• Szanowny Użytkowniku, serwisy w domenie modelarstwo.info wykorzystują pliki cookie by ułatwić korzystanie z naszych serwisów. Jeśli nie chcesz, by pliki cookies były zapisywane na Twoim dysku zmień ustawienia swojej przeglądarki.

Makieta domowa Domowa Makieta h0 275x200cm

polskakolej

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dzień Dobry,
Zaczynam budowę makiety kolejowej w skali H0 (1:87) o wymiarach 275 × 200 cm.
Na chwilę obecną mam już zbudowany owal zamknięty z torów Piko A-Gleis oraz dwie lokomotywy elektryczne. Makieta ma być zelektryfikowana na głównej linii, ale planuję też jednotorową, niezelektryfikowaną linię lokalną odchodzącą od stacji.
Moje założenia:
  • linia główna dwutorowa (zelektryfikowana),
  • linia lokalna jednotorowa, niezelektryfikowana,
  • 2 stacje (główna + końcowa lokalna), na stacji głównej docelowo mają być 4 tory i 3 perony
  • 2 przystanki osobowe,
  • bocznica do zakładu przemysłowego (cementownia)
  • ruch mieszany: pasażerski + towarowy.
Stan obecny:
  • owal zamknięty z torów Piko A-Gleis (jednotorowy),docelowo ma być dwutorowy
  • dwie lokomotywy elektryczne ("Husarz",EP09 +wagony ,docelowo będzie więcej)
  • zasilanie analogowe (docelowo może być DCC). Pytania: -Czy warto od razu inwestować w sterowanie DCC? -Wybrać trawę elektrostatyczną czy może matę trawiastą? -Czy łuki R3 i R4 to dobry wybór? -Jak stworzyć układ torowy na stacji głównej aby perony były dopasowane do dodatkowych torów wychodzących z rozjazdów? Za odpowiedzi dziękuję,

Herbat

Użytkownik
Reakcje
10 0 0
Witam,
W odpowiedzi na jedno z pytań. Naprawdę warto zainwestować w sterowanie ddc daje ono wielkie możliwości np zatrzymywania jednej lokomotywy, a nie jak w analogu wszystkich, sterowanie światłami itd. Chyba że jesteś gotowy robić wiele odcinków izolowanych i masz czas a mniej pieniędzy to możesz bawić się w analog.

Marqus

Moderator Poznańskiego Klubu Modelarzy Kolejowych
PKMK
Reakcje
520 8 0
Zamiast pliku w pdf, lepiej załączyć jpg.
Schemat układu będzie od razu widać. Nie każdy będzie chciał pobierać plik.

OP
OP
P

polskakolej

Nowy użytkownik
Reakcje
0 0 0
Dziękuję bardzo za wszystkie odpowiedzi.
Rzeczywiście zdecydowałem się na DCC ponieważ będzie szybciej i biorąc pod uwagę możliwości to i tak bardziej się opłaca DCC