce wentylacyjnej - dopasowała się bardzo ładnie na tej nierównej powierzchni
- mały druk - 2 razy napis PKP nad szachownicą: ten wyżej w wielkości opisanej jako 1pkt raczej trudny do odczytania nawet pod szkłem - rozlanie czcionki robi swoje, ten niżej (2pkt - ok 0,5 mm) czytelny - choć mógłby być trochę bardziej ostry
- kolor - patrz szachownica
- przy kładzeniu szachownicy od dołu miałem trochę większy kawałek niezadrukowanej kalki - przy przenoszeniu niestety podwinęła się - kalka jest jednak na tyle cienka, że po ułożeniu tego nie widać.
Sumując: kalka cienka, ładnie leży, praktycznie niewidoczna. Druk mógłby być bardziej ostry.
Kładzione przy pomocy zestawu Mr Hobby - baza do położenia i potem płyn zmiękczający.